Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Női borlovagokat avattak Csongrádon - galériával

Csongrád - Két új borlovagot fogadott soraiba a Csongrádi XIV. Borfesztivál és kenyérünnepen pénteken késő délután a Szent Vince lovagrend: Ungerbauer Anikót és Gyovai Gáspárnét.
Nem csalódott a közönség, amely nagy számban látogatott el délután ellátogatott a Dob utcán rendezett XIV. Borfesztivál és kenyérünnepre, hiszen a Szent Vince Lovagrend tagjai, egy oldtimer Cadillac után oly méltóságteljesen vonultak Fülöp Mihály nagymester vezetésével a színpadra, ahogy az dukált. A taláros, díszes zászlókkal felszerelt, mellükön vastag láncon függő medállal érkező borlovagok új tagjaik avatója előtt Gyovai Gáspár a város alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. Hangsúlyozta: a csongrádi bor az eltelt két évtized alatt ismét visszanyerte régi minőségét, köszönhetően a helyi borászok fáradhatatlan munkájának, csak éppen a kellő marketingtámogatás miatt még kevéssé ismert az ország más tájain.

Bor- és kenyérünnep Csongrádon. A szerző felvétele (galéria)

- Van jövője a bornak, bíznunk kell magunkban! - biztatta a helyi bortermelőket az alpolgármester, aki számokkal is bizonyította, a csongrádi bor szép eredményeket ért el az utóbbi három esztendő borversenyein is. Még a tavalyi viszonylag gyenge termést követő megmérettetésről is 10 arany, 21 ezüst és 14 bronzérmet nyertek el.

A megnyitót követően Fülöp Mihály, a Szent Vince Borrend nagymester, Gulyás Ferenc, a borrend elnöke és Nagy László ceremóniamester irányítás alatt tett borlovagi esküt a két új tagjelölt. Ungerbauer Anikó és Gyovai Gáspárné nem csak fogadalmat tettek, de különféle tréfás megmérettetésen is bizonyítaniuk kellett, értenek a szőlő különféle erjesztett leveihez, s rátermettek a borlovagi életre. Így bekötött szemmel kellett megállapítaniuk, melyek pohárban van vörös, melyikben fehérbor, vagy éppen közönséges, kissé meleg csapvíz. Vitézül helyt álltak, így megkapták a borrendi tagságról szóló okleveleket.

Bor- és kenyérünnep Csongrádon. A szerző felvétele (galéria)

A bor- és kenyérfesztivált kirakodóvásár, különféle ételek és italok, s kenyérkülönlegességek színesítették.

Olvasóink írták

 • 10. lforgo 2011. augusztus 24. 14:07
  „Kuci! Miért kell ide is politikát keverni, értjük, hogy még mindig frusztrált vagy, de várj a sorodra szépen türelmesen...”
 • 9. Swain 2011. augusztus 23. 16:11
  „@keletaru: ez mi módon kapcsolódik ehhez a cikkhez? :)”
 • 8. keletaru 2011. augusztus 23. 14:56
  „Swain Most már csak egy kérdés a KÖRÖS-TOROKBAN nem láttam a szelektív huladék gyűjtőket ami be volt harangozva ! S megtörtént e az elszámolás a pártolói pénzekkel ????? Vagy csak dézsma , mint a mai napig szedett belépő , amiért nem kap semmit az ide látogató ??? A beigért takarítás is lent elmaradt . Szerintem ennek a vezetőnek is meglehetne köszönni az itt létet , ne öregbitse hírnevét ennyi elég .... Üdv Kuci”
 • 7. Swain 2011. augusztus 22. 13:51
  „@keletaru: a rendkívüli előnyökkel és hatalommal járó borrendi tagság valóban csak kőkemény politikai nyomásra érhető el...
  kitöltöd, szerzel egy ajánlót, és csókolom:
  http://www.szentvincebekes.org/joomla/images/stories/sztvince/kerelem.pdf”
 • 6. keletaru 2011. augusztus 22. 11:54
  „Erre halad politika akkor lesznek itt még társadalmi megbizatású "szentek" is . Üdv Kuci”
 • 5. hank 2011. augusztus 21. 14:19
  „Nos, 2 gondolat jutott eszembe.

  1) Miért nem látni a boltok polcain (csongárdi kisebb boltok kivételével) csongrádi borokat? Még a helyi LIDL vagy Pennyben sem láttam. (Mondjuk nem túl sokat járok arrafele az is tény.)

  2) "Így bekötött szemmel kellett megállapítaniuk, melyek pohárban van vörös, melyikben fehérbor, vagy éppen közönséges, kissé meleg csapvíz." Ez tényleg tréfás, de nem tudjuk meg, hogy tulajdonképpen miért is kapták a címet. (Jó, ennek utána lehet google-zni, de sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy akiket most avattak, azok konkrétan miért kapták. Így lenne kerek a cikk - szerintem.
  A másik, hogy lehet könnyebb bekötött szemmel megállapítani, hogy meleg vizet adnak elém, mint 10-10 pohárban levő különböző vörösborokat párba állítani.”
 • 4. cselac 2011. augusztus 20. 23:21
  „Robinho: és a tagok jó részének?”
 • 3. tom_peris 2011. augusztus 20. 23:20
  „hát a középkrban is voltak lovagok és lovaginák... :)”
 • 2. deka79 2011. augusztus 20. 22:20
  „tudja inni!!!”
 • 1. Robinho 2011. augusztus 20. 15:22
  „Ungerbauer talán meg is érdemli, de Gyovainének mi köze a borhoz?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a csongrádi biciklitolvajokat

Két biciklitolvajt fogtak el a Csongrádi Rendőrkapitányság rendőrei, a tolvajok még júliusban lopták el a négy kétkerekűt. Tovább olvasom