Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Nőtt Csongrád vagyona

Csongrád - Öt év alatt több mint 46 százalékkal nőtt a csongrádi önkormányzat vagyona a beruházások nyomán: 13,1 milliárd forintról 19,3 milliárdra – derül ki az önkormányzat 2007-től 2010-ig terjedő időszakának beszámolójából, amelyet pénteken fogadott el a képviselő-testület.
A Bedő Tamás polgármester által előterjesztett, s a www.csongrad.hu-n is elérhető dokumentum szerint az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságoknak átadott eszközök értéke ez alatt a hatszorosára, 1,4 milliárd forintról 9,3 milliárdra növekedett.

Az anyag számba veszi az ez idő alatt végrehajtott beruházásokat. Szó esik többek között az ipari parkról, amelynek területén jelenleg 30 vállalkozás működik, illetve birtokol portát. A parknak még 2,4 hektárnyi összefüggő üres területe van, és további 0,5 hektárnak a használata korlátozott, a korábban oda telepített üzemanyag-tárolók miatt. A testület még tavaly döntötte el, hogy a laktanya melletti mezőgazdasági területeket fölvásárolja, így próbál kedvező lehetőséget nyújtani a nagyobb összefüggő terület iránt érdeklődő befektetőknek.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. keletaru 2010. augusztus 31. 16:21
  „Norbi56 : hivatal dolgozói " akinek nem inge nem veszi magára " !! De természetesen szerintem itt főleg a fórumon a t.képviselők voltak vannak értékelve . Ki így ki úgy . A felelősség érzetüket meg ismerjük a képviselőknek , őszöd beszéd után is milyen korrektek voltak! A többi azóta is Üdv Kuci”
 • 23. azénéletem 2010. augusztus 31. 08:38
  „Norbi 56 osztom a véleményét a képviselő testületről, nekem már mindegy, hogy kik lesznek, csak ezeket ne kelljen látnom. U N O M !!!!”
 • 22. Drakón 2010. augusztus 31. 07:17
  „Inkább az iskolát fejezte be volna időre! Bukjon Bedő!”
 • 21. zolee0001 2010. augusztus 30. 07:17
  „Ezt a kamut! Bedő Bukni fog! Új munkahelyek nincsenek, az utcakövet nem lehet megenni!”
 • 20. lapszemle 2010. augusztus 30. 05:10
  „18.-hoz a honlapon csak akkor jelennek meg a jelöltek adatai,ha a kopogtató cédulákat az indulók leadták a Helyi Választási Bizottsághoz és az informatikai rendszer feldolgozza. Ezek szerint még senki nem adta le, van még idő,egy hét áll rendelkezésre és utána teljes az adatbázis.”
 • 19. bekoantal 2010. augusztus 29. 20:52
  „Hobo után szabadon: "...Fellép a TV-ben, kell a pénz, kampányra..."
  (Mesél az erdő)”
 • 18. bekoantal 2010. augusztus 29. 20:35
  „Miért nem tudom, kire szavazhatok? a www.valasztas.hu hivatalos? oldalon a csongrádi jelöltekről semmit nem találtam eddig (2010.08.29 20:15)”
 • 17. lapszemle 2010. augusztus 29. 14:12
  „A Társulás gazdálkodásával, kapcsolatos okfejtés a szokásos hivatali csúsztatás, azért még hogy testületi döntésen alapul, az lehet úgy torz, ahogy van, bízzunk benne, hogy az új összetételű Kistérségi Tanács kardinálisan felülvizsgálja, és újra kodifikálja a megállapodást a választások után a jól felfogott saját érdekében.”
 • 16. 4Angel 2010. augusztus 29. 14:00
  „Csak a mi vagyonunk nem nő , aszt ménem írják le ???????? !!!!!!!!!!!!!!!”
 • 15. Norbi56 2010. augusztus 29. 13:49
  „Nem tisztem megvédeni a hivatal dolgozóit, de nem lenne tisztességes az ő nyakukba varrni az eltolt húsz évet. Persze az is igaz, hogy egy gyenge vezető igyekszeik gyengíteni az apparátusát, abban a hiszemben, hogy így nem olyan szembetűnő az ő alkalmatlansága. Ebben a képviselő-testület járt élen... a saját alkalmatlanságukat...lásd "Sanyi bácsikat", "Laci bácsikat" és "Zsuzsa néniket"...azzal palástolták, hogy a felelősséget igyekeztek áttolni a hivatali dolgozókra...számtalan rossz, káros döntést hoztak az elmúlt húsz évaben...több milliárd forint értékben ...és ebben mindannyiuknak meg van a személyes felelőssége...sajnálatos , hogy ez egy felelősségek nélküli ország így a legalkalmatlanabbat választják meg a legnagyobb valószínűséggel ...rendszeresen immár évtizedek óta.... a város hanyatlásában a gazdasági környezet mellett a legnagyobb a felelőssége az elmúlt húsz-harminc év városi vezetésének...tehát vissza kellene menni egészen a tanácsi időkig, mert érdemben hosszútávú várospolitikát azóta nem alakítottak ki... elképzelésük sincs arról, hogy mit kellene kezdeni egy ilyen hanyatló dél-alföldi kisvárossal....”
 • 14. Norbi56 2010. augusztus 29. 11:02
  „....és négy év latt több mint ötszázzal az állandó lakosok száma 18388-ról 17854 -re... kb kettőezerrel a tényleges lakosság, az életvitelszerűen itt élők száma az 16 ezer körülire becsülhető. Csökkent a alapfokú okattásba beíratkozó gyermekek száma 1355-ról -1240 -re viszont nem változott 9,75 az egy pedagógusra jutó gyermekek száma...ennek alapján a világ leghatékonyabb oktatásának kellene lenni Csongrádon...vajon így van? ( az OECD átlag 16 gyermek /pedagógus)....és még számos olyan adat áll rendelkezésre ami nem bizonyítja a város gyarapodását. sajnos !!!! (Mert egy város egy település fejlődését az bizonyítja legékesebben, hogy hányan mennyien választják lakóhelyükül.) Mindez megtekinthető a www. csongrád.hu oldalon...”
 • 13. ametiszt 2010. augusztus 29. 10:52
  „Csak a tényekről: a rendkívüli ülés előterjesztéseit - tekintettel azok összefoglaló jellegére - a polgármester (egyben a Társulás elnöke) készítette, a korábbi testületi előkészítő anyagokat pedig az ott megjelölt témafelelősök. A PH szervezethez, illetve az iroda felépítéséhez: a folyamatosan növekvő és változó feladatok miatt a korábbiakban Én is többször szorgalmaztam a változtatást, mivel a feladatok túl-, illetve meghaladták a több éve kialakított szervezetet. A döntés más volt eddig. Amennyiben ez változik, akkor - ugyanúgy, mint az eddigi változásokkor - a szakmai feladatellátást a meghatározott struktúrában végezzük. A Társulás gazdálkodása, könyvelése évek óta teljesen önálló, a testületek megállapodásai szerinti együttműködések mellett. A gazdaságvezetői feladatra többször kiirt álláshirdetés nem vezetett eredményre (jelentkezők hiányában) és belső megbízás sem volt lehetséges, így a feladatokat ideiglenesen elláttam, de a megbízás hónapokkal ezelőtt megszűnt. Zs.”
 • 12. lapszemle 2010. augusztus 28. 18:29
  „A Képviselő-testület rendkívüli ülésen tárgyalt előterjesztések önmagukban magukban hordozzák az állatorvosi ló minden jellemzőét.
  Az előterjesztéseken nem szerepel témafelelős, tudvalevő, hogy nem a Polgármester Úr készítette.
  A három előterjesztés nem azonos szerkezetben és tartalomban készült.

  A Hivatal szervezeti struktúráját az élet már régen túlhaladta. Az már tarthatatlan, hogy a költségvetés, lakossági adó, vagyongazdálkodás, lakásgazdálkodás és a kistérség könyvelés egy része. Az már csak hab a tortán, hogy e szervezet vezetője részmunkában a Kistérség gazdaságvezetője.
  Ezen körülmények magukban hordozzák az áttekinthetetlenséget.

  Megítélésem szerint jól elhatárolt módon külön kell választani a költségvetési és vagyongazdálkodást és teljes mértékben önálló szervezetként kell működtetni a Kistérség munkaszervezetét, az más kérdés, hogy megalakulása óta a vezetője, illetve a megbízott vezető végzettsége nem illik a feladatok szakszerű ellátásához. Véget kell vetni a hatalom megalomániának, mert az többet árt, mint használ.”
 • 11. Norbi56 2010. augusztus 28. 18:14
  „timboll2... (amit Te írsz azok az állami vagyontárgyak amit NVK vagy ki tudja most hogy is hívják kezelezl) a önkormányzat vagyontárgyai még ilyen hitelfedezetnek sem alkalmasak, mert nem irányul rájuk kereslet és hiába adnák oda valakinek az adósságok fejébe tulajdonba, nem birtokolható, nem mozdítható el, Ha egy ingatlanra(!) nincs kereslet, nem akar lakni benne senki, nem akar pékséget, vagy fodrász üzletet nyitni, nem akar valéamilyen hasznios gazgasági tevékenységet végezni bennük akkor annak az ingatlannak 0 az értéke,( a csongrádi ingatlaniok zöme ilyen lásd: Erzsébet Stálló) még ingyen sem kell.... illetve amiatt, hogy költségek kapcsolódnak hozz negatív. Tehát Csongrád városának van egy jó nagy adag negatív értékű vagyona, hiszen a fenntartása, örzése költség , haszna nincs, sem közvetlen sem közvett, illetve nem mérhető. Ami vagyona hozhatna pénzt( bevételt )a városnak azokat olyan díjért hasznosítja, víz, szennyvíz, távfűtés rendszerek, Körös-torok, "Ipari park" stb ami inkább veszteséget termel a városnak amit aztán a közvagyonból kell pótolni.
  Jó lenne például látni , hogy mennyi a város ingó vagyona( mobilizálható ingóság) hiszen ebben a vagyonmérlegben jószerével csak a földek, utak és építmények vannak benne. Jó lenne látni, hogy mennyi az ingatlanállomány forgalmi értéke, magyarán mennyiért lehetne ma a piacon eladni őket. Attól tartok, hogy ez az ami nulla vagy negatív. Ha csak a saját ingatlanjaink értékvesztéséből indulok ki vagy a város által eladott épületek értékéből akkor nagyon szomorú a kép.
  Azt ugye tudjuk, hogy pénzvagyona nincs illetve erről konkrétan tudjuk, hogy negatív.(adósságokkal terhelt a következő húsz évre)
  Értékpapírokat a város nem vásárolt, jövedelmeit nem fektette hasznot hozó eszközökbe. Olyan beruházáskba kezdett amelyekről tudjuk, hogy soha semmilyen formában nem térülnek meg a város számára, sőt működési költségnövekedést eredményeznek...folyt köv....”
 • 10. timoboll2 2010. augusztus 28. 17:44
  „FaQtya-nak és lapszemle-nek igaza van.

  Norbi56-nak csak annyit, hogy él ebben a honban egy Draskovics nevű ember, aki a teljességgel szükségetelen ájemef-hitel elégtelen teljesítése esetére vállalta, hogy az ország vagyontárgyai szabad prédává válhatnak alkalomadtán, úgyhogy ha lehet, kisajátíthatják a nemzeti vagyontárgyakat. Egyébként éppen emiatt nem nyilvános ez a szerződés, pontosabban emiatt sem.

  Lehet játszani a jogi szakzsargonnal, de megtanulhattuk volna, hogy a károkat mindig államosítják, a nem létező köztes költségeket is mi álljuk, hiszen erről szólt a "válság" is. A neoliberális dogma kivitelezése: a károkat és felelőtlenségből létrejövő "közvetítői díjakat" (derivatívák) az egymás között tranzakcióban, amelyek egyébként a valóságban nem is léteznek, ezeket realizáljuk, átváltjuk valós közadóssággá, a hasznot meg az uralkodó mechanizmusok révén továbbra is elvisszük.

  Ametiszt: ezek a szervezetek eljátszották a bizalmat és a hitelességet, amikor kiderült, hogy az orránál fogva vezette őket a Gyurcsány-kormány a költségvetési adatok meghamisításával. Hiába, régi bolsevik hagyomány ez, nem lehet kinőni! Pontosabban segítettek nekik, hiszen tudjuk, milyen összefonódásaik vannak Ezeknek Nyugaton...”
 • 9. keletaru 2010. augusztus 28. 16:41
  „Dobzse dobzse , tak tak ?! Üdv Kuci”
 • 8. Norbi56 2010. augusztus 28. 13:57
  „Ennek a vagyonnak a jelentős része olyan forgalomképtelen vagyon amelyet nyugodtan lehetne 0 értéken is nyílvántartani, hiszen a város "törzsvagyonának" a része, utak, szennyvíztisztító, vízvezeték, vagy kikoktort holtág, esetleg iskola vagy egyéb közcélt szolgáló létesítmény, ezek nem forgalomképesek, nem értékesíthetők, és nem is igazán terhelhetők meg .Persze igazán forgalomképes vagyona sincs a városnak, mert a forgalomképességhez, vonzónak is kellene lenni. Sajnos a városnak nincs gazdasági vonzereje. Az ipari park egy szemfényvesztés, harminc bérlője van de ezeknek a gazdasági súlya elenyésző, a tőlük származó adóbevétel alig éri el a száz millió forintot az egyetzlen nayg adózó a bokrosi FM Hungary. Tehát euzt a vagyonnövekményt így tálalni nem más mint szemfényvesztés. Már előttem is írták néhányan ezzel szembe kell állítani a város adósságállományát és eladósodottságának mértékét. Jól látható, hogy a város a fizetőképesség/fizetésképtelenség nagyon keskeny mezsgéjén egyensúlyoz. Fejlesztési célokat szolgáló kötvénykibocsájtást 700 millió Ft értékben négy év alatt működésre élte fel. Folyószámla hitele meghaladja 400 millió forintot a béreket rendszeresen munkbér hitelből fedezi. A következő hónapok még nehezebbek lesznek, mert normatív finaszírozásban sem részesül, at adóerősség számítás miatt.
  Az új városvezetésnek csőd körüli helyzettel kell számolnia, a meggondolatlan fejelesztések miatt.
  Jó lenne látni azoknak az embereknek az elképzeléseit a jövőt illetően akik a város jövőbeni vezetésére vállakoznak, mert az amit eddig hallhattunk és olvashattunk pontosan annyi ami az elmúlt harminc évben elhengzott és nem valósult meg. Azt igérni, hogy munkahelyekt teremtek és az idegenforgalmat fejlesztem anélkül, hogy ismerném a valóságos helyzett nagy könnyelműség és nyilvánvalóan betarthatatlan igéret, hiszen a város vezetésének nem az adolga, hogy munkkahelyeket teremtsen,hanem az, hogy olyan gazdasági környezetet, adózási feltételeket hozzon létre amely vonzóvá teszi a várost és ide vonzza azokat akik majd munkahelyeket teremtenek, szállodát, gyógycentrumot meg Isten tudja it építenek, hogy a csongrádiaknak legyen mukahelyük. Nnem dicsekszenek a nemlétező idegenforgalommal, hiszen az elmúlt években rendszeresen hár-nlégyezer vendégéjszakát tudtak csak regiszrálni ami annyit jelet, hogy napont ti-tizenöt szálló vendég volta városban , ez pedig nem nevezhető idegenforgalomnak.
  Szóval jó nagy számoket tessenek írni, hogy még kevesebben értsék a dolgot jó nagy milliárdokat ami annyi mint, ha nulla lenne, sőt a működfési költzségeket megnövelve ráadásul, nem hoz a városnak, hanem( minte lőttem már szintén írták )VISZ!!!!!....folyt köv.”
 • 7. faQtya 2010. augusztus 28. 10:43
  „2. ametiszt "a kapcsolódó pályázati támogatásokat az EU és magyar ellenőrző szervek folyamatosan kontrollálják" - mégis úgy mahinálnak a költségekkel, számlákkal, ahogy csak nincs pofájuk hozzá... ez is megérne egy pár cikket ebben az országban...

  ... és a város adóságállománya hogyan alakul??? dédunokáink dédunokái hogyan fogják még nyögni ezen (és korábbi) beruházások kölcsöneit? Vagy lehet, hogy addigra a hitelintézményeké lesz az egész város...”
 • 6. Balotelli 2010. augusztus 28. 09:55
  „"lapszemle" tökéletesen leírja a lényeget és nem félrebeszél. Látszik, nem a Városházán van a munkahelye!”
 • 5. lapszemle 2010. augusztus 28. 07:03
  „2-höz Amennyiben ilyen egyszerű az ügy és megnyugtató,akkor Hagyó M.és még sok társát miért is vezették el rabszijjon?”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plakátbotrány Csongrádon - egy képviselőjelölt férje firkálta össze a fideszes hirdetéseket

Szegedi Györgyné szerint férjének nincs önkontrollja, igazságérzete viszont annál nagyobb. Tovább olvasom