Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Nyertes borokkal készülnek az ünnepre

Arany minősítést ért el néhány hete a Duna Borrégió XVI. versenyén a 2004-es és a 2003-as Kékfrankos cuvée-vel a csongrádi pincészet, megszerezve az első és a harmadik helyezést. Ezeket a nedűket is meg lehet majd kóstolni az idei borfesztiválon és kenyérünnepen, amely a csongrádi napok ünnepségsorozatának zárlata.
Pálfi György örömmel számolt be a jó eredményt elért versenyzőikről Fotó: Bálint Gyula György
A Csongrádbor Kft.-nél már készülnek az augusztus 17-étől 20-áig tartó csongrádi borünnepre, valamennyi forgalomban lévő borukat kínálni fogják a Dob, vagyis a „Bor utcában", a helybelieknek és a vendégeknek, akik nemcsak szomszédból, Szentesről, hanem Szegedről, s távolabbról is mind többen jönnek – a jó borokért, vagy a szórakoztató programok kedvéért. Pálfi György, az igazgató elmondta, a csongrádi pincészet vörös borai egyre több versenyen aratnak figyelmet keltő sikert.

Példaként említette, hogy a Szent Vince Borrend Békés megyei, illetve gyulai borlovagjai csongrádi bort választottak zászlósboruknak. Júniusban a Duna Borrégió XVI. versenyén a 2004-es és a 2003-as Kékfrankos cuvée-vel arany minősítést ért el, megszerezve az első és a harmadik helyezést. A Vinagora nevű nemzetközi borversenyen – melyet a világ első 9 borfóruma közt tartanak nyilván – ugyancsak a 2003-as cuvée-vel ezüst díjat szereztek. Nemrégiben a budai várban lévő Magyar Borok Házában két napon át kóstoltatták boraikat, és a 2003-as cuvée-nek ott is nagy sikere volt. Büszkén említette Pálfi György, hogy a Szegedi Tudományegyetem bora lett a 2004-es cuvée: a rektor ezzel kínálja vendégeit.

Az erkölcsi-szakmai siker kedvez a csongrádi vörös boroknak, de ez nem mindig jár együtt az anyagi boldogulással.

– Nem dőlhetünk kényelmesen hátra a karosszékben – mondta az ügyvezető, noha palackozott boraik iránt nő az érdeklődés, mind többen tőlük visznek lakodalmi bort, de árat emelni nagyon óvatosan lehet. – Ennek oka: nagy a konkurencia, a világ borpiacán túlkínálat tapasztalható. A vevők többsége pedig előbb az árat nézi meg, esetleg azt is, hol termelték a szőlőt.

A közelgő szüretről érdeklődve a következőket tudtuk meg: a csongrádi borpincében elegendő hely van már, hogy befogadja az újbort. Stabil beszállítóik vannak, akikkel mindig megegyeznek az árban. Idén jó közepes termésre és minőségi, kellő cukortartalmú szőlőkre lehet számítani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz Kurucz mellett áll Csongrádon

Ha a balliberális koalíció jelöltjei nyernek az őszi választáson, az azt jelenti, hogy a lakosság… Tovább olvasom