Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Nyolcadik gyereküket várják

Csanytelek - Igencsak népes családot mondhat magáénak a csanyteleki Fejes Ferenc és felesége. A házaspár januárra már a nyolcadik gyermekét várja, pedig eredetileg csak hármat terveztek.
Rozália (40) és Ferenc (50) nem gondolta 1990-ben tartott esküvője idején, hogy Csanytelek legnépesebb családját alapítja meg. Márpedig így történt, Fejeséknél ugyanis sorra születtek a gyerekek, jövő januárra a nyolcadikat várják.

– Brendon lesz a legkisebb fiunk neve, már alig várjuk, hogy megszülessen – árulták el a szülők, akiknek legidősebb gyermekét, a 20 esztendős Lillát Tamás (18), Anasztázia (13), Ferenc (12), Eszter (11) Krisztián (4) és Dorina (1) követte.

– Nagyon sokan kérdezik tőlünk, hogy minek manapság ennyi gyerek egy családban, amikor kevesebbet is nehéz tisztességgel felnevelni. Hát azért, mert szeretjük őket. A férjem egyke, mi pedig öten vagyunk testvérek. Eredetileg csak hármat terveztünk, aztán a többit Isten adta. Úgy vagyunk vele, hogy ahol ennyien ülik körül az asztalt, ott egy újabbnak is van helye – mondta Rozália.

Fejesék: Csanytelek legnépesebb családja
Fejesék: Csanytelek legnépesebb családja.
A szerző felvétele

A népes família létszámát egy fogadott gyerek, a már 21 éves Kati is gyarapította 3 évvel ezelőtt. Ő akkor döntött úgy, hogy elköltözik szüleitől az ismerős, számára kedves nagycsaládhoz.

Fejesék saját 80 négyzetméteres, Gárdonyi utcai háza igencsak zsúfolt. A két és fél szobában mindenütt az ágyak foglalják el a helyet. A ruhaneműk pedig mindent elborítanak, a szekrényekben ugyanis nem fér el tíz ember holmija.

Reggelenként fél 7-kor kelnek, hogy útnak indítsák az iskolásokat. Szerencsére a nagyobbak segítenek a kisebbeket öltöztetni, reggeliztetni, hogy mindenki időre elkészüljön. A szülők ezt követően takarítanak, majd Rozália főzni kezd. A család hétköznaponként csak vacsoránál ül közös asztalhoz. A család egy alkalommal akár 2 kiló tésztát is elfogyaszt. Ez ugyanis a kedvencük, a húst kevésbé szeretik.

– A ruhák nagy részét adományként kapjuk, segíteni szokott a helyi nagycsaládosok egyesülete is. Élelmet is kapunk évente egyszer egy alapítványtól, de nagyrészt a magunk pénzéből vásároljuk – havi százezret költünk ételre. Folyamatosan mosunk, szerencsére automata mosógéppel. Ez azonban nagyon elhasználódott, ezért pályáztunk a gépcsereakcióra. Úgy tudom, a héten cserélik ki a mosógépünket és a hűtőnket egy újra, amolyan karácsonyi ajándékként – tette hozzá Rozália.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. fedora 2011. január 10. 13:52
  „Édes kis gyerek ahogy a csöpkezévél integet!!!!!Kár hogy ilyen környezetben,élnek!!!”
 • 24. azénéletem 2011. január 09. 19:31
  „De a nagyobbnak be van kötve a feje. Bocs adta magát!”
 • 23. trixico 2011. január 07. 13:49
  „Szembe tűnő eléggé,hogy röpködnek a mínuszok kint és mezítláb van a kicsi!Ebből is látszik hogy nincs felfogása az anyának!!!Gyászos a körülmény eléggé.”
 • 22. Hugika010 2011. január 03. 15:21
  „a fotós legalább előnyösebb helyzetben is készíthetett volna képet..és jajjj, most látom, télleg nincs a gyereken zokni!!! :( te jó ég!!
  egyetértek azzal aki úgy gondolja ennyi gyerek normális nevelkedéséhez igen sok pénz kell, mert ilyen a világ..”
 • 21. trixico 2010. december 29. 21:41
  „Gratulálok!Szép teljesítmény,de ezeket fel is kell nevelni,vagy majd az Állam,meg a Csanyi Önkormányzat eltartja őket.Ez felfogás!!!Ki tudja mi lesz ebben a kilátástalan jövőben,szerintem tenni kellene ellene hogy ne szüljön több gyereket,csak azért hogy majd segélyből felnevelem.”
 • 20. deszkás 2010. december 25. 21:41
  „"Lefagyott"”
 • 19. fedora 2010. december 25. 14:50
  „Drága Hidegen!Én ugygondolom hogy,te valoban vitatkozni szeretnél ,de ezek itt tények! GYere költözz ide a közelbe és mindent másként fogsz megitélni!”
 • 18. deszkás 2010. december 25. 12:03
  „Gratulálok ez Romániában 8x80Euró ha magyar., amit a magyar állam fizet. Lehet anyázni.”
 • 17. Hidegen 2010. december 24. 23:55
  „Ej Tromi! Mellébeszélsz! nem egy emberőltőig kell példákért visszamenni! Különben neked (nektek) mi a tisztességes felnevelés??? Az hogy a jobb módú (gazdag?) szülők gyerekeivel versenyezve Nike cipő meg melegítő kell? Mert ha ez nincs meg akkor már nyomorog az a szegény gyerek. De ha foglalkozni kellene vele az iskola után akkor arra már se erőd , se időd nincs mi? Nem elsősorban a pénz határozza meg hogy tisztességes felnőtt lesz-e a gyermekeinkből, hanem az hogy el tudod-e magyarázni neki azt, amit látom te sem érsz fel ésszel hogy a "testvésiség egyenlőség" szlogenje megszünt! Igenis nem vagyunk egyenlöek (különösen pénzügyileg nem) , de attól még lehet rendesen élni, lehet gyereket vállalni, mert igazábóé az igények azok amik nagyon magasak a lehetőségekhez képest. Szívesen vitatkoznék még erről, de nem így írásban , mert így naponként jön csak a válasz, és nem is biztos hogxy megéri rá válaszolni...”
 • 16. niemand 2010. december 24. 16:30
  „Borcsa 25-tel egyet értek.
  Magán ügy, ki hány gyereket szül, de.....saját maga erejére gondoljon. Valahol ez már egy kicsit felelőtlenség is! Kapunk ezt, meg azt, kicserélik a hűtőt meg a mosógépet, valahol elismerésre és csodálatra is várnak. Normális ember, gondolkodok is, nemcsak....... Ezek a gyerek csak jönnek, vagy nevelődnek is?
  Vajon ezeknek a gyerekeknek is ilyen sok lesz?”
 • 15. tromi 2010. december 22. 14:54
  „HIDEGEN: "nagyanyáitok, sokkal tisztességesebb felnőtteket neveltek százszor nehezebb körülmények között, és nem irigykedtek, nem panaszkodtak" ..hogy nem panaszkodtak? 50 évesen haltak meg, mert a szülésben tönkre mentek és a 6 ból minimum 2 16 éves kora előtt eltemettek. Vagy amikor felpakolták a vagonra a gyerekeket és elvitték külföldre szülőkhöz, mert nem tudták etetni. Dehogy nem panaszkodtak! Nyomorban éltek, és olyan felnőtteket neveltek, akik nem akarnak gyerekeket, mert az elszegényedéshez vezet és kiszolgáltatottá tesz. Vak vagy ha ezt nem látod...
  Az országban 1 hónapra előre nem lehet tervezni, nem hogy 9 hónapra előre...”
 • 14. encsi79 2010. december 21. 08:04
  „zest!
  Érdekelne,hogy mivel is csúfolom meg én és a hozzám hasonlók az anyák napi ünnepséget?Azzal talán,hogy megtisztelem a gyermekemet,hogy amikor fel szeretne köszönteni a verssel és az általa készített ajándékkal ,akkor elmegyek és meghallgatom és örülök az ajándékának BÁRMI LEGYEN IS !!!Ez az "Anya" meg azzal sem törődik,hogy gyermeke végig sírja az ünnepséget,mert neki nincs kinek elmondani a verset!Egyetlen szülői értekezletre sem jött be,mert ÉRDEKTELEN!Egyébként csak elég a képet megnézni és meglátod mennyire törődik gyermekeivel,karon ülő gyermeke télen zokni nélkül!Vagy ez felétek is divat?És valószínű azért sem szólnád meg,mert a gyerekei mindig tetvesek és szórják a bogarakat,mert náluk nincs szer amivel lekezelné csak olló,amivel a kislányok haját is tövig lehet vágni.Az már nem baj,hogy csúfot vert gyermekébe,aki hónapokig sapkában ül órán a szégyen miatt.
  Ja,és ne gondold,hogy csak te őrzöd gyermekeid rajzait,apró dísztárgyait!Nekem is van 3 gyerekem,akiket tisztességesen nevelek és persze szeretem és tisztelem őket!!!És nem sérteném meg azzal,hogy nem megyek el az ünnepre,amit nekünk anyáknak szerveztek!”
 • 13. zest 2010. december 21. 04:10
  „"Anyák napi ünnepségen még nem jelent meg soha."
  Kedves encsi79 (#4)
  Arra még nem gondoltál, hogy talán éppen azért nem jelent meg, mert attól tartott, hogy te (és a hozzád hasonlóan gondolkodók) megcsúfolnák az Anyák Napi ünnepség valódi értelmét. ... én pl. mindig azt mondtam a gyerekeknek (amikor a TV-ben Anyák Napi, Nő napi, Bálint napi stb...kampány lévén azon gondolkodtak, hogy milyen ajándékkal "kedveskedjenek"), hogy én vagyok a legszerencsésebb anyuka, mert nekem MINDEN NAP ANYÁK NAPJA (meg NŐ NAP, meg "SZERELMESEK NAPJA van), mert szerető család vesz körül.... ezért aztán nekem ŐK (és az APJUK) a legnagyobb és legszebb ajándék. Persze, azért, azt is be kell vallanom, hogy mindig nagyon örültem egy-egy szál virágnak, vagy általuk készített rajznak stb, amit ők készítettek nekem ... a mai napig őrzöm a többségét...”
 • 12. Hidegen 2010. december 18. 22:43
  „11. báránykám 2010.12.17. 23:32
  NEKED HÁNY GYERMEKED VAN BÁRÁNYKÁM??? Már megint arról pofázik valaki hogy Ő hogyan nevelné, ha egyáltalán volna mersze több, (akár feleannyi) gyermeket vállalni... Nézzetek már közben tükörbe is mielőtt bírálnátok a másikat!”
 • 11. báránykám 2010. december 17. 23:32
  „Ha annyira szeretné Őket az Anyuka, akkor nem ordibálná velük végig az egész utcát állandóan.”
 • 10. Hidegen 2010. december 17. 21:36
  „Tudjátok mit? Szemetek vagytok. Egytől-egyig... Olyankor nagy-e a pofátok mikor arról van szó hogy tízmillió alá csökkent Magyarország népessége?! Vagy akkor miért nagy a szátok mikor a "juttatásaitokért", és a majdani kevés nyugdíjatokért üvöltöztök különböző fórumokon? Akkor is vért kívántok mikor a cigányok "szaporodását" kifogásoljátok! Akkor TI MIÉRT VAGYTOK ENNYIRE GYÁVÁK??? Könnyü arra fogni hogy "nem lehet ennyi gyereket tisztességesen felnevelni", nagyanyáitok, sokkal tisztességesebb felnőtteket neveltek százszor nhezebb körülmények között, és nem irigykedtek, nem panaszkodtak! Ti egy illetve két gyerek mellett kisírjátok a köldökötöket, mert nem tudjátok tisztességesen nevelni őket (biztos Orbán Viktor miatt) pfff.... Sajnálom az ilyen lehetetlen hozzászólókat. Mindenki dögöljön meg ha én gyáva és tehetetlen vagyok , ugye???”
 • 9. fedora 2010. december 17. 13:10
  „Hát, Vera ilyen kérdést föltenni?? Ö a sarki könyvtárban szépirodalmat olvasott.!!!!!!!!”
 • 8. tisza73 2010. december 16. 18:16
  „Szép nevet tetszettek választani a kis jövevénynek Fejes Brendon.”
 • 7. vera2 2010. december 16. 11:11
  „Eredetileg csak hármat terveztünk, aztán a többit Isten adta."
  A férje hol volt mikor a gyerekeket az" Isten adta"Nekem is van négy de a férjem töl!”
 • 6. borcsa25 2010. december 15. 09:50
  „Javasolnám, hogy mindenki annyi gyereket szüljön, amennyit önerőből el tud tartani! Imádom, mikor nagycsaládosok reklamálnak, hogy ezt sem, meg azt sem kapnak az államtól! Az egy és két gyerekesek mit kapnak? Családi pótlékot, meg még vagy öt gyereket, aki ugyan nem az övé, de eltartásáról gondoskodni kell, mert felelőtlen emberek a gyermekszeretet címszó alatt szülik őket egymás után. Arról nem is beszélve, hogy örökítik tovább a szegénységet. Sajnálom, ha kicsit nyersen fogalmaztam, de röviden és tömören ez a dolog lényege.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét Ungerbauer a Csongrádi hegyközség elnöke

Csongrád megye - Ismét Ungerbauer Györgyöt választotta elnökévé szombati közgyűlésén a Csongrádi… Tovább olvasom