Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Október elejéig nyitva marad Böske

Csongrád - Szeptembertől megint csak viszi a pénzt a csongrádi Erzsébet Szálló, mégsem tudni, az önkormányzat mikor zárja be az évek óta veszteséget termelő hotelt.
A működtető a szeptember végét javasolta, de intézkedési tervét nem fogadta el tavasszal a képviselő-testület. Augusztusban szinte telt házzal üzemelt a szálloda, szeptemberre viszont csak egy hétvégére jelentkeztek be vendégek.

– Szomorúan halljuk, hogy bezárnák ezt a patinás szállót. Nekem ez a hotel, amit mi gyerekkorunkban leginkább Böskének becéztünk, és Csongrád is nagyon sokat jelent – árulta el lapunknak Stefka Gábor és élettársa. Ők az elmúlt hétvégén az Erzsébet Szállóban töltötték az éjszakákat. A budapesti férfi Csongrádon járt középiskolába, és most ismerőseiket látogatták meg. Amikor megérkeztek, egyből idejöttek, de a recepción – meglepően készségesen – más szállásadókat is ajánlottak nekik, ha a látottak nem elégítenék ki igényeiket. Nekik viszont megtetszett a sarki, teraszos szoba, amelyhez mosdó és tusoló is tartozik. Fontos szempont volt döntésüknél, hogy az Erzsébetben elfogadták az üdülési csekkjüket, és az sem volt elhanyagolható dolog, hogy a személyzet is szimpatikus és segítőkész volt az első pillanattól fogva. – Kicsit szocreálos a belső, de legalább megfizethető az ár. Szerintem nem kellene olyan sokat áldozni rá, hogy lepukkant helyett antik hangulatot árasszon ez az épület. Mi biztosan ide jönnénk vissza, ha legközelebb erre járunk – tette hozzá Gale Krisztina.

Stefka Gábor és Gale Krisztina szerint nem kellene sokat rákölteni az épületre, és akkor antik hangulata lenne. Fotó: Bíró Dániel
Stefka Gábor és Gale Krisztina szerint nem kellene sokat rákölteni az épületre,
és akkor antik hangulata lenne. Fotó: Bíró Dániel

A budapesti pár a legtágasabb szobát választotta, a többiben viszont elég szűkös a hely, és fény se sok jut be, mert a platánok leárnyékolják az épületet. Ez nem hátrány a nyári melegben, viszont kilátni csak a két erkélyes szobából lehet igazán. A négyméteres belmagassághoz lambériázott plafon és évtizedeken keresztül koptatott parketta társul, a berendezés kissé viseletes fenyőbútorokból áll. A szálló 12 szobájából csak hatban van tusoló, a többiben csak mosdót használhatnak a vendégek. Fürdéshez el kell sétálniuk a folyosó végi közös fürdőszobába.

Október elejéig biztosan nyitva lesz

Várhatóan október elejéig fog üzemelni az Erzsébet Szálló, de erről a képviselő-testületnek kell majd határoznia augusztus végén. Sok minden függ attól, hogy mennyire kell átalakítani az Idegenforgalmi Kft.-t. Természetesen a döntés függvényében a foglalkoztatottak száma is változni fog – mondta lapunknak Bedő Tamás polgármester.

A recepción megtudtuk, hogy augusztusban szinte telt házzal üzemelt a szálloda, szeptemberre viszont csak egy hétvégére jelentkeztek be vendégek. Ez az információ is kellően szemlélteti, hogy csupán a nyári szezonban képes bevételt termelni a hotel, az év többi részében jelentéktelen a forgalom, és ezért az utóbbi években rendre veszteséget hoz a szálló működtetése. Ezért is határozott úgy tavasszal az önkormányzat, hogy más módon hasznosítja az épületet. A bérbeadás az első lehetőség, ennek feltételeiről jövő pénteken határoz majd a képviselő-testület. Az is eldőlt korábban, hogy ha a hamarosan kiírásra kerülő, hosszú távra szóló vagyonkezelői pályázat eredménytelenül zárul, eladásra hirdetik meg az ingatlant. Arról azonban nem döntöttek Csongrádon, meddig tartson nyitva a szálloda, ami szeptembertől megint csak a pénzt viszi, mert vendég egyre kevesebb lesz.

– Én az intézkedési tervemben október elsejét javasoltam, de erre tavasszal nemet mondott a tulajdonos önkormányzat. Most arra várunk, hogy szülessen érdemi döntés ebben az ügyben – nyilatkozta lapunknak Koór György. Az Idegenforgalmi Kft. ügyvezetője hozzátette, több kérdést nem tisztázott még a városvezetés, hiszen ő nem tudja, mi lesz a szálló alsó szintjének egy részét bérlőkkel, akik ott kávéházat üzemeltetnek. Az is kiforratlan, hogy a hotel bezárásának milyen következményei lesznek a cég dolgozói létszámára vonatkozóan.

Olvasóink írták

 • 3. Kuci 2008. augusztus 22. 16:03
  „Tisztelt Szemlelodo !

  Sajnos rosszul fogalmaz VÁROSKÉP , helyesen VOLT VÁROSKÉP . Mert itt ma csak egy-két helyi kiskirály érzi jól magát , de már ök sem hissz nincs hová mennei a PENNY s a LIDI-n kívűl . Csak a szombat délelőt hasonlít régi városi mozgásra , olyankor mintha még lennének ebben a FALUBAN , vagy csak haza jönnek ??! S mi ebben a meglepő hissz rendszerváltás óta csak eladni felélni tunak ! Minden csak fogy s kevesebb itt , s sajna cselekvést sem nagyon látni , aki megszól az rögtön a rendszer ellensége ... Remélem a következő választáson más embereket látunk majd a képviselő testületben , nem csak más szinekben ugyan azokat .”
 • 2. hank 2008. augusztus 21. 09:37
  „Hofit idézve: "Nem lehetne é-e" az a szitu, h az augusztusi gazdag programválaszték idegenforgalmat hozott a városba? A Zimmer Feri c. film után szabadon: a szálló teltházas volt augusztusban! Az lehetetlen, hisz a szobák felében zuhany sincs! Komolyra fordítva a szót: lehet érdemes lenne tudni a vendégek okát, h miért az Erzsébetet választották, meg hogy mi az ami miatt a városunkba látogattak.”
 • 1. szemlelodo 2008. augusztus 21. 04:11
  „Bármilyen formában és célra hasznositják is az épületet,törekedni kellene,hogy az épület külső homlokzata eredeti állapotában megmaradjon,hisz több generáció emlékét sérti annak megbontása,ugyanugy hozzátartozik a városképhez mint a nagy templom,vagy a városháza.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatal csongrádi tolvajok rendőrkézen

Csongrád - Egy 17 és egy 18 éves helybeli fiatalembert gyanúsít a Csongrádi Rendőrkapitányság az… Tovább olvasom