Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Olasz meló: Orbánhoz fordultak az alföldi szőlőtermelők

Csongrád - A borágazatot szigorúbb keretek közé szorító szabályokat kér a kormánytól az alföldi szőlőtermelők szervezete. A cél a felvásárlási árat lenyomó olcsó importlé kiszorítása. Érdekes tanulság: az olasz bor olyan üzemekből jön Magyarországra, amelyek az ottani, szövetkezetbe tömörült kisbirtokosoké.

Ötvenezer hektoliter olasz bort zároltak Magyarországon, mert abban az olasz feldolgozóüzemben, ahonnan e tétel származik, szabálytalanságot találtak a hatóságok. Ez azért volt izgalmas hír Csongrádon, mert a nagyobb magyar borforgalmazó cégek által olcsón behozott olasz áru évek óta lenyomja a dél-alföldi szőlő és bor felvásárlási árát, a kistermelők évről évre veszteségesek, nem tudnak egyről a kettőre lépni, fogynak.
 

Ezek biztosan csalnak


A behozatalt az utóbbi időben adminisztratív eszközökkel, ellenőrzéssel próbálta nehezíteni a magyar törvényhozás, de a dél-alföldi borászok szerint az olasz tételek vevői leleményesebbek, biztosan csalnak. Például azt állítják, nincs itthon elég vörösbor, hozni kell be, miközben tele vannak a kistermelők pincéi. Vajon hogyan lehetne jobban védeni a hazai érdekeket, és elérni azt is, hogy a helyi vendéglátók a helyi bort részesítsék előnyben?

A két legismertebb csongrádi borász, Ungerbauer György és Gulyás Ferenc szívósan ismételt kérdéseire ezúttal válaszok is születtek az általuk összehívott csütörtöki csongrádi fórumon. – Én kínálom a boraitokat, és meg is érik az árukat, de a csongrádi emberek nagy része ezt az árat sem tudja megfizetni. Ha nem árulnék olasz borokat is, el kellene küldenem az alkalmazottaimat – mondta Kertes Miklós több vendéglátó, kereskedő nevében.

 

 

 

 

Olyan ez, mint a tej


Többen az állam segítségét hiányolták. Erre a szintén jelen lévő Farkas Sándor országgyűlési képviselő tisztázta: fejlesztéshez pályázati pénzt lehet szerezni, de ami a termékek támogatását illeti, jöhet bármilyen kormány, az a metódus már nem tér vissza, ami a szocializmusban volt. Inkább csökkenteni kellene a termelés költségeit, és megpróbálkozni a szövetkezéssel, ma ez a leghatékonyabb gazdasági szervezeti forma. A hazai tejtermelők már csinálják, Dánia pedig egyetlen nagy tejszövetkezet, és uralja Európát.

Az olasz importborra ezer szemünk, de kár lenne, ha csak erre figyelne a hazai borágazat – ez Tornai Tamásnak, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökének véleménye. A szakmaközi szervezet vezetője emlékeztetett: 2011-ben még 1 millió hektoliter importbor érkezett az országba, a következő évben csak 750 ezer, aztán 520 ezer, 350 ezer, végül idén eddig 100 ezer hektoliter. Ennek a felét most zárolták. Miért önköltségi ár alatti a behozott olasz folyadék? Az ottani feldolgozóüzemek a szőlőtermelők közös tulajdonában vannak. A szőlő javából ők is tisztességes borokat állítanak elő, a fölösleget viszont úgy adják el, hogy az minőségi áruik piacát ne zavarja többé.

 

 

 

 

 

 

Legyen tilos a házasítás!


Tornai szerint a legfontosabb cél nálunk is az: eldönteni, a magyar termelő hová akarja eladni az áruját. Ennek megfelelően tárgyalnia kell a kereskedőkkel, lehetőleg közösen. A boldogulást az önszerveződéstől és önszabályozástól lehet várni. Ami a helyi vendéglátóhelyek borkínálatát illeti: Tornai maszek ötletét javasolta a helyieknek. Lássák el a közeli vendéglőket saját boraikkal bevezető áron, aztán, amikor már megy a dolog, emeljék az árakat. Ő azt tapasztalta, hogy a kocsmáros hiába akarta megszakítani a kapcsolatot, a fogyasztók addigra kikupálódtak, követelték a megszokott minőséget, hajlandók voltak megfizetni.

Gulyás Ferenc közbevetette: szövetkezést nulláról indítani nagyon problémás. Volt próbálkozás a szomszéd megyében, de úgy sem sikerült eladni a tagok szőlejét, ezért be akarták verni a vezető ablakát. A fórumon kiosztották a frissen megalakult Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetségének levelét, amelyet többek között Orbán Viktor miniszterelnöknek, Lázár János kancelláriaminiszternek is eljuttattak.

Ez intézkedési tervet tartalmaz. A termelők javasolják, a NÉBIH az ellenőrizendő lédig import borokra csak 180 nap után adja ki az igazolást. A literenkénti 30 forintos ellenőrzési díjat, amelyet az alsó kategóriára bevezettek, emeljék 50 forintra. Az alapbor alkoholtartalma ne lehessen kevesebb, mint 10,5 térfogatszázalék, és tiltsák meg a magyar és az importborok házasítását.

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Söröstorok

Karácsony, szilveszter és születésnap egyszerre. Neki ez a Körös-toroki Napok - magyarázta egy fiú a buli első napján. Tovább olvasom