Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Olvasói levél: szebb, tisztább várost Csongrádnak!

Csongrád - "A város ilyen rossz állapotban, ilyen piszkosan, ápolatlanul még soha nem nézett ki, mint most. Pedig ezen a területen nem minden a pénz!"
"Egy évvel ezelőtt, 2010. november 24-én kerestem meg Kőrösi Tibor csongrádi polgármestert közérdekű, a lakosság széles tömegeit foglalkoztató problémákkal.

Polgármester úr ekkor fogadott, meghallgatott. Közel fél óráig soroltam a város köztisztaságával, a zöldfelület gazdálkodásával kapcsolatos problémákat, hiányosságokat. Több javaslatot is tettem.

Minden maradt a régi, rossz állapotban. Pedig bőven volna mit tenni. A város ilyen rossz állapotban, ilyen piszkosan, ápolatlanul még soha nem nézett ki, mint most. Pedig ezen a területen nem minden a pénz! A sok dolog közül csak egyet emelek ki. Az utak, járdák felújítása során, a belvárosban több száz köbméter föld vált feleslegessé, amelyet a Szentháromság tér gödreinek betemetésére ingyen lehetett volna használni. Senkinek nem jutott eszébe!

Pedig valamikor városunk nem csak a megyében volt elismert, hogy milyen szép virágos, tiszta és rendezett. Volt 217 ezer belterjes, 234 ezer négyzetméter külterjes park, és több mint 31 ezer darab parki és utcai sorfa. Ma minden utcában 15–20 fa helye tátong, senki sem törődik a pótlásával.

Csaknem teljesen kiirtották a 8 kilométer sövényt, pedig egy négyzetméter évente két mázsa port köt le. A levegő tisztasága szempontjából nem lehet közömbös.

Polgármester úr! Tisztelettel kérem, tegyen valamit! Néhány javaslatot leírok:

1. Forduljon felhívással a lakosság felé, és kérje, hogy ne szemeteljenek, ne dobáljanak el mindenféle hulladékot az utcán, a parkokban. Ezt a helyi sajtóban, a helyi tévében megteheti.
2. Tűzze napirendre az önkormányzat ezen témáknak a megtárgyalását.
3. Gondoskodjon arról, hogy az irányító, az ellenőrző és a munkát ténylegesen végző szervek rendszeresen beszámoljanak feletteseiknek.

Szőrfi Mihály nyugdíjas, Csongrád

Olvasóink írták

 • 9. Hidegen 2012. október 22. 17:16
  „"kedves" Szörfi Mihály! Tényleg nem volt ez a város ilyen piszkos? Még a " Rákosi-rendszerben" sem, amikor Ön (Írhatnám kisbetűvel is) a tanács végrehajtó bizottsága adócsoportjának a vezetője volt? Akkor volt önre szép és tiszta világ mi? Szerintem akkor volt igazán piszkos a "világ", na meg Csongrád is, de nem az eldobált szemét, hanem az akkori és (esetleg) a mai s köztünk élő szemét emberek miatt!
  Szóval némi önmérséklet elkelne ha már kritikát mer megfogalmazni valaki a polgármestert hibáztatva.”
 • 8. bocko71 2012. február 09. 13:57
  „Törkölyné nem alkalmas e terület irányítására ezt már több oldalról bizonyította.

  AKKOR MI A FENÉT KERES ABBAN A POZICIOBAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 7. Elnyomott.1 2012. február 06. 09:46
  „Egyébként városellátó feladata lenne a takarítás, és ez rendben is zajlott addig míg a Bodor Jani irányította a munkát,sajnos Törkölyné nem alkalmas e terület irányítására ezt már több oldalról bizonyította. Nem ért a gépekhez,nem tudja az adott helyzetek megoldásainak fontossági sorrendjét és félő hogy ez a városkép továbbfog romlani miatta. Arról nem beszélve ha az ő kezdeményezésére is lesznek pályázatok beadva egyéb területek fejlesztésére,akkor a város adósságát is továbbfogja növelni.”
 • 6. hank 2012. február 02. 01:12
  „Tudja valaki, hogy kinek a feladata a város közterületeinek takarítása?
  Egyébként lehetne olyan összefogás, hogy közösen rendbehozni 1-1 részét a városnak.
  Pl. a Körös-torok (évek óta az út melletti kerítés eltörve, festetlenül és ez csak 1 dolog...)

  Annak idején volt olyan terve a kormánynak, hogy érettségihez igazolt közérdekű munkát is kellene végezni. Ebből lett valami?
  Szerintem a gondolkodásmódon sokat változtathatna, ha nem is lenne kötelező, de plusz pontot lehetne kapni érte a felvételihez esetleg valahogy pozitívan beleszámítana az érettségibe.
  Voltak már jó példák: a cserkészek egy túraútvonalat hoztak rendbe, a batsányisok óvodai kerítést festettek.”
 • 5. helló16 2012. február 01. 06:56
  „Kevés a fa és a sövény?.......Elég megnézni a Lidl parkolóját ott is kiszedték a kis fákat és megszüntették a sövényt.....”
 • 4. Cactus 2012. január 31. 11:24
  „Egyetértek Sz. Mihállyal.

  A tavalyi ´TeSzedd´ akció (eredményét tekintve) sikeresnek mondható, viszont ennyivel ne elégedjen meg a város.
  Több ilyen akciót kellene szervezni, ami a lakosságot is aktivizálja.

  A díszfákat és -cserjéket ajánlatos lenne megmetszeni, újabb (akár) örökzöld lombú díszcserjesorokat létersíteni...etc

  A környezetszennyezés korlátozásához hozzá tartozik még az is, h az átállási idő után a köztereken dohányzókat súlyos büntetésekkel sújtsák! (Y)”
 • 3. vidékipolgár 2012. január 30. 17:28
  „Egyetértek az előttem szólóval sőt azzal toldanám meg, hogy nem csak a segíjke lefaragása ill. pénzbüntetést kellene kiszabni, hanem néhány nap közmunkát is amivel nyomatékosítható lenne a környezettudatosság.
  Nem szabadna engedni, hogy a közmunkát elsinkofálják az érintettek meg kellene követelni a látható eredményeket!
  Továbbá annyi unazkozó ember szokott a posta előtt állni néha (segííj), hogy ha mindegyik csak egy kicsit tenne ezért az ügyért nem lenne egy földre hullott falevél sem a városkánkban. Ezzel változna talán a későbbi hozzáállás is a szemetelés vonatkozásában. Vagy mi integrálódjunk...?”
 • 2. borcsa25 2012. január 30. 16:17
  „Egyetértek az olvasói levéllel. Javasolnám, hogy a szemetelésen rajtakapott emberkék, fizessenek olyan magas büntetést, hogy az elrettentő erővel bírjon, mások számára is. Elképesztő, hogy milyen elhanyagolt egy-egy része a városnak. Bár, aki a saját portáján nem tart rendet, attól ne várjuk, hogy a közösre vigyázni fog! Erről jut eszembe, hogy a minap volt egy riport a rádióban, miszerint egyes településeken a segélyek folyósítását ahhoz kötik, hogy rend és tisztaság van-e a segélyezett portáján. A tisztaság iránti igény, ugyanis nem pénz kérdése.”
 • 1. majdénmegmondom 2012. január 30. 12:09
  „csak támogatni tudom a Misi bá´ javaslatait!
  hajrá
  CSONGRÁD-om! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád visszafoglalja földjét

Valaha Csongrádhoz tartozott a közúti híd környékének a város felé eső része, de három évtizede Szenteshez került. Csongrád most visszakéri földjét, a bicikliút építése miatt. Tovább olvasom