Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Öngól lenne a korai záróra Csongrádon

Továbbra sem kérnek a kocsmarendeletből a csongrádi italkereskedők. Szerintük a nyitva tartás korlátozása a saját forgalmuk mellett az önkormányzati bevételeknek is határt szab majd. Nem csak a kocsmárosok, a közigazgatási hivatal is aggályosnak tartja az egyedi kérelmek polgármesteri elbírálását, ezért pénteken két változat közül választhat az ülésező képviselő-testület.
Az utcai rendbontások visszaszorítására nem ez a megoldás – vélik az elfogadás előtt álló kocsmarendeletről a csongrádi italkereskedők. A nyitva tartást korlátozó szabályozástervezet több ponton módosult a legutóbbi testületi ülés óta. A leglényegesebb, hogy az egyedi nyitvatartási rendet igénylők kérelmeit a polgármesteri döntés előtt a jogi és ügyrendi bizottság véleményezné, illetve visszavonás esetén is kikérnék a grémium álláspontját. Ezek a kiegészítések épp azért kerültek be az anyagba, mert több városatya is nehezményezte, hogy a polgármester egy személyben döntsön az üzletek sorsáról. A rendelettervezetet véleményező regionális közigazgatási hivatalnál is úgy látják, hogy a jogszabály nem adhat felhatalmazást a polgármesternek arra vonatkozóan, hogy kérelem alapján egyedi ügyekben eltérő nyitvatartási rendet engedélyezzen.

Záróra legkésőbb egykor

Csongrádon 59 italkereskedés van, amit érintene a kocsmarendelet, a városi rendezvényekre viszont nem vonatkozna a korlátozás. A szabályozás szerint májustól szeptember végéig hétköznapokon és vasárnap 06-tól 24 óráig, az év többi részében pedig 23 óráig tarthatnának nyitva a bárok. A nyári időszak hétvégéin éjjel egyig, októbertől áprilisig viszont csak éjfélig fogadhatnának vendéget az üzletek pénteken és szombaton. Amennyiben lehetőség lesz egyedi kérelmek benyújtására, az eljárási díj kétezer forint lesz, fellebbezni pedig ötezer forintért lehet majd a hivatalnál.

– Az eseti kedvezmény lehetőségét aggályosnak tartom – mondta a tervezet kapcsán Pusztai Zsolt. A nemrégiben bezárt FM-kocsma tulajdonosa leszögezte, üzletének ideiglenes becsukása nincs összefüggésben az utóbbi hetek felfokozott hangulatával, a folyamatos ellenőrzésekkel és a tervezett szabályozással, sokkal inkább a gazdasági helyzet indokolta ezt a lépést. – A városvezetés dönt, mi a határozatuknak megfelelően dolgozunk tovább, de hozzá kell tennem, hogy megoldásként nem értek vele egyet. Hasonló regulára nem tudok példát az országban – közölte a vállalkozó.

– Ez a rendelet csak felgyorsítaná Csongrád gazdaságának lejtmenetét – véli Kertes Miklós. A Zöldfa kocsma tulajdonosa szerint a városvezetés nem kalkulált azzal, hogy a nyitva tartás korlátozásával párhuzamosan az önkormányzati bevételek is csökkennek majd, hiszen csak az ő üzletében – amely hétköznapokon éjfélig tart nyitva – a 23 órai záróra éves szinten 210 óra, azaz majd kilencnapos forgalomkiesést jelentene. Mindez az iparűzési adó összegét biztos befolyásolná, de feltehető, hogy a foglalkoztatás is megsínylené a korlátozást. Kertes Miklós úgy érzi, a városnak jobban meg kellene becsülnie meglévő vállalkozásait, és nem azt hangoztatnia, hogy nem zárt még be kocsma Csongrádon, mert utóbbira akadt példa bőven, éppen a gyérülő kereslet miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megközelíthetetlen lerakó épül Felgyőnél

Nem készül el az eredeti határidőre, idén októberre a felgyői hulladéklerakó, amely vagy negyven… Tovább olvasom