Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Önmérséklet helyett teszetoszaság Csongrádon

Csongrád - Vincze László a csongrádi képviselő-testület teszetoszaságával magyarázza, hogy a döntéshozók nem szívesen mondanának le tiszteletdíjuk egy részéről. A megkérdezett exvárosatyák szerint utódaik legalább a járandóságuk 20 százalékát átengedhetnék a köz javára.
Továbbra is borzolja a kedélyeket Csongrádon a képviselői tiszteletdíjak kérdése. Többször beszámoltunk róla, hogy a bruttó 100-140 ezer forint között kereső városatyák első körben elutasították azt a polgármesteri javaslatot, amely megfontolásra javasolta a döntéshozók juttatásának idei csökkentését. A karitatív hozzáállásra a takarékosság miatt lenne szükség, hiszen a Tisza-parti település az utóbbi időszak legszűkösebb esztendeje elé néz.

– Jellemző a képviselő-testület teszetoszaságára, hogy képtelen volt jó döntést hozni – mondta lapunknak Vincze László. Csongrád fideszes országgyűlési képviselője szerint az már túlzás lenne, hogy semmit se kapjanak a választott grémium tagjai, hiszen bizonyos anyagi megbecsülés jár a népképviseletért dolgozók számára. A honatya úgy véli, a jelenlegi helyzetben a juttatás 15-30 százalékáról lemondhatnának a csongrádi politikusok.

– Nem tartom etikus magatartásnak, hogy ilyen szorongatott helyzetben, amikor minden magyar állampolgárt hátrányosan érintenek az ország gazdasági problémái, épp a felelős döntéshozók bújjanak ki a teher alól – fogalmazott Sarusi Kiss János. A világbajnok kajakos, aki 2002 és 2006 között a csongrádi Fidesz-frakciót erősítette, úgy látja, magukba fordulhatnának az önkormányzat jelenlegi tagjai. Mindegyiküknek van főállása vagy nyugdíja, ami biztosítja a megélhetést. A tiszteletdíj 10 százalékának átengedését nagyon szerény segítségnek tartaná az egykori élsportoló, szerinte ennek a kétszeresét is elbírnák a városatyák.

A korábbi városatyák szerint önmérsékletet gyakorolhatna a csongrádi képviselő-testület. A szerző felvétele
A korábbi városatyák szerint önmérsékletet gyakorolhatna a csongrádi képviselő-testület.
A szerző felvétele

– Fontos lenne, hogy érzékenyebben reagáljanak politikusaink ezekre a szituációkra, a közszereplőknek ugyanis példát kellene mutatni, és önmérsékletet is gyakorolhatnának – jegyezte meg Góg János, aki szocialista színekben 8 évig dolgozott képviselőként a csongrádi városházán. A Juhász Gyula-díjas költő szerint az nem lenne célravezető, hogy egyáltalán ne kapjanak tiszteletdíjat a városatyák, hiszen vannak telefon- és utazási költségeik, de a jelenlegi juttatásuk feléről nyugodtan lemondhatnának.

A felügyelőkét csökkentenék

A két önkormányzati cég, a Víz és Kommunális Kft. és a Piroskavárosi Kht. felügyelőbizottságában helyet foglaló delegáltak tiszteletdíját csökkentené a csongrádi városvezetés. Az fb-elnökök járandósága eddig a havi ügyvezetői bér 15 százaléka volt. Ha a pénteki testületi ülésen a többség megszavazza, a jövőben csak 13,5 százalékot kapnának. Az fb-tagok tiszteletdíját pedig az ügyvezetői bér 9 százalékára csökkentenék az eddigi 10 százalékról.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. LocalPt 2009. február 03. 16:05
  „Üdv keletáru, nem vagyok elveszve, olvasson csak vissza... Ott vagyok.”
 • 38. keletaru 2009. február 02. 19:30
  „Üdv LocalPt , már kezdtem agódni ! Kuci”
 • 37. LocalPt 2009. február 02. 16:28
  „Nagyon igaz Hank!

  Húzni össze odafent is, majd aztán idelent is! Mennyi pénz kellene még mi?”
 • 36. hank 2009. február 02. 00:53
  „Nem azért, de az országgyűlési képviselők bérét is csökkenthetnék. Főleg ha valakinek van másik állása is. Ott kellene a nadrágszíjat meghúzni. Mert szép és jó, hogy 2010-től Gyurcsány megkavarja a választási dolgokat: kisebb OGY, kevesebb önkornmányzati apparátus. De addig túl kéne´ élni valahogy...

  Szóval ha fent összébhúznák, akkor itt lent sem lenne kérdés.”
 • 35. Power 2009. február 01. 18:52
  „Tisztelt keletaru!
  A gazdaság rendbetételénél vannak itt fontosabb dolgok is. mennyi képviselő legyen, menjen a rendőrkapitány, vagy ne menjen...ez a józan paraszti észnek is ellentmond. Az államadósság törlesztőrészletei már ketyegnek, a gazdaság zuhan, a munkanélküliség nő, a fogyasztás csökken, az adóbefizető egyre kevesebb... Ha valóban felelősséggel gondolkodnának össze is esnének mint Budai Bernadett.”
 • 34. keletaru 2009. február 01. 13:22
  „Tisztelt Power !

  Mint látjuk nem hibás itt senki , felelőségnélkül dolgoznak ! Egy dolgott hiányol a legtöbb fórumozó szerintem " józan parasztésszel " előrelátó gondolkozást , vagy egykis " felelőségteljes " munkát . 52-nél kicsapódott a bizti , más véleményét "ő" sem fogadja . Mint a mi vezetésünk . Innen csak egy kérdést tennék fel neki , persz csak ha hajlandó lesüllyedni hozzám . Dózsa György , akkor szabadság harcos volt ,vagy terorista !? Csak ezért lássuk , hogy milyen szemmel nézi a világot ! Üdv Kuci”
 • 33. KovácsPistike 2009. február 01. 09:08
  „Ez a kormány már több éve nem lenne hatalmon - Franciaországban.
  A francia nép nem tököl, nem várja a sült galambot. Azonnal az utcára megy, ha a kormányzat nem, vagy rosszul végzi dolgát!”
 • 32. Power 2009. január 31. 22:22
  „Tisztelt faQtya! Ez a legkönnyebb álláspont: semmi és senki nem jó, mindenki hibás és alkalmatlan...már látom a glóriát a fejed felett!”
 • 31. faQtya 2009. január 31. 21:44
  „Tisztelt Power!

  Nem azt mondom, hogy ez az ország legnagyobb problémája (25. hozzászólás), de a képviselők igenis mutassanak példát.
  Megszorítások vannak? Hát lássuk rajtuk is.
  ... bár, végülis, ha belegondolok, biztosan a közalkalmazottak is és a nyugdíjasok is "önként" mondanak le pl a 13. havi juttatásaikról.
  Mellesleg nem értem, miért pont csak a kormánypártiaknak ne járjon juttatás? Az ellenzék az jobb?
  ... nem jobb... sajnos egyik se jobb a másiknál... Szerintem Magyarországon az a probléma, hogy van egy alkalmatlan Kormány, és van az alkalmatlan ellenzék. (Ugyanezt látom kicsiben a városban)
  Most volt a tv-ben, hogy a város ÚJABB fejlesztési hitelt akar felvenni, 9 millió Ft értékben. Egy ismerősöm megkérdezte: "újabb? mi fejlődött eddig?...."
  ....”
 • 30. Sziti 2009. január 31. 21:10
  „Kedves Fiftytwo!
  Szerinted tehát ez a néhány hozzászóló miatt tart ott a városunk ahol tart.
  Persze nem temiattad történik itt semmi, de nem is az miatt aki városunkat falunak nevezi.
  Mond már el ha te olyan jól látod kívülről mit kellene tennünk?
  Szerintem egyébként tudsz tiszta kultúrált üzletben vásárolni.
  A Köröstorok meg olyan amilyen, milyennek kellene lennie?
  Nem a hozzászólók miatt mennek el a fiatalok hidd el.”
 • 29. Fiftytwo 2009. január 31. 20:35
  „Ezeket a hozzászólásokat látva áldom a sorsom, hogy nem élek az Önök városába és csak munkám miatt kényszerülök hosszabb rövidebb időt ott tölteni. Tökthetnék többet, ha lenne egy kulturált szállodájuk, egy éttermük, egy szórakozóhelyük...vagy esetleg csak egy üzletük, ahol tiszta és kulturált körülmények között lehet vásárolni. Jónéhány ismerősöm van a városban és sok információhoz hozzá tudok jutni, éppen itt az interneten a város honlapján Azon hozzászólók miatt akiknek csak az "elzavarni " és "felakasztani " jelszavaik vannak tart ott a városuk ahol tart. További sok sikert kívánok Önöknek...persze nem én írtam a városukról, hogy " falu"... nem én nem tdom fenntartani az uszodájukat,... nem énmiattam kelllett bezárni a szállodájukat, ....nem én kezdeményeztem azt a szeméttelepet amit Önjök büszkén Körös-toroki üdülőterületnek neveznek,... nem énmiattam csökkent a lakosságszámuk 3-4000 fővel az elmult húsz évben,...nem énmiattam mennek el a fiatalok a városukból....lassan ön lesz a legfiatalabb a városukban kedves "47".... talán inkább dolgozniuk kellene mint demagóg butaságokat írni....csak csendesen tenni valamit az egyébként többre érdemes városukért....”
 • 28. Power 2009. január 31. 20:20
  „27! A kormánypárti politikusok egyike sem érdemli meg, hogy fizetést ("tiszteletdíjat") kapjanak. Mire?
  (Ők biztosan azt válaszolnák, hogy "Mire hármat számolok!")”
 • 27. Hidegen 2009. január 31. 19:30
  „Elképesztő hogy itt 1-2 százalék tiszteletdíj csökkentésről beszélnek, holott semmit nem kellene kapniuk! Nem kötelező törtetni képviselőnek "tisztelt" (volt) "elvtársak"! Aki tenni akar a városáért (országáért), az tegye ingyen és bérmentve! Ha ezt nem teheti meg, akkor ne menjen oda "megélhetési képviselőnek"! A lentebb írogató "52"-es is elmehetne a szőlőbe kapálni 450 forintért óránként, vagy ha Ő így tudja az árakat (lásd 750!) akkor biztosanElképesztő hogy itt 1-2 százalék tiszteletdíj csökkentésről beszélnek, holott semmit nem kellene kapniuk! kapáltatni.:) Lehet hogy szüretkor nem futná a termés ára a kifizetett napszámot? Ez neki biztosan nem probléma, hiszen megtanulta mit kell illenkor csinálni, "KÖLCSÖN KÉRÜNK ÉS MAJD KIFIZETI MÁS HELYETTÜNK". Na ezzel a hozzáállással van a legnagyobb baj...
  Esetleg adjam a nevem"52"? Az enyém mégcsak "47".;)”
 • 26. Power 2009. január 31. 17:43
  „faQtya! Ezek tényleg nagyon fontos dolgok! Egy csőd szélén álló országnak ez a legfontosabb problémája. :)”
 • 25. faQtya 2009. január 31. 11:19
  „Vannak képviselők, akiknek a tiszteletdíjukról kellene lemondani.
  Vannak képviselők, akiknek a számla nélküli költségtérítésről kellene lemondani.
  Vannak képviselők, akiknek a jogosítványukról (de minimum az ittasan vezetésről) kellene lemondani.”
 • 24. keletaru 2009. január 30. 20:26
  „Ui . : Édesanyám virágot árul . Hús hoz nem ért ! Öné hentes , netán !? Üdv Kuci”
 • 23. keletaru 2009. január 30. 20:10
  „Tisztelt Fiftytwo !

  Én nem írigykedeked , valaki itt sajnáltatta magát , s arra írtam akkor nem kell elvállalni ha nem éri meg . S rendesen fizetek minden helyi adót én is , cégem is ! Amiket leírt azok közül egyiksem társadalmi összefogás , hanem inteligencia kérdés .Remélem ön rendelkezik ezzel is :):):) Nekem nincsenek olyan kedvezményeim mint " egyes külhoni cégeknek " akik vödör számra hordják innen ki a pénzt "! S a helyi vezetők még ráadásul minden kedvezményben részesítik is őket ,aszisztálnak . Nekem a saját pénzemből alakitott KFT vagyonával mindig elkell számolnom , mert ha nem akkor az sikkasztás .Ellenben akik a befizettet adóval bánnak semmi ilyen kötelezett ségük nincs " felelőségnélkül " bánnak a közvagyonal .Minden Forintért megdolgozom , nem kapok semmit ! Én tudom mit jelent az árrés tömmeg ! Ön ?! Nem én miattam kell milliárdokat írni , hanem azok miatt akik ideáig juttatak minket gazdaságilag " erkölcsileg" Akkor hogy is van ez ! S sajna nagyon is sokba kerül ez nekünk adó fizetőknek ! Nincs itt olcsó hús híg leve , épp ellenkezőleg . Ha Bécsből hoztuk volna már olcsóbb lenne ! Én nem vagyok névtelen , ott a sor végén KUCI .Remélem kielégítette válaszom ! Üdv Kuci”
 • 22. Piskóta 2009. január 30. 20:05
  „Igazad van Sziti, számomra ezek az okfejtések magasak,ezért ki is szálok a témából.”
 • 21. Power 2009. január 30. 19:29
  „Piskóta! Legyen akkor nekem 20 millió forintom, Neked meg 35 forintod. :)
  Az ellenzéknek igaza van, hogy kurtítani kellene a képviselők létszámát.
  A 10 milliós New Yorkban van 51 fő képviselő. Most hasonlítsd össze Csongrád lakosságát és a csongrádi képviselők számát ezzel az adattal. Budapesten is hasonló a helyzet, van vagy 600 képviselő.
  Fizessék meg őket, lehessen őket leváltani, visszahívni, ha nem jól végzik munkájukat. Ez utóbbi a miniszterelnökre is vonatkozik. Ha meg "elqrták", akkor teljes vagyonukkal feleljenek tevékenységükért.”
 • 20. Sziti 2009. január 30. 19:06
  „Piskóta!
  Ha szó szerint értetted akkor te is.”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerpályán a városgondnokság

Csongrád - A gyászolóknak, a kofáknak és a Körös-torokban parkolóknak is többet kell fizetniük… Tovább olvasom