Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Öreg gépek a hócsatában

Csongrádon is kikényszerítette az időjárás a téli úttisztítás főpróbáját. Az autók csúszkáltak egy kicsit, néhány busz késett, de a hajnali órákban szórták az utakat. A városgondnokság igazgatója reméli, hogy a 16–20 éves gépek bírják majd a most következő megpróbáltatást.
A központi park és az út igazi téli hangulatot árasztott. Fotó: Bálint Gyula György
A csongrádi városgondnokság feladata, hogy a téli időszakban a közutakról eltakarítsa a havat, ha ónos eső esik, fölszórja csúszásgátló anyaggal az utakat. Bodor János igazgató abban reménykedik, hogy nem túl fiatal gépeik kibírják a következő megpróbáltatást, ugyanis átlagéletkoruk 16–20 év közötti. A város szűkös anyagi helyzete eddig nem tette lehetővé a kiszolgált gépek cseréjét. A két IFA és öt multicar – több funkciós gépjármű – meg három tolólappal felszerelt traktor készen áll a keményebb igénybevételre, de – mint megtudtuk – meghibásodás bármikor bekövetkezhet.

A kérdésre, előfordulhat-e olyan, hogy kimerül a téli úttisztításra előirányzott keret, és nem lesz alkatrész vagy benzin, az igazgató azt mondta: ilyen szituációt nem tud elképzelni. Ilyesmi eddig nem is fordult elő, az önkormányzat valahonnan mindig előteremti a fedezetet a pluszköltségekre. Emiatt nem bénulhat le a város közlekedése.

Az időjárási előrejelzések figyelembe vételével dönt a figyelőszolgálat arról, hogy mikor kezdődjön meg az utak tisztítása vagy szórása. Éjszaka a kiértesítéstől számított egy órán belül indulnak a gépek, s általában a reggeli forgalom kezdetéig a fő közlekedési utakat járhatóvá tudják tenni.

A városgondnokságon 26-an dolgoznak a téli utakon, de a polgármester utasítást adhat alkalmi hómunkások fölvételére is, ha az állandó létszám kevésnek bizonyul.

Mindössze három gép alkalmas arra, hogy a tanyák közötti utakat megtisztítsák vele. A járdák söprése, szórása a tulajdonos feladata, de ennek a kötelezettségnek nem mindenki tesz eleget. A városgondnokság csak a városi tulajdonban lévő járdákat, tereket, parkolókat tisztítja meg.
Gyovai Gáspár alpolgármester azt mondta, hogy a gépeket a lehetőségekhez képest cserélik újakra: tavaly óta van egy nagy teljesítményű járművük is. Ha a külterület takarítását nem győzik, igénybe vehetnek külső segítséget is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A feltaláló már nem győzi a gyártást

Díjat kapott az a budapesti magánház, amelybe a világon először építették be a fényáteresztő betont.… Tovább olvasom