Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Óriáspaprikával a neten

Hatvankét dekás kaliforniai óriáspaprikájával az interneten is szerepelt a csongrádi Füzesi Ferenc, aki, bár kevés permetszert használ, mégis kijelenti: nem biokertész. Ahhoz ugyanis – a közhiedelemmel ellentétben – kevés a gazda elszántsága, tudása, és fogadalma, hogy nem használ mérget: megfelelő kert is kell hozzá. Ilyen pedig nem sok akad Csongrád környékén, az ország termőterületének is csak mintegy tíz százaléka jó erre.
A csongrádi Füzesi Ferenc munkája igen jó példa arra, hogy kis földterületen is lehet szép, kívánatos zöldséget meg gyümölcsöt termelni – mondta Vallyon Aladár, a helybeli kertbarátkör titkára.

Füzesi Ferenc azt vallja, tisztában van azzal, hogy egyszerűbb lenne megvenni az olcsó zöldséget, gyümölcsöt, mint kertészkedni. De ő legalább tudja, mit eszik.

– A kertészkedést szeretni kell; itt, Csongrádon a piac amúgy is olyan nyomott, hogy haszonra gondolni sem szabad – mondja a kertész. – Aki szereti, csinálja, aki nem, az abbahagyja. Ezt a kaliforniai paprikát meg lehet nézni – mutatja –, palánta korában csak egyszer kapott rezes permetszert, többet nem.

A fölvetésre, hogy akkor ez biopaprika, határozottan válaszolja: nem.
– Régebben én is biogazda voltam, de fölhagytam vele, mert beláttam: nem tudok megfelelni a követelményeknek teljesen. Ugyanis nincs olyan összefüggő terület, ahol ezt tiszta szívvel lehetne gyakorolni. Lehetetlen egészen vegyszer nélkül kertészkedni, mert a szél és a méhek mindent visznek ide, oda. Kérdem: amikor a méhek öt-tíz kilométerre eljárnak, hogyan lehet akkor Csongrádon biomézet előállítani?

Füzesi Ferencnek egy zöldségekkel foglalkozó internetes oldalra is fölkerült egy hatvankét dekás kaliforniai óriás paprikája, ami komoly eredmény. Vallyon Aladár szerint azonban az 1930-as években még könnyebben lehetett volna bárki biotermesztő Magyarországon. Azóta viszont megváltozott – kedvezőtlenül – a környezet.

Szabadkai Imre szakmérnöktől, aki a csongrádi növénypatikában szerek arzenálját kínálja, azt kérdeztem: haragszik-e azokra az önjelölt biotermelőkre, akik nem járnak hozzá.

– Dehogy haragszom, sőt az integrált termesztést propagálom, vagyis azt, hogy csak olyan vegyszereket szabad használni kertben is, szántóföldön is, ami az emberre, a környezetre nem veszélyes, csak ez az út járható a jövőben. Ám tudomásul kell venni, hogy biotermesztést Magyarország egész területén nem lehet végezni, legföljebb a termőföldek mintegy tíz százalékán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs megoldás az ügyeletre

Nincs reális esély arra, hogy fél éven belül megoldódjon a gyógyszertári ügyelet kérdése Csongrádon.… Tovább olvasom