Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Örökbe fogadják a lakók Palásti Annuska szobrát

Csongrád - Rendhagyó módon helyi lakosok hirdettek sajtótájékoztatót a csongrádi Ék köz apró terecskéjére tegnap.
Ki volt Annuska?

Palásti Anna 1889. június 29-én született Csongrádon. Élete nagy részét a városban töltötte, a Gyökér utcai Hajdú családnál dolgozott cseléd-
lányként az 1957-ben bekövetkezett haláláig. A mesegyűjtő, ugyancsak ebben a városban született Katona Imrének mintegy 80, zömmel csongrádi eredetű, vagy vonatkozású mesét mondott el.

 
Ott jelentették be ünnepélyesen, hogy örökbe fogadják a város szülöttének, a 20. század legendás mesemondójának, Palásti Annuskának a szobrát. Három éve, a levéltári napok programsorozat részeként avatták fel az emlékjelet, a környezetre azonban nem fordít gondot a helyhatóság, ezért határoztak úgy a környékbeliek, hogy kézbe veszik az ügyet – magyarázta az esemény szervezője, Martini János. Az utca a történelmi városrész talán leghangulatosabb része, megérdemli a gondoskodást, tette hozzá.

– Manapság szokás jegesmedvét, színházi széket örökbe fogadni, miért ne tehetnénk ugyanezt egy szoborral? Ha vendégeink jönnek, nagy büszkeséggel mutatnám nekik Dudás Sándor szobrászművész alkotását, de olykor bizony szégyenkeznem kellett. Ezentúl a kis téren majd mi telepítünk füvet, nyírjuk, locsoljuk azt, méltó módon őrizzük Annuska néni emlékét – jelentette ki.

Ki volt Annuska?
Jó kezekbe kerül Dudás Sándor alkotása. Fotó: Králik Emese

Az örökbefogadási szándékról a lakók korábban kézjegyükkel láttak el egy írást, ezt a napokban átadják a város jegyzőjének. A feladaton Martini János családján kívül Bartók Gyuláék és Csányi Sándorék, nyaranta a külföldön élő, de évente hazalátogató Abonyi Jánosék osztoznak.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gulyás Ferenc: Igen, ebből meg lehet élni

Bosszankodik, ha permetezés után jön az eső, de imádja a munkáját, és igazán csak a részegekre tud haragudni a csongrádi Gulyás Ferenc. Tovább olvasom