Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Országos hírű lett Csongrád új termálrendszere

Csongrád - Félmilliárd forintból a fűtési szezon kezdetére felújította termálkútját, és bővítette a hozzá tartozó hálózatot Csongrád. A városi intézmények mellett 500 lakás kap ezután alacsonyabb fűtésszámlát. A legmodernebbek között számon tartott rendszert Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter adta át.
Időben készült el, jó minőségben, nem kellett pótmunkát elrendelni, és nem látványberuházás, hanem pénzt hoz a konyhára, ráadásul környezetbarát – jellemezte Kőrösi Tibor csongrádi polgármester a 2009 óta tervezett, most, a fűtési szezon kezdetére befejeződött 415 millió forintos munkát, az új geotermikus kaszkád rendszert. A kaszkád azt jelenti, hogy miközben a felújított termálkút által 2000 méterről felhozott 82 fokos víz végigmegy a maga útján, fűtenek vele iskolákat, otthont, rendelőintézetet, 500 magánlakást, és végül a fürdőbe vezetik. Mindenhová az oda épp megfelelő hőmérsékleten érkezik, így a legkevesebb az energiaveszteség. Legfontosabb haszna, hogy nagyon nagy mennyiségű földgázt lehet spórolni vele: 1663 tonnával csökken a város szén-dioxid-kibocsátása. Két régi fűtési kört felújított, egy újat kialakított, a kút vizét most minősítteti újból gyógyvízzé az önkormányzati tulajdonú Csoterm Kft.
A következő lépés a fürdő felújítása lesz, amely az egészségturizmus révén újabb bevételi forrás lehet a város számára. A rendszert bemutató Pap Gabriella alpolgármester emlékeztetett, hogy amikor kezdtek, az Országgyűlés épp az önkormányzati törvényen dolgozott, ezért a bankok nem szívesen hiteleztek. A Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet és a Fontana Credit Takarékszövetkezet azonban a projekt mellé állt.

A felújított termálkút, amely 82 fokos meleg vizet ad. Iskolákat, otthont, rendelőt, lakásokat fűtenek vele. A szerző felvétele
Versegi Zoltán, a Csongrádi Közmű Kft. műszaki vezetője a felújított termálkútnál, amely 82 fokos meleg vizet ad. Iskolákat, otthont, rendelőt, lakásokat fűtenek vele. A szerző felvétele 

A csongrádi beruházás bizonyítja: a nemzeti energiastratégia megvalósítható úgy, hogy minden érintett jól járjon – emelte ki az átadáson Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Holoda Attila, az energetikáért felelős helyettes államtitkár arra emlékeztetett: a talpunk alatt lévő meleg víz olyan adottság, amelyet bűn lenne nem kihasználni. Az egyre kisebb hőigényű termálvíz-felhasználók sorba kötése olyan megoldás, amellyel Csongrád most élen jár az országban. A beruházásba uniós pénz, 149 milliós KEOP-támogatás is beépült. Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főosztályvezetője arról beszélt, hogy felgyorsították az elnyert uniós források kifizetését, ez már a csongrádi projektet is segítette.

A városban most újabb fontos építkezés indul: Gyovai Gáspár alpolgármester a 860 millió forintból bővülő szennyvízelvezető rendszerről beszélt, a tervek elkészültek, most kezdődik a kivitelezés.

Olvasóink írták

 • 4. kefír 2012. október 15. 08:26
  „B@sszus! berkabela, keletaru Ti képtelenek vagytok örülni bárminek!!! Persze, menjetek vissza Krisztus születéséig, keressétek meg az összes elszámoltatási lehetőséget! Örömködjetek!”
 • 3. szendi222 2012. október 14. 17:19
  „Szeretnénk megtudni a Bökényben élőknek akinek termálvizes fűtése van mikortól lesz kevesebb a fűtésszámla?”
 • 2. keletaru 2012. október 14. 09:29
  „berkabela :-( Jó munkához idő kell !! A többire meg volt pénz nem számított ! Üdv Kuci”
 • 1. berkabela 2012. október 13. 11:40
  „Ez az a termálkút,aminek vize 33-éven át -kihasználatlanul folyt a Tiszába!Ez akkora mennyiség,hogy az ezért felelőseket simán bele lehetne fojtani.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sejben Lajos munkái - saját tárlatvezetéssel Csongrádon

„Képzőművészet és zene" címmel rendeznek zenés bemutatót Sejben Lajos szegedi képzőművész… Tovább olvasom