Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Összeesett és meghalt a táncpróbán a 14 éves Ági

Csongrád - Táncpróba közben állt meg a szíve egy tizennégy éves lánynak Csongrádon: Túri Ágnes életét már nem tudták megmenteni a mentők. A szombati tragédia után kizárólag nekünk nyilatkoztak a szülők, akik elejét szeretnék venni a találgatásoknak és a különböző szóbeszédnek.
Táncpróba közben állt meg a szíve egy tizennégy éves lánynak Csongrádon: Túri Ágnes életét már nem tudták megmenteni a mentők. Tízéves kora óta táncolt, emellett focizott a női csapatban, verset írt, festett, gitározni tanult. A szombati tragédia után kizárólag nekünk nyilatkoztak a szülők, akik elejét szeretnék venni a találgatásoknak és a különböző szóbeszédnek. Túri Istvánék nem hibáztatnak senkit a történtek miatt.

Hét vége óta gyertyák égnek a csongrádi Alföld Néptáncegyüttes próbatermének bejáratánál. A szombati táncpróbán társai szemeláttára lett rosszul és halt meg egy 14 éves kislány. Ági kiment a mosdóba, de amint visszaért a terembe, nem tudott talpon maradni, lerogyott a székre, majd onnan is lefordult. A jelenlévők megpróbálták mesterséges lélegeztetéssel újraéleszteni, de sem ők, sem a riasztás után három perccel kiérkező mentők nem tudták újraindítani a szívét. Mivel Ági a terem bejáratánál csuklott össze, bennragadt társai kénytelen voltak végignézni közel háromnegyedórás haláltusáját.

– Szinte már fekete volt a szája, de a mentősök nem adták föl. Az ő szíve viszont igen – mondta könnyeivel küszködve Ági édesapja. Túri István aznap is dolgozott, csak kora reggel, indulás előtt tudott puszit adni még bóbiskoló lányának, akit akkor látott utoljára élve. Mire szombat este a táncházhoz ért, már tehetetlen volt.

– A tánc volt az élete, attól nem lehetett eltántorítani. Nemrég azt mondta nekünk, meghalna, ha nem rophatná a többiekkel – vette át a szót Ági édesanyja, aki vidéken volt, mikor a tragédia történt. A pedagógusként dolgozó asszony elmondta, négyéves korában vették észre lányuknál, hogy szívproblémái lehetnek. A vizsgálat megállapította, hogy a zörejt a szívsövényen lévő lyuk okozza. Ez a rendellenesség viszont az évek során beforrt, és nem is okozott gondot az örökmozgó Áginál. Az örökmozgó lány sok mindenben kipróbálta magát: ha nem verset írt vagy festett, vagy gitározott, akkor a női focicsapatban rúgta a labdát, biciklizett, és nem mellesleg tízéves kora óta táncolt. Az iskolában szinte maximalista volt, a négyeseit is kijavította volna, és folyton önmagát sarkallta, ha nem olyanra sikerült egy dolgozat, mint amilyet szeretett volna. Már el is határozta, hogy fogorvos lesz.

Nem volt előjel

Egész napos próbánk volt szombaton, és a tragédia a gyakorlás vége előtt tíz perccel történt – mondta lapunknak Forgó Edit, az Alföld Néptáncegyüttes vezetője. – A fiúk éppen kimentek szünetre, 24 lány pedig benn maradt a teremben, mikor bekövetkezett a baj. Nagyon megrázta őket, ami a szemük előtt lezajlott.
Forgó Edit azt is elmondta, ő kezdettel fogva tisztában volt azzal, hogy Áginak szívproblémái voltak, illetve a májusi rosszullét után is folyamatosan konzultált a szülőkkel, így tudott a vizsgálati eredményekről és az orvosi intelmekről is. Egy hónapja egy fesztiválon vett részt az együttes, ahol Ági is táncolt, de semmilyen jele nem volt, hogy egészségügyi gondjai lennének. 
Májusban egy testnevelési órán elájult, de mivel pár perc múlva kutya baja sem volt, nem tulajdonítottak az esetnek különösebb jelentőséget. Két hét múlva tánc közben megint elveszítette az eszméletét, de mire a mentők kiértek, újra magához tért. A második rosszullét után – aminél epilepsziás rohamra gyanakodtak az orvosok – már a szülők is aggódni kezdtek, ezért egy sor kivizsgálást végeztettek el Ágin. Ám minden lelet negatív lett. Az orvosok azt mondták nekik, a kislány lehetőleg ne terhelje túl magát, de egyébként táncolhat.

– Nem lehet elvárni egy tizennégy éves, ereje teljében lévő gyermektől, hogy hagyjon abba mindent, ami boldoggá tette, és csak üldögéljen meg pihenjen – mondta Ági édesanyja. Előfordult, hogy – bár lemondott a fociról, edzésre sem járt – iskola után mégis ottmaradt labdázni. Arra is volt példa, hogy azt mondta, sétálni megy a barátnőivel, utóbb viszont kiderült, hogy a gáton futkároztak egy jóízűt. – Ugyanakkor jól észrevehetően május óta megváltozott, mintha kicserélték volna.

Elmaradtak a kamaszkori stiklik, mint anya és lánya, közelebb kerültünk egymáshoz. Már nem volt számára kínos, hogy kézen fogva megyünk az utcán, és minden dolgot meg tudtunk beszélni. Elfogadta azt is, hogy csak úgy táncolhat, ha nem vesz részt a gyorsabb és pörgős részekben. Elfogadta, mert csak az volt számára fontos, hogy ha csak pár pillanatra is, de fenn legyen a színpadon. A táncegyüttesben is vigyáztak rá.

Szeptember 25-én lett volna a tizennegyedik születésnapja – mondta az édesapja, és mesélni kezdte, miféle huncutságokat követett el a konyhaasztalnál. Édesanyja egy fotóalbumot vett elő, amin két kistestvérével látható. Őket is nagyon megviselték a történtek. Ági kishúga két napig sírt, öccse pedig a mai napig a szülők között mer csak aludni, ezért hamarosan át is szeretnék rendezni a lakást, hátha úgy jobb lesz a piciknek.

– Mindenféle szóbeszédről hallani a városban, hogy ki mindenki felelős a történtekért, de mi nem hibáztatunk senkit. A boncolás eredményét októberre várjuk. Egy rejtett betegsége volt Áginak, a tragédia pedig bárhol bekövetkezhetett volna. Kaptunk tőle tizennégy gyönyörű évet, és ott van a lelke, ahol a legjobban szeretett lenni, a táncházban – mondta végül édesanyja. Ági temetése pénteken 11 órakor lesz a csongrádi köztemetőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszületett Bedő Zerind

Csongrád - Apai teendői miatt nem tudott részt venni a képviselő-testület tegnapi rendkívüli ülésén… Tovább olvasom