Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Őszre megújul a csanyi templom

Fóliasátrak, a háttérben fölállványozott templom: a lassan egy éve látható csanyteleki falukép még az idén megváltozik. A 19. század közepén épült templomot a 20. század elején építették át, és jó időben érkezett a Sapard-pályázattal a pénz a felújításhoz – már a 21. században.
A gömböt és a keresztet aranyozzák. Fotó: Bálint Gyula György
Hat éve, 1999 tavaszán már elkészültek a templom felújítási tervei és a hatóság kiadta rá az építési engedélyt is. Akkor nem nyertek a pályázaton, noha a falak nagyon nedvesek voltak az elégtelen szigetelés miatt, a tetőszerkezet is elhasználódott, fölülről is beázott a templom több helyen. Szerencsére 2004-ben a Sapard révén újabb pályázati lehetőség nyílt – tájékoztatott Valkai József mérnök, a beruházás tervezője és műszaki ellenőre. – Lényegében a korábban készült terv átdolgozott változata lett a nyerő, amelyet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz nyújtottak be engedélyezésre.

A munkákhoz 2004 őszén fogtak hozzá, miután a támogatási szerződést aláírták. A teljes bekerülési költség 67 millió forint, ebből az uniós támogatás több mint 50 millió, az önrészt pedig a szeged–csanádi egyházmegye püspöke, Gyulay Endre biztosította.

A múlt év végén elkészültek a teljes szigeteléssel: két méter magasságig leverték a nedves vakolatot, a belső térben is. A szószék alsó részét restaurálták, a tetőszerkezet egészét fölújították, a szarufák nagy részét újakra cserélték, az épület új palafedést kapott, elvégezték a szükséges bádogozást is. Utoljára maradt a torony és a főbejárat rendbe tétele. Körülbelül három hét múlva ezzel is végeznek. A torony keresztje és az alatta lévő gömb most azért hiányzik a beállványozott toronycsúcsról, mert elvitték a fővárosba aranyozni. A torony éjszakai megvilágítást kap, a reflektorokat már fölszerelték több helyre. A templom belsejében csupán a tisztasági festést végezték el, a belső felújítás későbbre halasztódik, egy újabb sikeres pályázat függvénye.

Bánfi Sándor plébános annak örül, hogy már nem dohos, nehéz a levegő a templomban. Nagyon várja már, hogy befejeződjék a felújítás, ami felborította a megszokott rendet. A hívek jelenleg is az oldalajtón jutnak be a templomba, a gyakori takarítás ellenére sem lehet tökéletesen tiszta a padozat. Bár a szentesi generálkivitelezőt is zavarta a sok esős nap, a november végi határidő előtt, ha sikerül, októberben fejezi be a munkát.
A szépen restaurált szószék előtt kérdeztem a plébánostól: prédikált-e onnan, amióta visszahozták? – Nem, az oltár előtt szoktam beszélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gergő közösségbe vágyik

A hétéves, súlyosan értelmi fogyatékos csongrádi Németh Gergőt telt házra hivatkozva a régió… Tovább olvasom