Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Ötleteket várnak az épületre

Bő fél év múlva megszűnik az oktatás a csongrádi Síp utcai általános iskolában, de arról még nincs döntés, miként hasznosítják a város legmodernebb iskolaépületét. Egyesek továbbra is iskolát vagy óvodát képzelnek el benne, mások idegenforgalmi céloknak megfelelően átalakítanák az 1979-ben emelt épületet.
Tanácstalannak tűnik a csongrádi városvezetés a bezárásra ítélt Síp utcai iskola épületének hasznosításával kapcsolatban Fotó: Bíró Dániel
Tanácstalannak tűnik a csongrádi városvezetés a bezárásra ítélt Síp utcai általános iskola épületének hasznosításával kapcsolatban. Bár már csak hét hónap van az utolsó kicsöngetésig, a döntéshozók egyelőre csak az ötletelésnél tartanak, de még érdemi javaslat sem körvonalazódott. Az iskolában jelenleg négy osztály tanul, de csak júniusig, akkortól ugyanis megszűnik az alapfokú oktatás Csongrád legmodernebb iskolaépületében.

A földszinten öt helyiséget a nemrég ideköltöztetett nevelési tanácsadó használ, további nyolc tanterem pedig bérleményként funkcionál, ahol egy alapfokú művészeti iskola és egy szakképző intézmény oktatja diákjait. Ennél több helyiségre azonban nem mutatkozik igény, így öt tanterem, két szertár, két tornaterem, valamint az öltözők, az orvosi és nevelői szoba, az aula, az ebédlő és a konyha nyártól esedékes hasznosítása egyelőre kérdőjeles.

– Célszerű lenne iskolának megtartani, mert azok az elképzelések,
Suli csiki-csuki

A gyermeklétszám drasztikus csökkenésével egy időben, 2005-ben felmerült, hogy egy intézmény működjön két csongrádi iskolaépületben. Az elképzelés úgy szólt, hogy az Ének-zenei Általános Iskola felső tagozatát áthelyeznék a Síp utcai épületbe, míg a Síp utcai harmadikosok és negyedikesek a Szentháromság téri tagintézménybe kerülnének át. Ezt az alternatívát az Ének-zenei iskola tantestülete több fórumon is elvetette, így nem foglalkoztak tovább az ötlettel. 
amelyek leendő szállodaként említik ezt az ingatlant, nem számolnak az átalakítás horribilis költségével, és figyelmen kívül hagyják azt is, hogy a jelenlegi körülmények között indokolatlan lenne egy ilyen idegenforgalmi célú beruházás – nyilatkozta lapunknak Bedő Tamás. A csongrádi polgármester hozzátette, javaslatokat vár a hasznosításra, ami egyebek mellett azért is szükséges, mert a városnak – ha van használója az iskolának, ha nincs – a fűtésre és az állagmegóvásra mindenképpen költenie kell.

Fábián György szerint egy ad hoc bizottság mielőbbi felállításával a település költségvetésének februári elfogadásáig megválaszolhatnák a kérdést, de csak úgy, hogyha minden szempontot és eshetőséget megtárgyalna a grémium. Az oktatási bizottság elnöke legjobban annak örülne, ha iskola maradna az épület, vagy esetleg óvoda. Szerinte meg kellene fontolni a Fő utcai és a Dohány sori óvoda átköltöztetését.

Kurucz Ferenc úgy gondolja, korai erről a témáról beszélni. A városgazdasági bizottság elnöke az elhibázott várospolitikában látja az iskolabezárás okát. – Ahhoz, hogy hosszú távon is iskolaként működjön a Síp utcai épület, úgy kell vezetni ezt a várost, hogy legyen gyerek, akit ide beíratnak. Én örülnék, ha megmaradna iskolának, de Csongrád jelenlegi gyereklétszáma nem ezt vetíti előre – fogalmazott az Összefogás Csongrádért Egyesület képviselője, majd hozzátette: a fürdőhasznosítással közösen lehet megoldani ezt a kérdést.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bedő Tamást is leteremtik Csongrád honlapján

A polgármester időnként, az országgyűlési képviselő és a helyi ellenzék vezetője szinte egyáltalán… Tovább olvasom