Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Ötvenéves a csongrádi zeneiskola

Ötven év történelmi léptékkel nem nagy idő, de egy iskola életében annak tekinthető. Csongrádon 1956-ban Kodály Zoltán intelmeivel összhangban jött létre a ének-zenei tagozat, amelyet a tantestület igényesen fejlesztett, s így lett az ének-zenei általános iskola elmúlt fél évszázada értékes hagyomány. A jubileumot tegnap ünnepelték.
Az ének-zenei általános iskola igazgatója, Ötvösné Szeri Erzsébet a csongrádi intézmény 50. születésnapja alkalmából rendezett tegnapi ünnepségen hittel vallotta, hogy vannak pillanatok, amikor meg kell állni és emlékezni. A jövő építéséhez az elmúlt ötven évből, annak hagyományaiból, értékeiből erőt meríthetnek az iskola tanárai. A legfőbb cél: művészetszerető, értékmegőrző, igényes közönség nevelése.

A város polgármestere, Bedő Tamás az iskola jubileumi rendezvényeit megnyitva elmondta, hogy a csongrádi példává lett intézmény alapítóinak – Galli Jánosnak és Kaszanitzky Zoltánnénak – tisztelet és elismerés jár. A város büszke erre az iskolára, mely megpezsdítette a kulturális életet.
Felavatták az emléktáblát, amely az iskola vezetői, formálói állít előtt tiszteleg, majd Kaszanitzky Zoltánnéról, a szeretett Mici néniről nevezték el a zenetermet. A legendás hírű pedagógusról Horváth Varga Margit, az egykori tanítvány, a városi könyvtár igazgatója emlékezett meg érzelmes történteket előadva. Szót kért Galli János, a város díszpolgára, aki 1960-tól 1979-ig állt az intézmény élén. Az iskolatörténeti kiállítást a zsibongóban Vincze Mária, a város humánpolitikai irodájának vezetője nyitotta meg, felidézve az iskolához fűződő életre szóló diákélményeit.

A megnyitó ünnepség után a diákok a temetőben fölkeresték az egykori tanárok sírját és elhelyezték virágaikat. Este a művelődési központban, a Magyar Király dísztermében nagy sikerrel bemutatták Steiner Bélának, az iskola egykori zenetanárának A hét betű című gyermekoperáját. A Vásárhelyen élő idős zeneszerző érdeklődésünkre elmondta: a sors ajándékának tekinti a jubileumi bemutatót, s reméli, nemcsak ő örül ennek, hanem a szereplők, azaz az iskola diákjai, és a közönség is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Azonnali kitelepítés Csongrád-Nagyréten

Azonnali kitelepítést rendelt el Csongrád-Nagyréten délelőtt a megyei védelmi bizottság elnöke egy,… Tovább olvasom