Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Pályázik, és munkahelyet teremt Csongrád

Csongrád - Ahogy hazánk, úgy a város is öregszik, de ezt a maga javára fordíthatja Csongrád. Az idősebb generáció ellátására a város pályázatokat nyújt be, és nem utolsó sorban munkahelyeket teremt.
Idősügyi koncepciót alkottak nemrég Csongrádon, legutóbb pedig úgy döntöttek: az idősödő város demográfiai mutatóit a pozitív oldaláról próbálják megfogni. Még a novemberi testületi ülésen esett szó arról, hogy a szépkorúak ellátásából akár profitálhatnak is. Ha ugyanis erre a szociális ellátási formára alapozva bővítik az intézményeiket, munkahelyeket teremtenek. A Tisza-parti városban jelenleg 293 szépkorút tudnak tartós gondozási formában ellátni, miközben az intézményi elhelyezésre az Aranysziget Otthonban 96, a Piroskavárosban 28, a Gondviselés Házában 65, a Szociális Ápoló Otthonban pedig 42 idős ember vár arra, hogy bekerülhessen. Jelentősen bővíteni lehetne tehát a kört, ha megteremtenék a megfelelő elhelyezést, fogalmaz a grémium elé vitt anyag.

Az idősödő társadalom üzleti lehetőség is

A csongrádiakéhoz hasonló következtetésre jutottak Árpádhalmon. Igaz ugyan, hogy egyelőre még csak a dédelgetett tervek között szerepel egy idősotthon kialakítása, de korábban Szarka Attila polgármester elmondta: jelenleg a kisközség egyetlen munkahely-teremtési lehetőségét egy ilyen intézmény létrehozásában látja.

– Jelenleg két pályázaton dolgozunk – tájékoztatott Szabóné Tóth Irén, a Szociális Ellátások Intézményének vezetője. – Az egyiknek január, a másiknak február a beadási határideje. Ezek három területre koncentrálnak. Egyrészt bővítjük és felújítjuk a Vasút utcai ápolóotthont, ami elsősorban a tárgyi feltételek javítását jelenti. Másrészt létrehozunk egy új, 50 férőhelyes otthont. A tervek szerint egy funkcióját vesztett épületet alakítunk át erre a célra, de konkrét döntés csak a jövő heti testületi ülésen várható. Mindkét pályázatot 100 százalékban támogatja az Unió, azaz a városnak semmibe nem kerül a beruházás. A harmadik intézményt – 5 százalékos önkormányzati ráfordítással – Bokroson alakítjuk ki, és az idősek nappali ellátását szolgálja majd.

Előbbi kezdeményezések esetében egyenként legfeljebb 180, míg utóbbi esetében 100 millió forintra pályázhat a város. Az elbírálást követően mintegy másfél év múlva az önkormányzat 25 új munkahelyet teremt a városban.

Olvasóink írták

 • 7. hank 2011. december 21. 22:40
  „tények: ezeket a szolgáltatásokat milyen pénzből fizetik? 100% önellátó? Mi lenne ha az ebben szolgáltatást nyújtó emberek versenyképes fizetésért szeretnének dolgozni? Akkor is rentábilis lenne? Vagy a városnak kellene a zsebébe nyúlnia? Vagy most is már a zsebébe nyúl?

  magor63: a probléma nem az, hogy 25 új munkahely jön létre az idősek gondozására, hanem, hogy CSAK AZ idősebb korosztály felé mozdul a város és ezesetben lassan nem marad fiatal aki eltartson egy csomó olyan vállalkozást, melyeknek az idősebb korosztály nem a célcsoportjuk.
  Tehát a probléma az, hogy bár létrejön 25 új munkahely, de elveszítünk ki tudja mennyit. Nyáron majd jön a turista és azt találja, hogy kevesebb étterem van, nincs elég szálláshely stb. mert 3 hónapért senki sem fog vállalkozást indítani egyébként meg veszteséges lenne az egész (télen vegetálna csak).

  Norbi56: "a városvezetések nem rendszerben gondolkodnak, hanem a pillanatnyi lehetőségeket próbálják megragadni, - mondván : erre lehet pályázni"-> pedig épp az volt a választási ígéret, hogy csak arra pályázunk ami kell (és semmire ami nem :-) ).

  Hank”
 • 6. tények 2011. december 21. 21:43
  „Kedves Magor63!Örülök,hogy örülsz a leendő-még megnyerendő-25 pályázati munkahelynek,én is.Azzal viszont vitatkoznék,hogy állóvíz volt ezen a téren,mert az elmúlt években csak a szociális szférában Csongrádon 100-nál több új-és tartós-munkahely jött létre,nyugodtan utánanézhetsz.Több új szolgáltatás,mint pl:tanyagondnoki szolgálat,fogyatékosok nappali ellátása,házigondozás,jelzőrendszeres segitségnyújtás ,indult el megujult telephelyeken.És ezek már megvalósultak,nem csak tervekben léteznek..Tehát ha ez az állóviz,akkor az micsoda,ami most van?”
 • 5. magor63 2011. december 21. 17:10
  „Nem kellene fanyalogni,hogy ez azért nem jó, mert csak ennyi munkahely jön létre,hanem végre megmozdulni látszik az állóvíz ami Csongrádot jellemezte. Ajánlom nézzenek utána a demográfiai adatoknak, ez az évezred az idősekről fog szólni, bár manapság nem divat megöregedni.Ha nem szeretnénk, hogy bevezessék sem az aktív-, sem a passzív eutanáziát, akkor kénytelenek vagyunk gondoskodni az idősekről. A fenntartható fejlődést pedig el lehet felejteni... Kedves Kuci , néha tényleg erőltesse meg Magát , és vegye kézbe a nyelvtan könyvet mielőtt leír bármit is ordas hibákkal megtűzdelve. Norbi56-nak most is igaza van , de mivel a gengszterváltás
  óta mindegyik rezsim csak a carpe diem létformát hozhatta, nem is várhatunk mást a jövőben sem, hacsak......??
  Ide mindenki képzelje el a számára áhított változást.:)”
 • 4. keletaru 2011. december 20. 10:31
  „Hajrá minden fiatal ilyen munkahelyre vágyik . Jól láthatóvá tették az itt maradóknak a jövő útját . Erre biztos telepűl majd jó néhány vállakozás . Aki érték teremtő vállalkozást akar azt meg gáncsolják . Lásd Kacsa Bácsi . Körös torok most meg a szálló .....hát igen a többiről ne is beszéljünk pl.: Spár meg ÁFÉSZ kiprivatizálása tudja a jó ég még kik voltak itt , zárt ajtók mögött !!!! Lassan már nem lessz mit eladni akkor jön majd a baj ... De nem baj az alpolgármester irodjá rendbe lett téve ...a lényeg . Üdv Kuci”
 • 3. Norbi56 2011. december 20. 09:09
  „Sajnos a nagy baj az, hogy a városvezetések nem rendszerben gondolkodnak, hanem a pillanatnyi lehetőségeket próbálják megragadni, - mondván : erre lehet pályázni - Ha egyszer elérnénk, hogy térben és időben rendszerszerűen terveznék a városi fejlesztéseket és a működtetésben is megjelenne a jövőidő akkor sokkal messzebbre jutnánk. Sajnálatos, de nem így van. Kapkodó fejlesztések jellemzik, amik konzerválják az elavult és drága rendszereket, intézményeket( iskolák, óvodák, fürdő, Szakorvosi rendelő, Körős-torok, Ellési monostorrom, stb...) , szerkezetet és megakadályozzák a valóban jelentős, a városnak jövőt jelentő fejlődést. Önmagunkat fosztjuk meg a lehetőségektől , miközben a pénz elfolyik a kezeink között, több is mint amennyire valójában szükség lenne!”
 • 2. hank 2011. december 19. 23:15
  „25 munkahely? Hát igen. Ők majd közalkalmazottak lesznek ami már be is határolta a fizetést azaz a megélhetés alapját. Mert miből fogják kapni a munkabérüket? A város letesz majd havonta több milliót? Nem. Az idősebb generáció által megspórolt pénzzel vonulnak ilyen otthonba és a nyugdíjból, ingatlanjukból megspórolt pénzből fog működni az egész. Valamint a DOLGOZÓK által megfizetett adók egy piciny részéből.

  A nyugdíjak meg annyira biztosak amennyire naponta halljuk a hírekben.

  Szerintem ha egy városban arra építünk, hogy ellássuk az időseket, akkor a bolt struktúrát, a progamokat is kicsit át kell szervezni. Szerintem nem az idős korosztály az aki a Körös-torokban a parkolásért fizet és nem is ők fogják eltartani a kempinget, a vállalkozókat. Nem az idősek gyerekei fognak a 3 helyi középsuliban tanulni (hanem az unokájuk hacsak nem választanak egy másik - fiatalabb - várost).
  Ezek után miért csodálkozunk azon, hogy folyamatosan csökken a gyereklétszám: egyre kevesebb álatlános iskola kell, évről-évre feljön a vita, hogy melyik sulit ítélik (lassú) halálra.
  Ne csodálkozzunk azon, hogy az Ifjusági ház programjai nem voltak nyereségesek a múltban (nem tudom, hogy most mennyire látogatottak, még az előző bérlőre gondolok).
  Ha nagy céget akarunk a városba telepíteni, akkor nem a nyugdíjasok/idősek fognak dolgozni nekik, hanem a fiatalabb generáció. Őket pedig ide kellene csábítani valamivel...

  Lehet 25 munkahelyet teremt a város, de azt megnézte valaki, hogy e miatt mennyi fog megszűnni? A szórakozóhelyek nyitvatartásának limitálásával hány helyet hoztak nehéz helyzetbe? (Nem tudom, kérdezem.)

  Szerintem ez nem a helyes irány.

  Szerintem a városnak még mindig nincs egy stratégiája. Mindenbe csak belekapunk. Mondunk valamit, de nem úgy cselekszünk.

  Hank”
 • 1. gyöngyszem2 2011. december 19. 16:12
  „Az tény és való,hogy sok az idős a városban,az is szép dolog hogy gondoskodni szeretnének róluk,de mi lesz a sok fiatallal,akik most kezdik a pályájukat,az életüket?pontosan azért költöznek el innen,mert nincs munkalehetőség.erre mikor lesz lehetőség?a város élete ettől függ,és nem attól hogy pályázatokból építsenek idősek otthont.nem fogja megoldani a problémát a 25 munkahely,amikor sokkal több munkanélküli embert kell a városnak "eltartani".nagyon sajnálom őket,hiszen ez nem megoldás.
  SZERETNÉM MÁR VÉGRE AZT OLVASNI ÉS TAPASZTALNI,HOGY A KÖZELJÖVŐBEN LEHETŐSÉG LESZ 2-300,VAGY ANNÁL TÖBB EMBERNEK MUNKÁT BIZTOSÍTANI.
  még mindig optimista vagyok,és reménykedek ebben,mert a város csak akkor fog fellendülni,elindulni a gödör aljából kifelé vezető úton.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gábor Dénes-díjas Losonczi Áron és Matuz János

Losonczi Áron, a pixelbeton csongrádi feltalálója és Matuz János, 60 államilag elismert búzafajta szegedi nemesítője Gábor Dénes-díjat kapott. Tovább olvasom