Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Panelprogram: az első fecske Csongrádon

Csongrád - Egy tizenegy lakásos lépcsőház mutatna példát a Csongrád panelházaiban élő lakóközösségeknek, de előbb tudni szeretnék, mennyit vállal az önkormányzat az iparosított technológiával épült tömbök felújításából.
Ha a megye többi városát nézzük, nagyon keveset. A költségvetésben négymillió forintot különítettek el erre a célra, ami mindössze nyolc lakás korszerűsítésére elég.

Egy Hársfa utcai társasház tizenegy lakásos lépcsőháza lehet Csongrádon az „első fecske", amely részt vesz az évek óta hirdetett panelprogramban. Mint arról lapunkban többször is beszámoltunk, a Tisza-parti város panellakás-tulajdonosai eddig ódzkodtak a nagyobb tehervállalással járó felújítási lehetőségtől, most azonban egy kis közösség felbátorodott. – Rájöttünk, hogy pusztán egy külső renoválás nem oldaná meg gondjainkat, a homlokzat és a tető szigetelésére, továbbá az ablakok cseréjére mindenképpen szükség van – mondta lapunknak Szalkai István közös képviselő, aki elárulta, hosszú vajúdás után döntöttek a részvétel mellett. Nekik sincs annyi bevételük a közös költségből, hogy állni tudják az önrészt, ezért hitelfelvételre kényszerülnek. Szalkai István úgy véli, ahhoz, hogy jó példát tudjanak mutatni a többi csongrádi lakástulajdonosnak, fontos lenne, hogy gördülékenyen menjen a megvalósítás. Ehhez tudni kellene, mit vállal a város, mert a helyi önkormányzat szerintük korántsem nyújt olyan segítő kezet ebben a programban, mint a megye többi települése.

A város 205 bérlakásának harmada ilyen iparosított technológiával készült háztömbben van.
Fotó: Tésik Attila

Néhány házzal arrébb már nem ilyen kezdeményezők a lakók, pedig az érdekképviseletüket ellátó Tisza Lakásszövetkezet szerint is elérkezett az idő a panelépületek korszerűsítésére. – Egyre több háztartásban jelentkeznek a hiányos szigetelés jelei, több helyen penészesek a falak, a lakók többsége azonban továbbra sem igényli a beruházást – mondta lapunknak Ádori Károlyné, a szervezet képviselője. A legnagyobb visszatartó erő a hitelfelvétel, hiszen a lakóközösségek megtakarításaikból nem tudják fedezni, illetve teljesen megelőlegezni az egész fejlesztést.

Az sem segíti a program csongrádi elterjedését, hogy az önkormányzat csak korlátozott mértékben tud hozzájárulni a költségekhez. Bár az idei előírások szerint egy adott település, illetve az állam már 500-500 ezer forinttal járulhat hozzá egy lakás korszerűsítéséhez, Csongrádon idén mindössze négymilliót különítettek el erre a célra, vagyis legfeljebb nyolc háztartás kaphatná meg a maximális támogatást. Érdeklődésünkre Bedő Tamás azt mondta, mivel adható pénzösszegről van szó, testületi döntéssel a keretszám feltornázható ötmillióra, de ennél jóval többre nemigen.

Az önkormányzatnak is érdeke

A város minél több társasházat szeretne bevonni a programba, hiszen a 205 bérlakás harmada ilyen iparosított technológiával készült háztömbben van. A polgármester szerint sehol sincsenek többségben az önkormányzati ingatlanok, ezért a magánlakások gazdáin múlik, belevágnak-e a felújításba. Ha jelentkeznek, ingatlantulajdonosként a város is beszáll a programba. A kérdés csak az, hogy mennyivel?

Olvasóink írták

  • 2. galtono 2008. március 10. 18:28
    „Amit ebben a cikkben Ádori Károlyné a cikkben nyilatkozva kijelentett,egyszerűen nem igaz.A mi házunkban - Dózsa Gy.tér 5- a legutóbbi lakógyólésen felvetett javaslatomra azt mondta:"nem pályázunk,mert az önkormányzat úgysem tudja biztosítani az összeget".
    Hiába érveltem,hogy azért csak pályázzunk,nem volt hajlandó.
    Az az érvelés sem igaz,hogy a lakóknak nincs pénzük,hiszen a beépített légkondiciónálók + a kicserélt radiátorok,ajtók,ablakok nem ezt támasztják alá....”
  • 1. Zoli 2008. február 26. 10:25
    „Egészen meglepődtem azon, hogy a város nem támogatja a panelprogramot. Esetleg a képviselőtestület tagjai esetleg netán a kedves emberszerető polgármesterünk járt más Szentesen a kervárosban? Meglepődne mennyire megújultak a panelházak.De nem csak a kertvárosban, hanem a sportcsarnok környéke is jelentősen megújult. A szentesiek is ugyanolyan terhekkel élnek. Szirbiket sem kell félteni pénzlopás ügyében, de mégis fejlődik a város. Csongrád szélén, a városnévtáblát lassan ki lehet cserélni Szentes-alsó-ra, mert ebben a városban semmi sem történik, nincsen semmi munkalehetőség, a fiatalok mennek el a városból. Mit is akarnak a kedves képviselők, és a város vezetése? Ha teljesen tönkre akarják tenni a várost, akkor miért nem mondják meg, és akkor legalább a lakosság tudná mire számíthat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Főépítészt keres Csongrád

Csongrád - Főépítészi pályázatot hirdetett a csongrádi polgármesteri hivatal, azonban a kiíró sem… Tovább olvasom