Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Papcserék Csongrádon nyár közepén

Augusztus elején megválik szolgálati helyétől, s egyelőre betegszabadságra megy a csongrádi Nagyboldogasszony-templom plébánosa, Zsótér Antal kanonok. A piroskavárosi Szent József-templom plébánosa, Nagy Nándor ugyancsak búcsúzik híveitől, mert missziós szolgálatra indul.
A csongrádi hívek közül többen szerették volna elérni, ha Zsótér atya, azaz Zsótér Antal kanonok nem megy el a városból. Az egyik önkormányzati képviselő például úgy gondolta, az Aranysziget otthonban, ahol kápolna is van, apartmanelhelyezést kaphatna és erejéhez mérten misézhetne. A minap arról értesültünk a plébánostól, hogy nem marad Csongrádon. Rosszabbodó egészségi állapota miatt először betegszabadságra megy, s nem tudja, ez meddig tart. Betegsége miatt egyelőre nem nyilatkozott jövőbeni munkájáról.

Megkérdeztük az ügyről Gyulay Endre megyés püspököt. Határozottan cáfolta azt a csongrádi híresztelést, miszerint bármi az ő kezdeményezésére történt volna. Zsótér Antal állapotára hivatkozva maga kérte áthelyezését Mindszentre, mondta, mivel ott Csongrád, és szülőfaluja, Ópusztaszer közelében maradhatott volna, de betegsége miatt ez most nem lehetséges, nyugdíjazásáról pedig nincs szó.
Zsótér Antal Kiskunhalasról – ahol a nagytemplom plébánosa volt nyolc éven át – érkezett 1986-ban Csongrádra. Rövid időn belül befogadták, szelíd modoráért becsülték. Nevéhez fűződik Felgyő mai templomának fölépítése, berendezése, és a Nagyboldogasszony-templom új plébániájának megépítése. A Pro Urbe – Csongrád díjjal a településért végzett valamennyi munkáját jutalmazták.

Eddig két plébánia volt a városban, amelyhez öt templom tartozik. A következő hónaptól egy lesz, a piroskavárosi megszűnik. Nagy Nándor plébános legalább három éve szeretne külföldi misszióba menni, magyar hívek körébe. Úgy adódott, hogy kérése most teljesül.

Csongrád egyetlen új plébánosa augusztustól Veréb László lesz, segédlelkész pedig Janes Zoltán. Veréb esperes Makón született, 41 éves, tizenegy éve szentelték pappá, Gyulán volt segédlelkész, majd 1996-tól Tápén, Szeghalmon, Szentesen szolgált. Janes Zoltán – 1979-ben Szentesen született, tavaly szentelték pappá, Kistelekről érkezik Csongrádra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégedettek a háziorvosokkal

Elégedettek az egészségügyi ellátás frontvonalában dolgozó háziorvosokkal a csongrádiak –… Tovább olvasom