Délmagyar logó

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő 0°C | 7°C Még több cikk.

Pár napra elutaztak, mire visszajöttek, villanyoszlopot állítottak Murányiék bejárójára

Pár napra elutaztak, mire visszajöttek, villanyoszlopot állítottak Murányiék bejárójára
Csongrád - Betonoszlopot állítottak Murányiék csongrádi házának kocsibejárójára, amíg ők nem voltak otthon. A szolgáltató szerint ugyanoda rakták, ahol a fa villanykaró volt, a gazda ezt vitatja. A fogyasztóvédelmi hatóság 200 ezerre büntette a kft.-t - de nem az oszlop elhelyezése miatt.
 Harminc napjuk van

Murányiéknak harminc napjuk van arra, hogy fellebbezzenek. Erre a Budapesti Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon van lehetőségük. – Fellebbezni fogok. Nem hagyom, hogy hülyének nézzenek – mondta a képviselő.
– Tavaly nyáron elmentünk itthonról több napra. Amikor hazaértünk, itt állt a betonoszlop a nagykapu előtti bejárón. Nem akartunk hinni a szemünknek – avat be a különös történetbe  Murányi László.

Mint kiderült, az EDF DÉMÁSZ a kábeltévé-szolgáltató kezdeményezésére lecserélte a Dob utca 10. előtt álló régi fa villanykarót betonra.

Nem fér be a traktor

A régi karóról nincs képe, de Murányi László állítja: azt azért viselte el, mert bár annak idején azt is a kocsibejáróra tették, közelebb volt a széléhez. (A Google-ben viszont megnézhető a régi karó - a szerk.) Szűken befért mellette a tüzelőt szállító traktor. Ezt a kaput olyankor nyitották, amikor fát hoztak. – A régi karó hússzor húsz centis átmérőjű volt. Látszik, hol állt, mert ahhoz kanyarították az úttest szegélykövezését. A betonoszlop vastagabb, és szélesebb alapja is van. Így már nem fért be a pótkocsis traktor. Az utcáról kellett behordani talicskával a 120 mázsa tüzelőt.
A régi karótól még szűken, de be lehetett állni. Fotó: Google Street View
A régi karótól még szűken, de be lehetett állni. Fotó: Google Street View

Murányi László régi önkormányzati képviselő, jó néhány választója érdekében eljárt már. A saját ügyével egyelőre nem boldogul. – Levelet írtam a szolgáltatónak, de választ nem kaptam. Egy hónap múlva megint írtam, semmi reakció. A harmadik levelemre már kaptam rövid választ: keressek az ügyben telefonon egy projektmenedzsert. Két egymást követő napon hívtam is. Nem tudtam beszélni vele. Ezt, hogy nem sikerült, megírtam nekik levélben.

Sekély e kéj

Erre már érdemi választ kapott. A szolgáltató értesítéséből az derül ki, hogy az EDF DÉMÁSZ szerint az oszlop jó helyen áll: „a műszaki lehetőségek figyelembe vétele mellett" helyezték el. Ha Murányi László mégis szeretné áthelyeztetni, „a vonatkozó jogszabályokban meghatározott engedélyek megléte, valamint a kérelmező teljes költségátvállalása mellett" van erre lehetőség. Ha ezt tényleg akarja, „kérjük szíveskedjen a társaságunknak dokumentált formában jelezni", ez esetben „részletes műszaki, gazdasági ajánlatot" kap a cégtől. A csongrádi háztulajdonosnak végül telefonon is sikerült beszélnie az illetékessel, akitől megtudta: egymillió forintnál többe kerülne neki ez a munka. Arról is korrekt módon tájékoztatták, hogy ha ez nem felel meg neki, milyen fogyasztóvédelmi szervezetekhez, hatóságokhoz fordulhat. Fordult is. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya elkérte tőle az addigi ügyintézés teljes dokumentációját. Aztán nem sokkal később arról kapott értesítést, hogy ügyét továbbították az energiahivatalhoz, az EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft.-t pedig 200 ezer forint bírsággal sújtották, mivel sokáig nem válaszolt Murányi László leveleire. – Sekély e kéj, mert ettől az oszlop még a helyén maradt. És egyelőre, úgy fest, ott is lesz – összegez szomorúan a képviselő.
Fotó: Török János
Fotó: Török János

Jó papírok

Ugyanis ezután érdeklődő levelet írt az energiahivatalnak, de onnan se kapott választ. Írt még egyszer, végül telefonált, akkor megkeresték a leveleit, türelmet kértek. A minap megérkezett a határozat. A Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal Fogyasztóvédelmi Főosztálya úgy döntött, elutasítja Murányiék panaszát. Elfogadta a szolgáltató – most már NKM Áramhálózati Kft. – állítását, hogy a régi karó cseréjét „ugyanazon a helyen hajtotta végre", ezt a becsatolt leírással és a helyszínrajzzal igazolta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újból belakja Csongrádot a bútorgyár

Egymillió euró értékű árut tárol a csongrádi gyermekbútorgyár logisztikai központja, ahonnan Spanyolországba és Svédországba is indulnak kamionok. Tovább olvasom