Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Pénteken tárgyalnak Bokros terveiről

Csongrád - Aggályosnak tartja a csongrádi városvezetés, hogy a Bokros önállósodását előkészítő bizottság jelentése nem nyújt teljes körű tájékoztatást az érintettek számára.

Bedő Tamás szerint elnagyolt az anyag, több feladat ellátásánál a kistérségre támaszkodna a leendő falu, holott ehhez a társult önkormányzatok hozzájárulása kell. A bokrosiak úgy vélik, azért nem lehet minden igényt kielégítő a jelentés, mert Csongrádon visszatartanak lényeges információkat.

Pénteki ülésén tárgyalja a csongrádi képviselő-testület a Bokros önállósodását előkészítő bizottság jelentését, amely arra hivatott, hogy bemutassa: egyedül miként és milyen forrásokból látná el kötelező feladatait a leendő község. Az előjelek szerint a dolgozat megállapításainak tudomásulvétele nem lesz zökkenőmentes. A polgármester határozati javaslatában úgy fogalmaz, az önkormányzat „aggályát fejezi ki, hogy a jelentés a lakosság teljes körű – a megalapozott döntéshez szükséges – tájékoztatási kötelezettségének mennyiben felel meg".

A 16 oldalas dokumentumban mindössze másfél oldalon taglalják a szerzők a falu önkormányzati feladatellátását. Az óvodával kapcsolatban azt írják, a jelenlegi módon, illetve kistérségi formában is elképzelhetőnek tartják a további működtetést. Az iskola fenntartását, valamint a szociális és ügyeleti ellátást szintén a kistérségi forrásokból finanszíroznák. Ragaszkodnak ahhoz is, hogy a védőnői szolgálat megmaradjon az önálló Bokroson.

Balogh János, az önállósodási bizottság elnöke pénteken a csongrádi városházán érvelhet Bokros önállóságáért Fotó: Bíró Dániel
Balogh János, az önállósodási bizottság elnöke pénteken a csongrádi városházán érvelhet Bokros önállóságáért. Fotó: Bíró Dániel

– Ennél terjedelmesebb jelentést vártunk, hiszen több ellátásnál nincs kibontva tételesen, mibe kerül, ha önkormányzati, és mennyibe, ha kistérségi fenntartásban működtetik tovább – mondta lapunknak Bedő Tamás.

A polgármester emlékeztetett, a Felgyőt, Tömörkényt, Csanyteleket és Csongrádot magában foglaló kistérségi társulás csak akkor vállalhatja át a bokrosi intézmények üzemeltetését, ha az érintett önkormányzatok ehhez hozzájárulnak. Bedő szerint azért sem nyújt teljes körű tájékoztatást az anyag, mert nem tér ki arra, hogy például a védőnői szolgálat finanszírozása mibe kerülne Bokrosnak, az állami juttatás ugyanis nem elegendő rá az alacsony lélekszám miatt. Mindezek tükrében Csongrád első embere úgy látja, téves az a számítás, hogy évente több tízmillió forintja maradna Bokrosnak fejlesztésre, hiszen a fölösleget felemésztené a kötelező feladatellátás.

– Nekünk is van hiányérzetünk – reagált a polgármesteri észrevételekre Balogh János, az önállósodási bizottság elnöke. – Jelentésünkben nem tudtunk teljes körű tájékoztatást adni elképzeléseinkről, mivel mi sem kaptunk meg számos fontos információt a csongrádi városházáról. Hiába kértük többször, a bennünket érintő hitelállományról nem küldtek anyagot, és a mai napig nem tudjuk, pontosan mennyien laknak Bokroson – sorolta az önállósodási bizottság elnöke. Balogh hozzátette: a rendelkezésükre álló dokumentumokból dolgoztak, és azokból egyértelműen kiderül, hogy pénzügyileg jobban járna Bokros, ha le tudna válni Csongrádról.

Szinte minden nyilvános

A hivatal leterhelt, amúgy szinte minden nyilvános. Nem feltétele az önállósodásnak, hogy a képviselő-testület tudomásul vegye a jelentést – mutatott rá Berkes István. A dokumentumot viszont figyelembe veszi majd a közigazgatási hivatal és a szakminisztérium is, ha a többség a leválásra szavaz Bokroson. A hivatalt ért kritikákkal kapcsolatban a csongrádi jegyző elmondta, október 13-án vették át azt a kérelmet, amelyben az önállósodási bizottság elnöke Bokrost érintő adatokat és szerződéseket kért a városházától. A hivatal leterheltsége miatt ezek összeállításával csak most végeztek. Berkes István megjegyezte, a kért információk túlnyomó része nyilvános, megtalálható a város honlapján, ezért onnan időben megszerezhették volna a kérelmezők.

Olvasóink írták

 • 16. Kuci 2008. november 02. 08:33
  „T. George!

  Ön lehet vezető beosztásban dolgozik . Munkatársai munkaidő után monhatják el a véleményüket , otthon következmények nélkül . ( mert van veszteni valójuk ) Nekem nincs ! Inkább egy nyers de őszinte mint , a hamis .”
 • 15. George 2008. november 01. 15:01
  „Kuci!

  I am so sorry... If I didn´t get enough respect, but I can only speak Hungarian a little. I have never written Hungarian well. Execuse me, I wouldn´t have irritated you, and other person in the forum.
  In my opinion, the Hungarian people are understanding, lovely and helpfully!
  I have never met similar RUDE, UPPLEASANT person as YOU in Hungary.
  Sorry...”
 • 14. Kuci 2008. október 31. 16:40
  „Dear George !

  There are no 12 people in the leaderteam of Csongrád who can speak in English . S ha nem gyarmatnak tekintene minket akkor saját nyelvünkön szólna hozzánk . De evvel is jelzi mennyire tart minket saját hazánkban ! Üdv Kuci”
 • 13. George 2008. október 31. 15:06
  „Sorry, at least 12! :)”
 • 12. George 2008. október 31. 15:05
  „To tell the truth, I got know twelve leader figures in your town council, who spoke my language. But, as for me, I did not write that for their...”
 • 11. Kuci 2008. október 31. 08:38
  „T. George !

  Szerinted a kipviselő testületben mennyien tudnak angolul , mikor saját be valásuk szerint még az internettetsem használják .!”
 • 10. George 2008. október 30. 18:25
  „I am fan of reading your forums... There are great speaches. :)
  I know, Csongrad has got enough willpower, and discipline in the market, because, god of the city is enough strong. I am sure, if share of Csongrad (Bokros) will get rid of the city, there will be an other possibility in connection with the future!”
 • 9. mamus 2008. október 29. 21:54
  „És Csongrád hogyan képzeli a jövőt Bokros nélkül?
  Erre is jó lenne választ kapni.”
 • 8. Duda Gyuri 2008. október 29. 21:39
  „Segélyként adódik?”
 • 7. Kuci 2008. október 29. 21:25
  „2008-10-30 Lángos reggelire . KKfházi úton ! Na az frankó ! Van olyan ami Szovjetunió nagyságú , de minimum Mexikó ! Ez az igazi ! Próbálja ki , ha meri ! Piros reklám táskáben nem lehet el vinni , mert csak hazi szinekben adják . De frankón !! ( Kolompárénak is)”
 • 6. Anonym 2008. október 29. 17:21
  „TM,mit nevezel leterheltségnek? Csongrádon az ügyek többsége 4szer annyi időbe kerül,mint Szentesen.Nálunk az ügyintézők ugy suhannak a folyosókon,hogy csak a csiga kerüli el őket./Tisztelet a kivételnek,de a kivétel előbb utóbb csatlakozik a többihez/Némely ügyintéző metalitása ,hogy "majd jöjjön vissza pár nap mulva,vagy háromszor küld el háromfajta papirbeszerzésért,hogy elmenjen a kedved a bejárkálástól.Ha valami adat kell pl. a pü-nek kiküldi az intézményeknek hogy gyüjtsék ki!Akkor mi a fenének az adatszolsáltatás vagy a számitógép.Csak a gombot kellene megnyomni.Le vannak terhelve az intézményeik,de nem az önkormányzat.”
 • 5. Kuci 2008. október 29. 08:56
  „Tisztelt T.M. !

  Nem olvasta figyelmesen a Szemlélödő hozzá szólását . Konkrét köztisztviseklőkről írt nem mindenkiről . Ne feledjük a mi BÖLCS FALU vezetönkre is csak 10-12-% a szavazott a lakosságnak választáskor . Mint tudjuk kenyéradó gazdájától azóta " hazudtunk éjjel , hazudtunk nappal " Szerintem ebből az alap felállásból kell ki indulni .”
 • 4. Duda Gyuri 2008. október 29. 08:10
  „A kép mindent elárul.Bokrost is hasonló szintü emberek igyekeznek majd irányítani mint ma Csongrádot.Csöbörből,vödörbe.”
 • 3. Megamosh 2008. október 29. 07:51
  „Szerintem,h a menni akarnak hadd menjenek, de ha lelép a cég, vagy megszüntetrik az iparűzésit, vagy csökkentik akkor ne akarjanak már visszacsatolódni...
  Nagy pénz a 250 M, de ha ezt elosztom 12-vel... akkor máe nem is olyan sok a hiteltörlesztésre és az intézmények fenntartására.”
 • 2. T.M. 2008. október 29. 06:21
  „T. Szemlélődő!
  Nem hiszem, hogy a hivatal betart Bokrosnak.Egyszerűen arról van szó, hogy az ott dolgozók túlterheltek. Nem értem, miért kell rosszat feltételezni a köztisztviselőkről.”
 • 1. szemlelodo 2008. október 29. 05:17
  „Ehhez nem kellett nagy jós tehetség,hogy a hivatal ott tart be ahol tud.Ebben szakavatott nagymester a jegyző és a pénzügyi iroda vezetője,Akik mosolyogva képesek képletesen az ellenérdekelt fél hátába döfni a kést. Sajnos Őket már ilyen természettel áldotta meg az Isten ,a lakosság kárára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraindulhat a csongrádi malom

Csongrád - Még idén újraindulhat az őrlés a két éve becsődölt csongrádi malomban. Az üzem mellett a kenyérgyárat és a raktározási célokra használt Pap-tanyát is visszavásárolják a felszámolóktól. Tovább olvasom