Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Pénz nélkül kevés a jó szándék

Csongrád - Az egyenlő esélyek és a szegregátumok megszüntetése mellett teszi le a voksát Csongrád önkormányzata, derül ki több, az interneten is elérhető dokumentumból. Nagy fába vágták a fejszéjüket: a jó szándék kevés, pénzre és együttműködésre is szükség lenne.
Esélyegyenlőségi helyzetelemzési programot, valamint antiszegregációs tervet készíttetett a csongrádi önkormányzat a fővárosi székhelyű Edify Szolgáltató Kft.-vel. A főbb célokként többek között olyan, gyakran hangoztatott elvet határoznak meg, mint a minden csongrádi számára egyenlő feltételekkel biztosított oktatás, lakhatás és munkavállalás. A témával kapcsolatban Bartókné Vincze Zsuzsanna képviselő az októberi testületi ülésen kifejtette, hogy jogszabályi kötelesség az esélyegyenlőségi terv kidolgozása, és a város ezt megtette, de vannak, akik az egyenlőbbnél is egyenlőbb elbánást szeretnének maguknak.

Csongrádon is tapasztalható, hogy bizonyos iskolákban és óvodákban magasabb a hátrányos helyzetű gyerekek aránya, mint a többi intézményben. Hogy csak két példát emeljünk ki: a Széchenyi utcai óvodában 57, az ugyanott lévő iskolában pedig 64 százalékot tesz ki a hátrányos helyzetű gyermekek aránya. Óvodai férőhely bővítésére nincs szükség a városban, fogalmaz ugyanakkor az anyag. Mi lenne tehát a megoldás? A Széchenyi-iskolában idén már nem indult első osztály, mert a szülők máshová íratták be a gyermekeiket. Elhangzott: vagy lesz jövőre elsős évfolyam, vagy kifutó rendszerben szűnik meg az intézmény. Ha az utóbbi történik, az sem garancia a program sikerére. Maga az anyag kitér a hátulütőkre: akarnak-e majd a szülők együttműködni, lesz-e anyagi fedezet a terv végrehajtására? A szabad intézményválasztás lehetőségéről nem is beszélve.

Az antiszegregációs terv külön kitér a romák helyzetére. Az Alsóvárosban és a Körtöltésnél hiányos a közművesítés, nincsenek aszfaltozott utak. Az anyag egyik javaslata, hogy szociális bérlakásokban helyezzék el az ott lakókat. A város önként is segíti a nehéz körülmények között élő lakosságot, mondta korábban Papp Gabriella alpolgármester, a lehetőségei azonban korlátozottak. A szociális bérlakások terén pedig éppen az elmúlt évben szigorítottak a hozzáálláson. A 210 önkormányzati bérlakásra közel százan várnak, a renitens bérlők jogviszonyát megszüntetik, határoztak nemrégiben. A terv azonban optimistán úgy fogalmaz: 6 éven belül felére csökkenhet a két legkevésbé komfortos városrészben élők száma.

Olvasóink írták

 • 3. keletaru 2012. január 10. 18:51
  „Amit "el" vittek 20 év alatt vissza is adhatnák ! Hissz szemmel látható mennyire kevesebb a település ! Miattuk ! De az "ő" vaqgyunok hol is tart , melós bérét paraszt terményért járú jussát ? De minden képviselő időben megkapta "apanázsát" . a többi meg kit érdekel .........hisz JOG
  ÁLLAMBAN élünk ! Üdv Kuci”
 • 2. Robinho 2012. január 09. 21:45
  „Plusz még az egyenlő feltételhez: legyél valamely főmufti rokona, ágyasa ilyesmi, s akkor neked is lesz biztos, jól fizető melód!!!”
 • 1. Robinho 2012. január 09. 21:40
  „Ezért kell újra az ott lakóknak megszavazni továbbra is Murányit a testületbe...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Első lett A bujdosó imájával

A Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság nemrégiben régiós versmondó versenyt rendezett a Szent… Tovább olvasom