Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

Perpatvar a csongrádi pontonhíd körül

Csongrád - Vizsgálóbizottságot állítana fel a pontonhíd időszakos lezárása miatt az Összefogás Csongrádért Egyesület. A jobboldali tömörülés szerint megelőzhető lett volna az uszadéktorlasz kialakulása.

A polgármester úgy véli, a városnak semmilyen jogalapja nincs a vizsgálathoz. A hidat tegnap szétszerelték, leúsztatták az uszadékot, szombaton ismét összeszerelik az átkelőt.

Kiverte a biztosítékot az Összefogás Csongrádért Egyesületnél a pontonhíd lezárása. A helyi politikai szervezet vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte a csongrádi önkormányzatnál, mert szerintük megelőzhető lett volna az uszadéktorlasz kialakulása. Murányi László képviselő, az egyesület ügyvezetője lapunknak úgy fogalmazott, nehogy arra menjen ki a játék, hogy Csongrádnál is éppúgy fizetős legyen a tiszai átkelés, mint Mindszentnél. A városatya úgy véli, a hidat üzemeltető cég révészeinek hibája, hogy ennyi fa és szemét akadt föl a szerkezeten, amin múlt péntek este óta csak gyalogosan lehet átkelni. Véleményüket arra alapozzák, hogy az elmúlt évtizedekben is akadtak hasonló problémák a révnél, de az ott dolgozók mindig mindent megtettek annak érdekében, hogy az árral sodródó uszadékot eltereljék a pontonok között.

A csongrádi révészek tegnap szétszerelték a hidat, leúsztatták a szemétszigetet.
Fotó: Tésik Attila

Bedő Tamás polgármester szerda délelőtt megkapta az Összefogás Csongrádért Egyesület levelét. – Miért hozzon létre bizottságot az önkormányzat, ha a városnak semmilyen jogviszonya nincs a hídüzem működtetőjével és tulajdonosával, mellesleg szakértelemmel sem bír a témában? – tette föl a költői kérdést megkeresésünkre a polgármester. Szerinte inkább meg kell kérdezni az érintett szervezeteket, miért alakulhatott ki ez a helyzet a révnél, mikor köztudott volt, hogy nagy mennyiségű uszadék közeledik Kisköre felől.

– A hidat múlt pénteken késő délután, alig negyedóra alatt rakta meg annyi uszadékkal a Tisza, hogy a torlaszt már nem lehetett kimozdítani a helyéről, és a folyamatos utánpótlással egyre nagyobbra nőtt a szemétsziget – mondta lapunknak Varga Dénes. Az átkelőhelyet üzemeltető Deviskomp Kft. ügyvezetője hozzátette, révészei mindent megpróbáltak, de mivel nem a sodorvonalban halmozódott fel a szemét, nem tudták kifordítani és leúsztatni. Varga Dénes megjegyezte, a csongrádi környezetvédők a segítségüket ajánlották – a helyi politikusok egy része viszont vizsgálódni akar. Nincs takargatnivalójuk, állnak elébe az önkormányzati revíziónak.

Mivel Kiskörénél szerda óta újra duzzasztják a folyót, tegnap nekiláthattak a híd szétszerelésének, és leúsztatták az uszadékot is. Szombaton szerelik újra össze a szerkezetet, és lehet, még aznap meg is indulhat a forgalom.

Olvasóink írták

 • 9. Felföldi József 2008. március 16. 21:26
  „Tisztelt Kuci Úr vagy Úrhölgy!
  Minden mindennel, összefügg. Nem bizottságosdi kell, hanem megkérdezni, hogy mi kell ahhoz, hogy az uszadék eltávolítható legyen, és ha tud az önkormányzat segíteni akkor segítsen, ha pedig nem, akkor ne pofázzon. Az 56-os emlékmű, meg templom ügyben ne olyan pufajkás komcsi ossza az észt, aki a város egy része szerint erkölcsi dupla nulla. Az én ügyemet például nem bizottság elé citálással kellett volna intézni, és főleg nem a testületnek titkosan. Az önkormányzat hivatalos költségvetése közel 40 millió, és ezért nem egymás mocskolását és a saját pecsenye sütögetését, nem a város lejáratását /pl. marha ügy/ várom el, hanem rendezett városképet, munkahelyeket, az átlag és az alatti ember hivatali segítését stb. stb. várnék el, de látom, hogy a lakosság mást akar.”
 • 8. Kuci 2008. március 15. 11:02
  „Tisztelt Felföldi Úr!
  A táblákhoz csak annyit nincs közük a hídhoz . De viszont igazat adok önnek mivel a közutáblák szinte már annyira szabálytalanul vannak rakva egymáshátára , hogy megnehezitik a kilátást közlekedést , ha jól tudom erre is van szabvány . Javaslom perelje vissza az önkormányzattól a pénzét , s a reklám miatt elmaradt hasznát , nyugodtan merem azt állítani azt a városnak kell mjad megfizetni nem annak a pár embernek aki meghozta a döntést , mert ha nekik kellene nyílvánvaló máskép gondolkoznának . Így nekik meg tök mindegy a LOVÉ jár nekik .S mint látjuk azt a jelenséget amiről ön ír . Sajnos amikor lehetőség van rá a választásra akkor rengeteg ember otthon marad s nem választ . a másik nagy probléma , hogy nincs kiből választani !!!!!”
 • 7. Felföldi József 2008. március 14. 20:27
  „Sajnos az írás egy része lemaradt, ezért újra küldöm.

  Engem már tavaly meggyőztek, arról, hogy van "értelme" és hatalma a bizottságosdinak.

  Engedélyeztettem néhány táblát jó tíz éve, fizettem a közterület használati díjakat, majd felvirradt a nap, amikor az őskövület Murányin kiütközött napi szófosási szükséglet, és interpellált, és interpellált, és interpellált. Tiszta nyál lett minden.

  A tények az én olvasatomban:
  A Centrum Vendégház, Csongrádon a szentháromság téri park és a zeneiskola mögött rejtekezik. A város különböző pontjain elhelyezett táblácskákkal próbálja magára fel hívni a figyelmet. Az ötvenhatos emlékműnél lévő táblácskám bizonyos csőlátó városi inpotentátoknak szemet szúrt, ugyanis irányító táblácska lévén kis hegyecskéje van. Az inpotentátok olyan magasra nőttek az eltelt időben, hogy a táblácskám, mely több, mint 3 méter magas, nekik szemmagasságba került. Csongrád "város" ön kormányzati képviselője, az Egészségügyi- és Szocálpolitikai Bizottságának tagja MURÁNYI LÁSZLÓ nemrégen interpellált a táblácskám hova-tovább csúnyácska, innen-onnan figyelgetve, nézegetve, méregetve, ide- oda körültekintően és folyton folyvást sandítgatva, jobb lábacskákról a balra majd egy kicsit visszább álldogálva nézegetők, közakaratának minél gyorsabb felszínre törése elősegítésére, az oda aztán nem, ide pedig egyáltalán nem illő, és AZ 1956-OS EMLÉKMŰ komplett imagéjét beárnyékoló mivolta és hogyan léte tárgyában. A kis interpalántácska televényes talajra talált és gyorsan burjánozni kezdett. A TERNAI LÁSZLÓ vezette, Csongrád Város Önkormányzatának Művelődési és Sport Bizottsága rendkívüli ülést tartott 2007.04.11., szerdán 15.00 órakor a Városháza emeleti tárgyalójában. /voltak vagy tizen, külsősök meg minden, tehát igazi szakértők /

  A rendkívüli ülés témája, az 1956-os emlékművel szembeni, a díszvilágítást is biztosító kandeláberre felszerelt irányjelző reklámtábla ügyének kivizsgálása, Murányi László képviselő úr interpellációja alapján. Végeredmény 5 : 0 a táblácskám ellen, mert csak a bizottsági tagok szavazhattak, különben 10:0 is lehetett volna. /A kandeláber évtizedek óta dőlésben van, már a táblácska tartószerkezetét is ehhez igazodva készíttettem el. Az senkit nem zavart és zavar ma sem. /

  Fellebbezést nyújtottam be, és a képviselő testület ZÁRT ülésen csont nélkül úgy döntött, hogy a 0,3 négyzetméteres táblácska rendkívül zavaró és le kell szerelni. ,, Összefogás" ,,Csongrádért" jobbról balról és középről, teljes összhangban. Intézkedtek a leszerelés ügyében, de a részarányos közterület használati díjat nem adták vissza, mert arra szükségük van a se szeri se száma bizottságuk finanszírozásához. Az nem zavarta a bizottságokat és a hatóságot, hogy Murányi évtizedekig nem fizetet, az Erzsébettel szembeni, évekig nem működő, ócska óra reklámjáért, nem zavarja őket, hogy az 56-os gyászművet betolták a kereszteződésbe, belerondítottak a park sétányának a vonal vezetésébe, engedély nélkül szétromboltak egy hirdető felületet, és egy megszokott trafikot.
  Murányi az autómosója elé építhetett, egy vegyes héjjazatú, nyári akol, szerű fészert, melynek alaphangulatát az általa képviselt putri népi építészete ihlethette, és így új név születhetett, Szentesi úti Murányi féle krumpli mosó.
  Évtized óta ott rohadhat a krumpli mosó mellett, néhány vegyes vasszerkezet is. A sajátjára nem szükséges olyan mély esztétikai kritérium, sem a bizottságosdi.

  Tanulság: bizottság igenis kell, mert így lehet emelt apanázshoz jutni, nem kell autót mosni. A képviselői díj, a bizottságokból csordogáló juttatás meg a kommunális kft bizottságából befolyó lé, meg az esetleges bennfentes információk hozadéka, így együtt, már nem is mutat rosszul, pláne úgy, hogy a telefon ügyleteit is az önkormányzattól bonyolítja. Amikor ezt szóvá tettem rögtön kész volt a hazug válasz, úgy hívták, erre már csak egy kérdésem marad, miért nem otthon, vagy esetleg a mobilján. A ,,város" bírja, igaz, hogy közben .... lett.

  A fontosságot és a nélkülözhetetlenséget, pedig csak így lehet a pórnép tudtára hozni. Duma, duma, duma, mikrofon, képernyő, újságcikk, templom, kereszt, csillár, dics fény, saját gyárttatású réztáblácska a templomba, hogy az önzetlenséget és a nagyvonalúságot az utókor is felérje ésszel, és soha el ne tudja felejteni, --- párttagkönyv, pufajka elfelejtve, kivakarózva, megtisztulva, meggyónva, áldozva, felkenve, okosként és jóként feltűnve.

  KÖZRÖHEJ! Még néhány hízelgő, mosolygós, vállveregetőnek is kúrálni kell azonban otthon, a felfordult gyomrát. Sokan meg csak néznek ki a fejükből, révedeznek, tornáztatják a golyóbist, talán mi csináljuk rosszul, hogy nekünk csak a könnyezően megható, csodálatosan hátborzongató, elérzékenyülés jut megint ?

  Aki próbál a víz felett kapálózni, tesz valamit, esetleg elengedi az uszadékot, azt leszívja a mocsár, szívathatják, megbüntethetik, megértethetik vele mi is a fontos.

  Én megértettem a képviselők, a bizottságok, a polgármesteri hivatal, és
  a murányik üzenetét. Amint látják a tábla után is van élet, Csongrádon és az országon kívül is. Éljék tovább az elvtársi baráti sógor koma életüket, hintsék a dumát, költsék a város pénzét, számolatlanul, de jegyezzék meg, ha lakosság keserű szájízű, akkor az önök jóléte sem lesz felhőtlen, mert bármikor jöhet
  egy-egy ember akinek útjában lesz a ,,szőlőtőkéjük".

  Azért írok, hogy azok gondolatai is napvilágra kerüljenek, akik másként gondolkodnak, és nem az olcsó, képmutató dumában hisznek.”
 • 6. Felföldi József 2008. március 14. 20:18
  „Engem meggyőztek, arról, hogy van "értelme" a bizottságosdinak. Engedélyeztettem néhány táblát, fizettem a közterület használati díjakat, majd felvirradt a nap amikor Murányin kiütközött napi szófosási szükséglet, interpellált.

  A tények az én olvasatomban:
  A Centrum Vendégház, Csongrádon a szentháromság téri park és a zeneiskola mögött rejtekezik. A város különböző pontjain elhelyezett táblácskákkal próbálja magára fel hívni a figyelmet. Az ötvenhatos emlékműnél lévő táblácskám bizonyos csőlátó városi inpotentátoknak szemet szúrt,ugyanis irányító táblácska lévén kis hegyecskéje van. Az inpotentátok olyan magasra nőttek az eltelt időben,hogy a táblácskám, mely több, mint 3 méter magas,nekik szemmagasságba került. Csongrád "város" ön kormányzati képviselője, az Egészségügyi- és Szocálpolitikai Bizottságának tagja MURÁNYI LÁSZLÓ nemrégen interpellált a táblácskám hova-tovább csunyácska innen-onnan figyelgetve, nézegetve, méregetve, ide- oda körültekintően és folyton folyvást sandítgatva, jobb lábacskákról a balra majd egy kicsit visszább álldogálva nézegetők, közakarartának minél gyorsabb felszínre törése elősegítésére,az oda aztán nem,ide pedig egyáltalán nem illő, és AZ 1956-OS EMLÉKMŰ komplett imagéjét beárnyékoló mivolta és hogyan léte tárgyában.A kis interpalántácska televényes talajra talált és gyorsan burjánozni kezdett.A TERNAI LÁSZLÓ vezette Csongrád Város Önkormányzatának Művelődési és Sport Bizottsága rendkívüli ülést tartott 2007.04.11., szerdán 15.00 órakor a Városháza emeleti tárgyalójában.
  A rendkívüli ülés témája, az 1956-os emlékművel szembeni,a díszvilágítást is biztosító kandeláberre fel- szerelt irányjelző reklámtábla ügyé nek kivizsgálása, Murányi László képviselő úr interpellációja alapján. Végeredmény 5 : 0 a táblácskám ellen.
  Fellebezést nyujtottam be, és a képviselő testület ZÁRT ülésen csont nélkül ugy döntött, hogy a 0,3 négyzetméteres tábla rendkívül zavaró és le kell szerelni. Intézkedtek a leszerelés ügyében, de arészarányos közterülethasználati díjat nem adtákl vissza, mert arra szükségük van a se szeri se száma bizottságuk finanszírozásához. Az nem zavarta a bizottságokat és a hatóságot, hogy Murányi évtizedekig nem fizetet, az Erzsébettel szembeni, évekig nem működő, óra reklámjáért, nem zavaja őket, hogy az 56-os gyászművet betolták a kereszteződésbe, belerondítottak a park sétányának a vonal vezetésébe, engedély nélkül szétromboltak egy hirdető felületet, és egy megszokott trafikot. Gondoltátok volna???”
 • 5. Varga Ádám 2008. március 14. 10:01
  „Ez már komolyan mondom hihetetlen! Nem hiszem el, hogy ennyire ráérnek. Kicsapta a biztosítékot?? Az agyukból? Ezek biztos, hogy hülyék!
  Állítsatok fel persze vizsgálóbizottságot magatokból és a jól elvégzett bizottsági munkáért meg vegyétek fel a pénzt. A bizottság meg megállapítja majd, hogy a Tisza volt a hibás, mert szemét módon hozta az uszadékot. Komolyan mondom kezdem azt hinni, hogy gyökeres változásokra van szükség a csongrádi politikában. Próbáltam magam távol tartani a politikától, de belesodor a hülyeség! Viszont ha esetleg ott leszek, olyan lejáratásra számíthatnak majd az ilyen hülyék, hogy azt nem teszik zsebre.”
 • 4. Kuci 2008. március 14. 07:04
  „Tisztelt Mancikoka!
  Mi ebben a torzsalkodás ? Habár ebben a városban a kritikát sosem viselték , gondolom ön akkor érintett ebben a kérdésben ha torzsalkodásnak hívja más véleményét .”
 • 3. Mancikoka 2008. március 14. 05:58
  „Emberek! Mire jó ez a torzsalkodás?”
 • 2. Kuci 2008. március 13. 19:45
  „Ja ja ja , egy jó kis vizsgáló bizottság . A helyett inkább adtak volna üzemanyagra pénzt , a motorcsónakot tankolják , s mentek volna segíteni . Úgyan az a bizottság mennyi úszadékot mozgatott volna meg , tipikus ...... ebből már elég vagy nem . Réggi módi egy dolgozik tiz meg dirigál aztán meg osztják az észt milyen jól megcsinálták ...!!!”
 • 1. a komcsika 2008. március 13. 10:31
  „múmia murányi nélkül nincs meg a média. duma, mikrofon, és kamera függő a múmia. nem dumálni kell, és bölcsnek tünő dumákat hinteni, hanem dolgozni, például uszadékot segíteni elengedni, akkor talán meglenne az esély, hogy a ponton mellé lép.
  egyébként éppen az MSZMP hű szolgálja, és a munkásőrség élharcosa volt múmia murányi, amikor jó 30 éve a nagyrétet, az éppen akkor kedvenc pártja az aktív támogatása mellett, tudatosan leürítette. most 10 család sem lakja, de neki most lett fontos.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Civil Tv Csongrádot is beveszi

Csongrád - Hamarosan két helyi televízió verseng majd a nézők kegyeiért Csongrádon. Az évtizedes múlttal bíró Csongrád Tv mellett a Civil Tv műsorait is láthatják majd áprilistól a Tisza-parti városban. Tovább olvasom