Délmagyar logó

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 7°C | 16°C Még több cikk.

Pesten világítanak Losonczi Áron padjai

Csongrád - Losonczi Áron fényáteresztő betonjából készült padok kerülnek a budapesti Bosnyák és az Erzsébet térre. A csongrádi építészmérnök-vállalkozó találmánya bekerült a Magyarországot bemutató új imázsfilmbe.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

Ismét az Európai Szabadalmi Hivatalnál kellett eljárnia Losonczi Áronnak a találmányával kapcsolatban. – 2008-ban sikerült már nyerni egy pert a Heidelbergcement AG-val szemben, de voltak olyan hamisítók, akik ellen eddig nem léptünk föl, csak most – nyilatkozta lapunknak a csongrádi építészmérnök, feltaláló.

– Most úgy látszik, hajlanak a megállapodásra. Remélhetőleg kifizetik azt a szabadalmi részesedést, ami jár.

Áron 2001-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd Stockholmban vett részt posztgraduális képzésen. Ott kísérletezett először fényáteresztő betonnal. Svédországban jelentette be szabadalmát, majd hazajött, annak ellenére, hogy a svéd állam támogatta volna a találmány további fejlesztését. Egy publikáció hatására megrendelést kapott, és emiatt kellett számlaképessé válnia 2004-ben. Azóta lényegében saját ötletéből él. Eleinte nem mert kockáztatni, és nem is jöttek befektetők. Ma már más a helyzet. Arra nem számított, hogy évekig kell pereskednie az ötletéért, és ez sokba kerül – viszont ez is egyfajta visszajelzés arról, hogy amit kifejlesztett, az hasznos. Különben nem próbálnák hamisítani. Szerencsére legálisan is kelendő az optikai szálakat tartalmazó Litracon és a plexielemekkel készülő pixelbeton. Utóbbit a Csomiép Kft. gyártja, de Áron csongrádi vállalkozása is foglalkozik a két termék előállításával, forgalmazásával. Emellett van német, török és lengyel partnere, svájci és katari betongyárral tárgyal. A csongrádi fényáteresztő beton bekerült a Magyarországot reklámozó új imázsfilmbe, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. készíttetett. A legjobb reklám mégis az, ami az utcán látható. Áron vállalkozása a pixelbeton vastagabb változatából most szabadtéri bútorokat készít a budapesti Bosnyák térre, és a felújítás alatt álló Erzsébet térre is gyárt 12 világító padot – hasonlót azokhoz, amelyeket Hódmezővásárhelyen, a sétálóutcává alakított dr. Rapcsák András úton lehet látni.

Vásárhelyen, a Dr. Rapcsák András úton is Losonczi Áron padjai világítanak. Fotó: Karnok Csaba
Vásárhelyen, a Dr. Rapcsák András úton is Losonczi Áron padjai világítanak.
Fotó: Karnok Csaba

Csongrád megyei példaképek

Magyarország legsikeresebb fiatal vállalkozóját keresi, és ezzel fel akarja hívni a figyelmet a tehetséges emberekre a Példakép Alapítvány. A civil kezdeményezés kiötlői szakmai zsűrit bíztak meg, amely 417 pályázó közül 50 fiatal vállalkozót választott ki. Közönségszavazás dönti el, közülük ki kapja Az év példaképe díjat, amely 5 millió forinttal jár. A közönségszavazás december 9-én, hétfőn kezdődött, és január 18-áig tart a www.peldakep.hu internetes oldalon. A jelöltek közé Losonczi Áron mellett még két Csongrád megyei üzletembert választottak be: dr. Letoha Tamást, a gyógyszer- és funkcionálisélelmiszer-fejlesztéssel foglalkozó szegedi Pharmaco-
idea Kft. ügyvezető igazgatóját és Zsiga Renáta többszörös magyar mesterbajnok fodrászt, a szegedi Melanin Hair Bt. ügyvezetőjét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyen használhatnák a csongrádi iskolát

Az önkormányzat egy szerződéssel a Bársony szakképző iskolának adná ingyenes vagyonkezelésbe a tulajdonában lévő Szentesi és Széchenyi úti ingatlant. Tovább olvasom