Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Piroskavárosi sikertörténet

Csongrád - Már kinőtte Templom utcai telephelyét a csongrádi Piroskavárosi Kht., ezért az ipari parkba költöztetné összeszerelő-üzemét.
A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató társaság az önkormányzat egyetlen, hosszú ideje saját lábán megálló vállalkozása. A kht. 36 pszichiátriai beteg számára is munkát biztosít, és jövő héttől további tíz fővel emelkedhet a létszámuk.

Az utóbbi években a legtöbb megváltozott munkaképességű vagy beteg helybelit foglalkoztató társasággá nőtte ki magát Csongrádon az önkormányzati tulajdonban lévő Piroskavárosi Kht. Bár a Tisza-parti településen nemrég készült felmérés szerint 2005 óta közel 20 százalékkal csökkent az ilyen munkaviszonyban állók száma, ha a statisztikát nézzük, ez a kedvezőtlen folyamat nem érintette a városi kht.-t. A többi, szintén elsősorban megváltozott munkaképességűeknek megélhetést biztosító vállalkozást annál inkább: a korábban Rehabit Kft. néven működő Főkefe Kht.-nál kevesebb embernek tudtak munkát adni tavaly, mint 2005-ben. A Humán Kft. csongrádi telephelyén – ahol jelenleg 95 fős a létszám – a megrendelések csökkenése miatt azzal számolnak, hogy a folyamatosan gyengébben teljesítő munkavállalókat kénytelenek lesznek elküldeni. A Lux-Tex Kft.-nél is kevesebb mint felére csökkent a létszám két év alatt, de ennél a társaságnál most abban bíznak, hogy az önkormányzat segítségével 20-25 embert foglalkoztató varrodát tudnak nyitni hamarosan.

A Piroskavárosi Kht. kinőtte a Templom utcai telephelyet Fotó: Tésik Attila
A Piroskavárosi Kht. kinőtte a Templom utcai telephelyet
Fotó: Tésik Attila

A csongrádi versenyhelyzetben abszolút sikertörténetként csak a Piroskavárosi Kht.-t lehet megemlíteni.

A Kállainé Fodor Marianna vezette vállalkozás 2007-ben 1,2 milliós nyereséget könyvelhetett el, méghozzá úgy, hogy a társaság nem részesül önkormányzati támogatásban. A közhasznú társaság foglalkoztatásban elért eredménye még inkább szembetűnő: ma már 106 embernek biztosítanak munkát, köztük 36 olyan pszichiátriai betegnek, aki fejlesztő-felkészítő foglalkoztatásban vesz részt a minimálbér munkaidő-arányos összegéért.

– Június másodikától további tíz főt tudunk ily módon alkalmazni – mondta lapunknak Kállainé Fodor Marianna. Az ügyvezető igazgató szerint a fizetőképesség biztosítása a legnehezebb feladat a kht.-nál, a bértámogatást ugyanis csak utólag fizeti ki az állam, addig pedig állni kell a sarat, mert a fizetések nem késhetnek egy napot sem. A 2008-ra kalkulált 8,2 százalékos árbevétel-növekedés bizakodásra ad okot, de teher, hogy kinőtték a Templom utcai telephelyüket, ezért az ipari parkba költöztetnék az összeszerelő-üzemet. Ennek érdekében 50 milliós pályázatot nyújtottak be, és ha nyernek, a volt laktanya legénységi épületében alakítanának ki megfelelő helyiségeket. Bedő Tamás polgármester lapunknak azt nyilatkozta, hogy szintén a régi honvédségi objektumban keresnének helyet a Lux-Tex Kft. által tervezett varrodának.

Olvasóink írták

  • 2. Kuci 2008. május 30. 07:29
    „Örülök neki . De most már olyan munkahely is kellene ami nem ÁLLAMI pénzből osztja a bért . S ez sem a város érdeme , hanem az ott dolgozoké !!!”
  • 1. szemlelodo 2008. május 30. 04:31
    „Minden elismerésem a KHT vezetésének. Munkájuk,szorgalmuk,hozzáértésük példaként szolgálhat más önkormányzati gazdasági társaság számára.
    További sok sikert és eredményes munkát kivánok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bekeményített az ÁNTSZ a csongrádi strandon

Csongrád - Kényszerítő erejű bírság kiszabását helyezte kilátásba a tisztiorvosi szolgálat, ha a csongrádi strandfürdőben nem hajtják végre az évek óta halogatott korszerűsítési munkákat. Tovább olvasom