Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Polgárháború a csongrádi városházán

Csongrád - Ha kell, perre mennek a csongrádi polgárőrök azért az irodáért, amelyet 2008 óta ingyen használnak a városháza melléképületében. A helyiséget a polgármester előterjesztése alapján most visszaveheti az önkormányzat, mert kell szociális intézményének. Az egyesület elnöke és a város vezetője március óta nem áll szóba egymással.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

A Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület ingyen használ irodát a városháza melléképületében egy 2008-as megállapodás alapján. A város képviselő-testülete csütörtökön a szerződésről tárgyal. Az előterjesztő, Kőrösi Tibor polgármester azt javasolja, bontsák föl, mert a 19 négyzetméteres irodára a Szociális Ellátások Intézményének nagyobb szüksége lenne, hiszen nem fér el abban az épületrészben, ahol működik. Az előterjesztés mellett olvasható Tóth Irén intézményvezető levele, amely arról szól, hogy a hatóságok szóvá tették a zsúfoltságot, amit meg kell szüntetni.

– Tudom, hogy Irénke eredetileg arra a helyiségre gondolt, amely közvetlenül mellettük van, és a kisebbségi önkormányzat működik benne. A kisebbségiekkel is beszéltem, ők jöhetnének nyugodtan mellénk. A polgármester úr azonban mégis a mi irodánkat akarja – mondja Nagypál Sándor, a polgárőrök elnöke.

Polgárháború a csongrádi városházán. Fotó: DM/DV (galéria)

Önkormányzati képviselő is, 2010-ben a Fidesz színeiben indult, de aztán megromlott a kapcsolata a szintén fideszes polgármesterrel – március óta nem beszélnek egymással –, szerinte azért, mert ő ellent mer mondani Kőrösinek. A Fidesz-frakció májusban kizárta Nagypált, 23 év után leváltották a városgazdasági bizottságban viselt tisztségéről is. A Csongrád és Térsége Polgárőr Egyesület azonban a legnagyobb létszámú ilyen szervezet a megyében: 103 tagja van. A több kitüntetéssel, Pro Urbe Díjjal elismert csapat mezőőri szolgálatot lát el, szinte naponta járőrözik a rendőrökkel, és olyan gépkocsival rendelkezik, amelynek berendezése rendszám alapján fölismeri a lopott járműveket. A csapat rendezvényeket biztosít, most is kapott az elnök a Csongrádi Városkép Kft.-től felkérést a halottak napi koszorúzás, aztán a novemberi Márton-napi felvonulás biztosítására. Adminisztrátort alkalmaz és sofőrt, a munkaügyi központtal közösen. Igazán mégis attól erős, hogy sokféle foglalkozású, segítőkész emberek alkotják. Így amikor megkapták 2008-ban ezt az irodát, a tagság társadalmi munkában felújította, klímát szerelt bele, még egy három egységből álló garázst is építettek mellé, amelyet az önkormányzattal közösen használnak. Nem ez az egyetlen helyiségük, hiszen a tulajdonuk az MHSZ-székház, amelyben bérelhető irodák vannak. Amikor ennek tetejét renoválni kellett – negyvenmilliós munka lett volna, ha kivitelezővel végeztetik –, a tagok csináltak mindent, az engedélyezéstől az építésig. Apró hiba, hogy hamarabb fogtak hozzá, mint hogy a tűzvédelmi terv elkészült volna. Jött egy névtelen feljelentés – Nagypál szerint a polgármester köréből –, amely után vizsgálat indult. A csapat inkább két óra alatt lebontotta a félkész tetőt, majd miután megkapták a hivatalos engedélyt, pár óra alatt újból fölhúzták. – Tudom, hogy a képviselők többsége megszavazza, hogy el kell venni az irodánkat, de mi nem fogjuk átadni. Perre megyünk, mert a 2008-as szerződésben benne van, hogy ezt csak közös megegyezéssel lehet felmondani. Minket pedig nem keresett senki.

– Azt a 2008-as szerződést október 8-án írta alá Nagypál úr és az akkori polgármester, a képviselő-testület azonban csak két héttel később döntött róla; ezt fordítva kellett volna megtenni, akkor jártak volna el jogszerűen – érvel Kőrösi Tibor. – Mi törvényesen dolgozunk. Az intézményünk helyhiánnyal küzd a városházán, miközben ott vannak a polgárőrök, akiknek 5000 forint erejéig még az irodaműködési költségét is álljuk, ráadásul van saját székházuk, amelynek irodáit kiadják bérbe.

A polgármester azt mondja, félig van csak igaza az újságírónak abban, hogy ezt a helyiségügyet – tekintettel épp a személyes kapcsolatra – előbb alaposan meg kellett volna beszélni. – Miután több névtelen feljelentést is tett ellenem a képviselő úr, én csakis sebészi pontossággal járhatok el. A városháza működése pedig a jegyző kompetenciája, nem az enyém.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. timot 2013. november 16. 21:04
  „Most aggódnunk kellene a polgárőrökért? Nem ártana körbenézni, hogy egyik-másik milyen elvtársi múlttal rendelkezik.”
 • 20. keletaru 2013. november 02. 19:51
  „Tisztelt Asti Erzsike209 Köszönöm írásukat . Sajnos ez a dolog nem ILYEN egyszerű , BÁRCSAK az lenne . Eme emberek vállaltak valamit a közösségért , ugyi ! ÉN egyik említett embert sem tartom lázadónak sőt ...szívesen venném le írnák mikor lázadt bármelyik ! Szeretném javasolni olvassák el a testületi ülések anyagait ( ZÁRTAKAT is ) , aztán ha elolvasták avassanak szentet ! Számomra érdekes 60-70 szavazattal lehet képviselni DEMOKRATIKUSAN egy körzetet , itt nálunk Csongrádon . ( szélfuuuuta információk.......... inkább hadjuk a RÉGI városi legendákat , mert FALU-nak nagyok vagyunk VÁROS-nak kicsik . A legszörnyűbb A "össze"-tartásnak HIRÉT sem lehet látni itt . Nem a régi vezetőkre gondolok , hanem azokra a szorgos emberekre akik NÉVTELENÜL tégla jegyet vettek az uszi-ra IH-ra szombatokat dolgoztak a GYERMEKEIK-ért társadalmi munkában , s unokáig külhonban vannak . Nem ezt ígérték nekik a régi politikusok , ja de az ő unokáik itthon vannak az mááááás . Sokan vállaltozásra szavaztak senki nem akarta itt vér folyón , az viszont érdekes a kis ember értéke nem számít hisz csak egy tyúk egy papucs egy bicigli , érték határ alatt van . Ez itt a lényeg , négy évente elhitetik velük majd jobb lesz mint a régiekkel s nem történik semmi csak nekik nekünk nem jobb . Viszont elvárják ezért ne szóljunk ...Csak k....csöndbe tűrjünk .MEDDIG . Ez megy atestületben is helyi szinten NÉZZE meg mindenki mennyi a régi és új a testületben aztán döntse el kinek milyen tartása van . Tudom már néhányan unják . ÉRTÜNK ! MIATTUNK ! NEKÜNK ! Viszont a lényeg ez lenne az ÉRTELMES párbeszéd , JÓZANON . Üdv Lévai Attila”
 • 19. Asti 2013. november 01. 10:28
  „Kedves Kuci!
  El kell olvasni Friedrich Schiller ,,A genovai Fiesco összeesküvése" című művet. A kijelentés annyit jelent, hogy ha valakit valamire használunk, és ha már nincs szükség rá eldobjuk. Például érdekből valakivel kedvesek vagyunk, ő ezt őszintének hiszi, megkapjuk amit vártunk, majd ott hagyjuk. Ő volt a Mór aki megtette kötelességét, és a kötelesség szó ironikus. Magában a mű alapja az, hogy Fiesco egy lázadó szabadsághős aki Karl Moorhoz (egy másik dráma főhőse volt) hasonlóan igaz ügyet képvisel a dózse önkényuralmával szemben, de féktelen alkata őt is túlsodorja erkölcsi és politikai igazságán. Megkísérti a hatalom, és ezért buknia kell.”
 • 18. Erzsike209 2013. november 01. 06:54
  „keletaru : Maga szerint Vincze be jelentette a munkásait(románokat) akik a tetö felújjítást végezték.
  Csongrádon nincs olyan rendes ember aki annyit tett a lakosaié mint NAGYPÁL SÁNDOR. Persze nem csak a választó kerületében meg lehetett állítani utcán mindenkit meg hallgatott ahol tudott ott segített.Sajnos a mi választókerületünkben a képviselő semmit sem tett.(Gyovai Gáspár)Soha nem tartott lakossági fórumot vagy nem tájékoztatta az embereket, úgy mint mások tették a helyi újságban.”
 • 17. keletaru 2013. október 31. 20:17
  „Asti :-) Írja már le azt a sok piszkos munkát amit említ , ha már le írta ?! Szerintem nincs itt Mór , csak egyesek magának hitt serege ......szüreten nem bejlentett alkalmazottakkal . Mert azért ezt is olvastuk anno a delmagyarban . Üdv Kuci”
 • 16. Asti 2013. október 31. 19:22
  „..."A mór megtette kötelességét, a mór mehet"... Nagypál Sándor képviselő úr az elmúlt években elvégezte a sok piszkos munkát és a jelek szerint már nincs szükség rá, mert közeledik a választás. Kérdés csupán az, hogy kinek tiszta a lelkiismerete?”
 • 15. spityu70 2013. október 31. 18:49
  „Nem tudok igazságot tenni közöttük, mert mind a kettőt nem bírom. Amúgy Nagypál úrnak azt kellene tenni amit a mondás is mond "okos enged szamár szenved". Tehát inkább vissza adnám, de kérném a felújítás költségét érte. Nagypál úrnak a figyelmét felhívnám régen az MHSz székházban sok technika szakkör volt amik sok fiatalnak adott elfoglaltságot ezt kénne felújítani, úgy mint ha jó emlékszem modellező, rádiós szakkör, autó vezetés mellett. Nem kívánom vissza a régi rendszert de ami jó volt miért kellett szét verni.”
 • 14. szatyi 2013. október 31. 11:42
  „"Már régen nem egy irodáról szól a történet.Az érdemi munka helyett a testület szórakozik,a polgármester vezényletével."

  Akkor -talán- ennek kellene pontot tenni a végére! Ez viszont a szentesi polgárokon is múlik!”
 • 13. deszka 2013. október 31. 09:26
  „Már régen nem egy irodáról szól a történet.Az érdemi munka helyett a testület szórakozik,a polgármester vezényletével.”
 • 12. 65Gyöngyszem 2013. október 31. 08:51
  „Igaza van a Polgármester Úrnak, ha van saját irodájuk akkor miért várják el, hogy ingyen biztosítson nekik az önkormányzat. Ha nekem van egy házam, akkor a város adjon nekem egy lakás,t amiben ingyen lakhatok? Van ilyen, mert akkor szeretnék élni a helyzettel!?”
 • 11. dadogós 2013. október 30. 21:28
  „Nem beszélnek egymással? Akkor hogy oldják meg a dolgot? Dúl az intelligencia! Hajrá!!!”
 • 10. veszettmajom 2013. október 30. 18:44
  „7. Tiszafiú 2013.10.30. 16:57
  "Azt mondja,hogy nincs hely a városházán,pedig volt amikor talán százan is voltak.Lehet,hogy össze ment az épület?????????"

  Nem, csak egyeseknek akkora lett az arca hogy külön iroda kellett nekik.A másiknak meg akkora a nyelve hogy nem fér el irodában :)”
 • 9. keletaru 2013. október 30. 17:53
  „Tiszafiú :-( Én olvasatomban sokkal egyszerűbb van saját épületük , ugyi ?! Ahol ha jól tudom nem gyenge bevételre tesznek szert a bérleti díjakból , ha rossz indulatú akarnák/-nék lenni azt hinném azért a torzsalkodás mert nem lesz akkor bevétel egy iroda miatt . Lehet így is gondolkodni . Akkor legyen az irodájuk is ott, s meg szűnik a torzsalkodás ennyi ! Szerintem ez egyszerű kakaskodás . Valami sárdobálás . Azért lássunk tisztán rengetek épületet kaptak a TELEPÜLÉSTŐL ééééééééééééééééééééééés támogatást is anno . Én úgy látom nincs az a szekér sárban tehet vissza is adni nem csak mindég kérni . Ebből is látszik ki dolgozik a TELEPÜLÉSÉÉÉÉÉÉÉÉÉ . Pooogármester úr . Szánalmas valaki ebből is ekkora ügyet csinál ...minősíti . Üdv Lévai Attila”
 • 8. Rubicon 2013. október 30. 17:45
  „Ezt a komcsi, munkásőr polgárőrt már rég el kellett volna zavarni.
  Mit keres még mindíg a városházán? Menjen haza és építgesse a saját légó pincéjét.”
 • 7. Tiszafiú 2013. október 30. 16:57
  „Nem értem ,hogy miért ekkora a polgárőrök elleni rosszhiszemű vélemény.Talán behunyt szemmel jártak a vélemény nyilvánítók,amikor helyettük védekeztek a tiszai árvizek idején,vagy sorolhatnám mind azt amit önzetlenül a városért tettek.Lehet,hogy egyes embereknek elvette a tisztánlátás képességüket a politikai hovatartozás.Miért nem lehet más véleménye valakinek mint a polgármesternek.Az elmúlt húsz évben mindenki megtorlás veszélye nélkül elmondhatta a véleményét.Persze lehet,hogy ilyen okos polgármestere nem volt a városnak,. aki tévedhetetlen .Azt mondja,hogy nincs hely a városházán,pedig volt amikor talán százan is voltak.Lehet,hogy össze ment az épület?????????Polgármester úr,lehet,hogy egy kicsit vissza kellene fogni magát.Van egymondás"OKOS ENGED,!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 6. tények 2013. október 30. 16:47
  „Nagyon érdekes lesz figyelni a két alpolgármester és az előző testületben is bent ülő dr.Héjja István véleményére.Amikor 2008-ban a testület jóváhagyta a megállapodást-polgármester úr rosszul tudja,mert ha nem szavazza meg,nem is lép hatályba,függetlenül attól,hogy alá lett írva-az említett vezető fideszes képviselők nagyon támogatták az ötletet.Most arról lehet olvasni,hogy épp az ellenkezőjét támogatják nagyon..Közben helyet rengeteget lehetne találni, a hivatal teljesen kihalt,üres..Tényleg a szék határozza meg a tudatot.”
 • 5. Zénó 2013. október 30. 15:44
  „Nekem a polgárőrök egy részéről az a véleményem, hogy olyanok, akiknek az életben nem jutott hatalom a kezükbe, és polgárőrként azt akarják kompenzálni; fontosnak akar tűnni és dirigálni szeretne (akár a biztonsági őrök egy része). Ezt nem kollektíve értem! Tény, hogy a rendőrség nem ér el mindenhova, és jó, hogy vannak, akik az ő munkájukat segítik. Azt viszont nem értem, hogy ha van saját irodájuk, akkor milyen jogon akarnak maguknak az önkormányzattól is kapni egyet?”
 • 4. _csutak_ 2013. október 30. 14:33
  „@szatyi:
  Megelőztél!

  A polgármester a tipikus fideszes módszert alkalmazza.
  Aki nem áll be mögém azt eltaposni, ellehetetleníteni.”
 • 3. szatyi 2013. október 30. 13:41
  „Fel kell oszlatni az egyesületet, az önkormányzat meg oldja meg a jelentkező problémákat a saját szakállára!
  Menjenek a közgyűlés tagjai rendezvényt biztosítani, mezőőri szolgálatra, közbiztonsági járőrözésre!
  Ők legalább meg is vannak fizetve, míg a polgárőrök ingyen, önkéntesen, szabadidőben látják el a közösség szolgálatát!”
 • 2. Erzsike209 2013. október 30. 13:12
  „A polgármester úr sokat akar, de a magas lóról nagyot lehet ám esni.
  Meg kérdezném igaz nem a témához tartozik de Magyarországon élö iskoláskorú gyermeknek nem kell járni a suliban kb 10-11 éves és Román állampolgárságú.”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vezetékeket lopott egy hátrahagyott autóból

Civil ruhás nyomozók értek tetten bűncselekmény közben egy férfit.
Tovább olvasom