Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Pro Urbe díj Góg Jánosnak

Csongrád - 6 éves korában lépett először színpadra, majd amatőr színházi rendezői diplomát is szerzett Góg János csongrádi költő, aki 40 éve alapította meg az Alföld Néptáncegyüttest. Sokrétű munkásságát most Pro Urbe díjjal ismerte el a város.
- 6 éves koromban költöztünk haza Budapestről, akkor léptem fel először a csongrádi amatőr színházban. Általános iskolás koromban gyermekoperákban játszottam, középiskolásként egyéni versenyeken indultam, irodalmi színpadokkal dolgoztam, és rendeztem is. Sokat köszönhetek Posta István tanár úrnak – avatott be az irodalommal és a színpaddal való kapcsolata kezdeteibe Góg János (59). A Batsányi-gimnázium elvégzése után a Színművészeti Főiskolára jelentkezett, az első két szűrőn túljutott, de a harmadikra már nem ment el. Ehelyett a szegedi egyetemi és a Minerva irodalmi színpadon dolgozott.

– A Népművészeti Intézet akkoriban indított amatőr rendezői szakot, erre jelentkeztem. Olyanoktól tanulhattam, mint Major Tamás vagy Básti Lajos. Két év után kaptam meg az amatőr rendezői oklevelet, később a szegedi egyetemen művelődésszervező és európai uniós ismeretekből szakvizsgáztam.

Munkái és elismerései

Tizenhárom kötete mellett eddig félszáz antológiában jelentek meg művei, az Irodalmi Rádióban hallhatók írásai. Munkásságáért több kitüntetést is kapott. 2001-ben lett a Magyar Kultúra Lovagja és a Vörösmarty költői pályázat győztese, 2002-ben Juhász Gyula-díjat, 2003-ban a Magyar Írók Nemzetközi Szövetsége nagydíját vehette át, illetve a MINSZ nemzetközi költői pályázat első helyezését ítélték neki. 2004-ben vehette át a „Föveny" nívódíjat, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, 2008-ban kapta meg a Pro Bono irodalmi díjat. Idén pedig Pro Urbe díjjal jutalmazták Csongrádon.

Góg János 1970–74 között több darabot is rendezett, ám Csongrádon és környékén egyet sem engedtek bemutatni. Sikeresen felléptek azonban Pécsett, Győrben és Sopronban.

– Idehaza nem fogadták el a Sztanyiszlavszkij-módszert, játékot, és nem tetszett, hogy a daraboknak kicsit fanyar, politikai felhangja is volt. Négy év után ezért úgy döntöttem, hogy egy kicsit másfelé viszem el az irányt, s megalapítottam az Alföld Néptáncegyüttest, amelyben 16 éven át magam is táncoltam, koreografáltam, és amely Európa-szerte ismertté tette Csongrád nevét.

Első versei a középiskolai újságban, majd 1969-ben a Baranyi Ferenc költő által szerkesztett Magyar Ifjúságban jelentek meg. 1987-ben alapította meg a Raszter Kiadót, amely az eltelt idő alatt közel száz helyi, illetve Dél-Magyarországhoz kötődő könyvet adott ki. Saját könyvei közül kettőhöz Faludy György írt ajánlást.

– Posta István középiskolás koromban kéziratban adta ide műveit, és nagyon megszerettem. Amikor Faludy hazaköltözött, elhatároztam, hogy elhívom Csongrádra. Hosszas egyeztetést követően engedélyt adott arra, hogy öt percre felkeressem a lakásán. Az öt perc két és fél órára nyúlt, innen indult barátságunk. Az országban egyedüliként 13 közös estet tarthattam vele, Faludy magánemberként is gyakran ellátogatott hozzám – mondta. 

Olvasóink írták

 • 5. SBetti 2010. július 17. 20:07
  „Gratulálok!”
 • 4. Koxy 2010. július 14. 16:23
  „Gratulálok és további sok sikert kívánok, Márti”
 • 3. hank 2010. július 14. 08:10
  „János!
  Őszintén gratulálok!

  Hank”
 • 2. azénéletem 2010. július 13. 10:38
  „Gratulálok!”
 • 1. én12 2010. július 13. 10:09
  „Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújították az egészségházat

Felgyő - Mintegy 25 millió forint értékben újította fel a felgyői egészségházat közös pályázat… Tovább olvasom