Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Ráijesztett Pappékra az áramszolgáltató

Csongrád - Gyanúsnak találta a csongrádi Pappék villanyóráját az EDF DÉMÁSZ, és szakértőhöz küldte – Pécsre. A gazda szeretett volna ott lenni, de végül nélküle vizsgálták a műszert. Rendben találták, eljárás nem indul.
– Idén március 4-én 11 órakor jelent meg nálunk az áramszolgáltató két megbízottja, hogy ellenőrizze a mérőórát – mondja Papp Ferenc. – Azt mondták, szabálytalan, hogy a belső szomszédhoz az én tetőmön lévő tartón keresztül jut el az áram. Ezt a DÉMÁSZ kötötte így be, és eddig rendben találta, a feleségem megmutatta a 2007-es ellenőrzésről szóló iratot.

EDF DÉMÁSZ: így szól a törvény

Az EDF DÉMÁSZ a villanyóra-vizsgálatokkal kapcsolatos kérdéseinkre azt válaszolta, munkatársaik évente több tízezer mérőhelyet ellenőriznek, és a villamosenergia-törvény értelmében erről nem kell előre szólniuk, és az ügyfél köteles őket beengedni – ők viszont csak a gazda jelenlétében dolgozhatnak. Ha „a szerződéstől eltérő állapotot állapítanak meg", ténymegállapító jegyzőkönyv készül, „amelyben az ügyfél nyilatkozhat az eljárás során tapasztalt eseményekről". A törvény szabályozza azt is, hogy a problémásnak ítélt mérőeszközöket megbízott igazságügyi szakértő vizsgálhatja, saját telephelyén. Az EDF DÉMÁSZ két ilyen szakértővel szerződött, az egyik Pécsett, a másik Gödöllőn dolgozik. Ez ügyben a cég képviselője sem volt jelen a vizsgálatnál. Ha a szakértő talál valamit, a szolgáltató „az Elosztói Üzletszabályzat szerint határozza meg a szerződésszegéssel okozott kár mértékét, és személyes egyeztetést kezdeményez az érintett ügyféllel".
Megnézték a padlást, az egyik kapott kávét, addig a másik a mérőt nézte meg – és aztán közölte, hogy leszereli, mert karcolást lát rajta. Az óraszekrényben lévő dugaljba szoktuk bedugni a villanypásztort, és annak a dugvillája ért hozzá az óra burkolatához. Ez látszott, ő mégis ragaszkodott a leszereléshez. A mérőt vizsgálva az oldalán lévő szalagot addig simogatta, amíg megsérült. Amikor rászólt a feleségem, azt mondta, ennek nincs jelentősége, vagy ha mégis, ott lesz az ő ujjlenyomata rajta. Mi nem loptuk az áramot, Eszünkbe sem jutott, hogy védekeznünk kell.

Azt mondta az egyik szerelő, hogy nem kell félni, ha nem csináltak semmit Pappék, ez rutineljárás. – De azt is mondta, meglepődnénk, ha tudnánk, mennyi nénit látott ő már „trükközni" az órával – folytatta Papp Ferencné.

– Fényképeztek – lehet, nekem is kellett volna –, a mérőt bedobozolták, alá kellett írni a jegyzőkönyvet, amelyben „marásnyomokról" esik szó.

Pappék tájékozódtak és megtudták: ha nem bizonyítják, hogy nem buherálták meg a villanyórát, több százezres büntetésre számíthatnak.

Kétségbeestek, mert több ügyvéd is visszautasította őket, mondván, ilyen ügyekben csak vesztett perekről tudnak. Április 22-i dátummal Iharosy Kálmán igazságügyi mérnök szakértőtől kaptak értesítést arról, hogy órájukat május 9-én, „kb. 11.30-kor" fogja megvizsgálni az irodájában, Pécsett. Az értesítés szerint a család vagy meghatalmazottja elmehet oda saját költségén, de csak akkor, ha előzetesen bejelentkezik: „bejelentkezés nélkül, kérem, ne is jöjjenek". Az ügyfélnek csúszásra kell számítania, mert a vizsgálatok elhúzódnak. Tilos a „telefonhasználat, kép- és hangfelvétel-készítés, sürgetés, befolyásolási kísérlet, fenyegetés és hasonlók". Pappék kérték, a szakértő vizsgálja az órát Csongrád megyében – ahogy korábban történt –, illetve hogy halasszák az ellenőrzést másik időpontra. A vizsgálatot megtartották, és nem találtak semmi problémát. Erről az EDF DÉMÁSZ értesítette a családot.

Biztosan minden a törvénynek megfelelően történt, de kérdés, jó-e az a jogszabály, amely táplálja a kölcsönös bizalmatlanságot. Papp Ferencné meg van győződve arról, a kedvező fordulat annak is köszönhető, hogy időközben fölvették a kapcsolatot lapunk és a Népszabadság munkatársával, és az újságírók kérdéseket tettek föl a szolgáltatónak az ügyről. A család elhatározta, segíteni fog azoknak, akik hozzájuk hasonló helyzetbe kerülnek.

Papp Ferencné és az új mérőóra. A törvény kölcsönös bizalmatlanságot szül. Fotó: Schmidt Andrea
Papp Ferencné és az új mérőóra. A törvény kölcsönös bizalmatlanságot szül.
Fotó: Schmidt Andrea

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyümölcsfákat telepítettek az iskolások

Budai selymes, piszlider és nagyasszony alma, kecskeméti vajalma, húsos som és Kálmán körte is van a gyümölcskertben. Tovább olvasom