Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Régi célok az új költségvetési koncepcióban Csongrádon

Régi ígéreteit teljesítené 2007-ben a csongrádi önkormányzat – legalábbis a jövő évi költségvetési koncepció első olvasata szerint. Uszodáról, Egészségvárosról, hulladékgazdálkodásról, ifjúsági házról és rendelőintézetről ír a dokumentum, és arról, hogy adót és szolgáltatási díjakat is emelne az önkormányzat.
Bár legfontosabb céljaként a munkahelyteremtést említi Csongrád 2007-es költségvetési koncepciója, a tervezet sokkal inkább a végrehajtandó fejlesztésekről és a városi büdzsé kiigazításáról szól. Előbbiek között szerepel – az új hulladékgazdálkodási rendszer még hiányzó elemeinek megvalósítása mellett – a gyógyfürdő és uszoda, azon belül is a nagy medence korszerűsítése, az Egészségváros projekthez tartozó önkormányzati telek közművesítése, a belváros és egyéb közterületek, középületek rekonstrukciója, illetve az intézmények energiahatékonysági fejlesztése. Ugyanehhez a körhöz tartozik a csapadékvíz-elvezetés megoldása, a Holt-Tisza rehabilitációja, illetve a kerékpárút-hálózat további bővítése.

Mindezek – éppúgy, mint a rendelőintézetnél a telephelyek összevonása és egy számítógépes előjegyző rendszer kialakítása – pályázati forrásból valósulnának meg. Utóbbi esetben már pályázott is az önkormányzat 55 millió forint támogatásra.

A felsorolt feladatok közül nem egy – így az ifjúsági ház, az uszoda modernizációja, vagy a tervezett Egészségváros – a korábbi évek költségvetési koncepcióban is szerepelt. A csapadékvíz-elvezetés gondja már lassan fél évtizede napirenden van, mégsem javult a helyzet az Alsóvárosban. Másrészt több, évek óta sürgetett teendő nem említtetik a koncepció első olvasatában. Ilyen a bérlakás állomány bővítése, az akadálymentesítés.

Ahhoz, hogy feladatait teljesíteni tudja az önkormányzat, a koncepció szerint elkerülhetetlen egyes helyi díj, így az étkezési, szociális ellátási és közüzemi tarifák felülvizsgálata. Ezzel párhuzamosan kétezer forinttal emelné a városvezetés a kommunális adó 2004. eleje óta hatályos évi ötezer forintos összegét, a mentességre jogosultak körét viszont bővítené. Az építményadót négyzetméterenként 260-ról 300 forintra emelnék. A költségvetés szűkös kereteit jelzi, hogy a polgármester téli pihenőt szán az uszoda nagymedencéjének, változatlan összegű támogatást biztosítana a sportegyesületeknek és a civil szervezeteknek, s mindemellett hatékony gazdálkodást vár a városi intézményektől és cégektől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvenesek irányítják a politikát a megyében

A vásárhelyi közgyűlés a legfiatalabb, Szentes és Makó képviselő-testülete pedig a legidősebb a… Tovább olvasom