Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Remélik, idén nem tűnik el a csongrádi homokpad

Teljes hosszúságában látható a homokpad a csongrádi Körös-torokban: turisztikai szempontból ez az a vízállás, amely tömegeket vonz a Tisza partjára minden nyáron. Sajnos az utóbbi években mindig a strandnak ez a fő vonzereje tűnt el, került víz alá.
Teljes hosszúságában látható a homokpad a csongrádi Körös-torokban: turisztikai szempontból ez az a vízállás, amely tömegeket vonz a Tisza partjára minden nyáron. Sajnos az utóbbi években mindig a strandnak ez a fő vonzereje tűnt el, került víz alá. Idén az idegenforgalomból élők esős nyárra számítanak, de bíznak abban, nem emelkedik nagyon a folyó, és ha mégis, talán a kiskörei duzzasztómű segít.

A csongrádi városházán abban bíznak, hogy idén a homokpad kárpótolja a fürdőző vendégeket az elmúlt évekért. Korábbi nyarakon kevesebb alkalmuk volt a turistáknak maradéktalanul élvezni a Körös-torok adottságait, pedig a homokpadon való napozás elengedhetetlen programja a csongrádi kirándulásnak.

Gyovai Gáspár alpolgármester ígéretet tett arra, hogy a Körös-toroki napok idejére feltétlenül megpróbálják az alacsony vízállást biztosítani. A városüzemeltetési feladatokért felelős alpolgármester lapunknak elmondta, hogy szükség esetén idén is kéri Csongrád a kiskörei duzzasztóműtől, hogy tartsa vissza a vizet. Korábban volt már erre példa. Néhány napig így lehet késleltetni az áradást – de hosszú távon természetesen az időjáráson múlik minden.

A meteorológiai előrejelzések szerint sok eső várható ezen a nyáron. A változékony időjárást helyi záporok tarkítják, nagyobb mennyiségben is eshet ilyenkor csapadék.

Ötvös Mihály szakaszmérnök szerint vélhetően 1-1,5 méteres lesz a vízállás a következő hónapokban, ez pedig azt jelenti, hogy a Tisza el fogja önteni a part menti kisebb-nagyobb homokpadokat, és nem csak Csongrádnál. A vízügyi hatóság szentesi szakaszmérnöke elmagyarázta, hogy az általa közölt érték a valaha mért legalacsonyabb vízállás szintjéhez képest mutatja a többletet. Tegnap hetven-nyolcvan centiméter volt a torokban a vízszint, ezért bukkant elő a hírneves homokpad a parton. A vízügyi szakember szerint ha az esőzések júliusban abbamaradnak, akkor lehet nyugodtan számítani az augusztus eleji alacsony vízállásra a Körös-toroki napokon. Úgy véli, hogy a szerbiai hídépítés miatt a becsei duzzasztónál csökkentett vízállás legfeljebb árnyalhatja a képet, de érdemben nem befolyásolhatja a vízállást a torokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinőtték az albérletet a csongrádi fúvósok

Legutóbb Svédországban, Skövdében játszottak a csongrádi fúvósok, készülnek a lengyelországi és a… Tovább olvasom