Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Rendőrök védték meg a szabó házát

Csongrád - El akarta foglalni egy szabómester házának felét egy férfi családostul Csongrádon. A rendőrség közbelépett – aztán besúgói találkahelynek foglalta le a két utcai szobát. A szabó lánya és annak férje most sem akarja, hogy a neve megjelenjen, de a történetnek aktuális üzenete van.
1940-ben épült csongrádi polgárház verandáján ülünk. A házigazda megüti a régi, húzós csengő palástját. Nincs elrepedve, tisztán szól. – Még ez szolgált, amikor egy fiatal férfi csöngetett itt 1951-ben. Közölte apósommal, hogy a pártbizottságtól jött, és tessék kiüríteni az utcára néző két szobát, mert jön elfoglalni, a feleségével és két gyerekével együtt. Apósom ekkor 62 esztendős volt.

Egy fedél alatt a hatalommal

Az első világháború után 25 évet töltött szovjet hadifogságban, legszebb fiatalkorát elvették a nagyhatalmak. Bement a rendőrségre, és elpanaszolta, hogy nála járt egy nagy hajú fiatalember, aki még csak nem is köszönt, de el akarja foglalni a fél házat. A rendőrök megnyugtatták, aztán másnap megjelentek – és most már ők utasították apósomékat, hogy a két utcai szobából hurcolkodjanak ki. Kulcsot kértek az utcai bejárathoz, a ház többi szobája felé nyíló ajtókat pedig mindkét oldalról szekrényekkel kellett elzárni. Maradt egy szorosan lefüggönyözött közös ajtó, és itt – ha a szülők nem figyeltek – a feleségem, aki akkor hétéves kislány volt, néha leskelődött.

– Nem láttam én senkit, mégis izgalmas volt átnézni oda, ahová nem volt szabad bemenni – veszi át a szót az asszony. – Az utcán persze találkoztam azokkal, akik ide jöttek, néhányat ismertem is.

A rendőrség az Erzsébet Szállóban is székelt Csongrádon. Ide nem jöhettek azok, akik néphangulatról tájékoztatták a nyomozókat. Fotó: Tésik Attila
A rendőrség az Erzsébet Szállóban is székelt Csongrádon. Ide nem jöhettek azok, akik néphangulatról tájékoztatták a nyomozókat. Fotó: Tésik Attila

– Ez a rendőrség találkaszobája volt: azok tértek be ide délutánonként, akik a város nagy munkahelyein dolgoztak, és vállalkoztak arra, hogy elmesélik a nyomozóknak, milyen a hangulat, ki mit mondott, kit szidott – magyarázza a férj.

Elnézést kér a nyomozó

Itt mindenki ismert mindenkit, nem lehetett nyíltan intézni az ilyen ügyeket. Azt hiszem, akkoriban az Erzsébet Szálló épületében volt a rendőrség, oda nem mehettek, mert nyilvánvaló lett volna, mi járatban vannak. Mindez így ment 1956-ig, azután nem jöttek a rendőrök. Apósom viszont csak egy évvel később mert benyitni abba a szobába. Tudta, hogy a rendőrök mentették meg a házát az államosítástól. 30 évvel később, amikor egy nyomozó nyugdíjba ment, és baráti vacsorára invitálta ismerőseit, egy ideig azt hittem, csak a barátság okán kaptam hozzá meghívást. Aztán odaült mellém, és azt mondta: üzeni a feleségemnek, hogy ha megbántotta őt vagy a szüleit, elnézést kér, és amit tett, azt a parancsnok – és a korszellem – utasítására tette. Kiderült: ő volt az egyik nyomozó, aki lefoglalta a két szobát.

A csongrádi házaspár jó ideig tanakodott azon, hogy beleegyezzen-e a történet leírásába. Vitatkoztak azon is, mennyire legyen fölismerhető a helyszín. A férj azt mondta, tartoznának annyival a szülők emlékének, hogy jobban kiállnak. Az asszony ezt máshogyan gondolta.

Hol van ez a ház?

– Sokan tudni fogják így is, hogy melyik házról van szó. Hiszen él még az egykori házfoglaló fiatalember is, igaz, már öreg. Azok közül is megvannak még páran, akik ide jártak. Őket én már nem akarom bántani – véli az egykori szabómester lánya.

Húsz év eltelt, és bár a hivatalos igazságtétel elmaradt az ilyen ügyekben, az emberek levonták a tanulságokat. Az egykori úri szabó lánya arra jutott, hogy az élet neki utólag nagyjából igazságot szolgáltatott. Mert aki régen hasznot próbált húzni a politikai változásokból, annak az élete többnyire tönkrement. Ő viszont a bajok ellenére megállta a helyét.

Miért egyezett bele mégis abba, hogy a történet megjelenjen? Azért, mert szemlátomást most is vannak olyan elégedetlen emberek, akik attól remélik a boldogulásukat, hogy a politikai zűrzavarban odaállnak valahová zászlót lengetni. Nekik üzeni a csongrádi házaspár: nem éri meg.

Olvasóink írták

 • 3. ERDÉLY 2009. szeptember 05. 09:02
  „Fasiszta párt-nyilaspárt-MDP-MKP-MSZMP-munkásőrség-reformkommunista-MSZP....
  hasonló pályafutás nem ritkaság”
 • 2. cicvarek 2009. szeptember 04. 21:18
  „" most is vannak olyan elégedetlen emberek, akik attól remélik a boldogulásukat, hogy a politikai zűrzavarban odaállnak valahová zászlót lengetni. Nekik üzeni a csongrádi házaspár: nem éri meg. "

  Hál´ Istennek, vannak olyanok-remélem sokan- akik az őket ért méltánytalanságok,bűnök ellenére a józan bölcsességüket megőrizve nem az uszítást,az ellen-ellen-vissza-megelőző csapást szorgalmazzák, nem a fenyegetőzésben élik ki magukat, de MINDENKINEK azt üzenik: nem éri meg.
  Köszönet érte.”
 • 1. Csecs 2009. szeptember 04. 18:54
  „Értitek elvtársak? NEM ÉRI MEG! Lehet, hogy most előnyökhöz juttok, de tavasszal jön a takarítás és a felelősségre vonás. Akkor majd ti is csak a "parancsra" fogtok emlékezni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazárdőr vállalkozókat keresnek a Körös-torokba

Az üdülőterület leendő üzemeltetőjének 28 millió forintot kell letennie az asztalra, cserébe viszont egy ideig – talán évekig – nem kapja meg a kempinget. Tovább olvasom