Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Rezsicsökkentés is húzza a felgyői vízszolgáltatót

Felgyő - Felgyő saját vízszolgáltató cége évi 5 millió forintot termelt. Kényszerből csatlakoztak az Alföldvíz Zrt.-hez, amely most pénzügyi nehézségekre hivatkozik, nem fizet bérleti díjat.
Az ágazatot sújtó terhek – a díjbefagyasztás, a rezsicsökkentés és a közműadó – miatt likviditási nehézségek merültek fel az Alföldvíz Zrt.-nél, fontossági sorrendet kellett felállítani, ezért egyelőre nem tud az önkormányzatnak bérleti díjat fizetni. Erről egy levélben tájékoztatta a társaság Felgyő faluvezetését. Pár százezer forintról van szó, ennyiért bérlik a helyhatóságtól a hálózatot, a berendezéseket.

Hazánkban korábban több száz vízszolgáltató működött, 2011 végén született egy új törvény, amellyel a kormány egységesíteni próbálta a rendszert. A magyarországi települések előtt a törvényalkotó bezárta a kiskapukat, így több mint egy éve tulajdonképpen rákényszerültek, hogy saját vízszolgáltató cégeiket „beadják" valamelyik hatalmas társaságba. Végül 46 víziközmű-társaság kapott az országban szolgáltatási engedélyt, a hírek szerint a három megyében, 131 településen jelen lévő Alföldvíz a legnagyobb, bizonyos településeken csak az ivóvizet biztosítják, máshol a szennyvizet is kezelik. A társaságok mozgásterét korlátozza, hogy díjaikat központilag határozzák meg, adót kell fizetniük a vezetékek után.

Felgyő polgármestere, Horváth Lajos nem rejti véka alá a haragját és csalódottságát. – Minden házasságban vannak egy bizonyos idő után problémák, úgy látszik, nálunk ez most van. Amikor a község szerződést kötött velük, azt mondták, hogy a cég stabil jövőképpel rendelkezik, tudnak és akarnak szolgáltatni. Ehhez képest ennyi idővel az átadás-átvétel után még most is vannak problémák, főleg a számlázás körül – panaszolta. Az ő faluja egy jól működő, évi 5 milliós nyereséget termelő, két fő részére munkát biztosító vízművet adott át kényszerből az Alföldvíznek. Úgy tűnik: megtévesztették őket, rosszul döntöttek a szolgáltató kiválasztásánál, mondta. Most tételesen szeretné látni, hogy Felgyő mivel döntötte be a társaság pénzügyi helyzetét.

– A víziközmű-ágazatban bekövetkezett változások miatt, átmeneti likviditási nehézségeinek leküzdése érdekében május végéig türelmet kértünk az összes tulajdonos önkormányzattól az első félévben esedékes bérleti díj megfizetése tekintetében – közölte érdeklődésünkre Diós Zsolt PR-munkatárs. A cégnek idén a közművek után 1 milliárd 58 millió forint bérleti díjat kell kifizetnie az önkormányzatoknak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költészet napi ünnepre készülnek a csongrádiak

Nagyszabású ünnepséget rendeznek a költészet napja tiszteletére április 11-én Csongrádon. Tovább olvasom