Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Robotépítésből jeles

A csongrádi Batsányi János gimnázium LegoRockers csapata a Rescue B kategóriában, secondary korosztályban az első helyen végzett a nyíregyházi főiskolán megrendezett RoboCup-on.
Az ország négy megyéjéből 17 csapat érkezett a Nyíregyházi Főiskolára, hogy akár több területen is bemutassa a versenyre fejlesztett robotot és az azt működtető programot. A csongrádi Batsányi János gimnázium LegoRockers csapata a Rescue B kategóriában, secondary korosztályban indult, ebben a versenyszámban egy katasztrófahelyzetet szimuláló helyzetetben kellett jól teljesíteniük.

Robotépítésből jeles.
Robotépítésből jeles.

A robotfocisták legyőzik majd az All star csapatot?

A RoboCup, egy olyan kutatási-oktatási projekt, amelyet 1996-ban USA, Japán és Németország indított útjára azzal a céllal, hogy összemérjék és serkentsék a robot kutatásokat és fejlesztéseket a világban. 2000-ben megfogalmaztak egy távlati célt, hogy 2050-re olyan humanoid robotfutball csapat lesz, amelyik szabadtéri mérkőzésen megveri az akkori FIFA bajnokcsapatot. 

 
A robot feladata, hogy egy többszobás házban áldozatokat találjon meg, majd nyolc percen belül ki is jusson az épületből. A lakás a robot számára labirintusszerű, a pályán az áldozatok helyét a függőleges falakon elhelyezett, 28 és 40 Celsius fok közötti hőforrások jelzik. A verseny szabályai szerint az áldozatok mellett a robot megáll, és lámpa felvillantásával jelzi a megtalálás tényét, majd tovább végzi a felderítést, elkerülve a fekete színnel jelzett veszélyes területeket. Egy ilyen kihívással csak úgy tud megbirkózni a robot, ha több érzékelőt is figyel egyszerre: három ultrahangos távolságérzékelő a falak közötti közlekedést segíti, a nyomásérzékelők az esetleges elakadáskor biztosítanak olyan információt, amivel korrigálni lehet a mozgást, a fekete terület fényszenzorral figyeli a robot. Az áldozatok megtalálását hőszenzorok teszik lehetővé. A jól megtervezett robotkonstrukció is nagyon fontos, hiszen ezzel a sok érzékelővel terhelt robotnak egy 25 fokos emelkedőn kell a második szintre eljutnia, ott is elvégezni a felderítő feladatot, majd visszajutni a földszinti kijárathoz. A zsűri figyeli és pontozza a teljesítményt.

Az évente megrendezésre kerülő világbajnokságot junior kategóriában (19 éves korig) és felnőtt kategóriában is megrendezik. A világ mintegy 40 országából érkezők több területen mutathatják be saját robotjaik ügyességét: futball, katasztrófa helyzetben megvalósított mentési munka, otthoni kisegítő munkák, szórakoztatás. A verseny egyúttal a robotika nagy seregszemléje is, hiszen a kicsi lego mobilrobotoktól kezdve az emberekkel azonos méretű humanoid robotok is képviselteteik magukat, és természetesen jellemző a gyártók sokszínűsége is, hiszen a profi fejlesztések és a házilag barkácsolt szerkezetek egyaránt indulhatnak ezen a versenyen.

A RoboCup2013 Eindhovenben június 24-30 között kerül megrendezésre.
A csapat tagjai Bálint Karola, Gilicze Kristóf, Sebők Attila, felkészítő tanárok Gilicze Tamás és Giliczéné László Kókai Mária. A verseny önköltséges, az utazás és a kinntartózkodás költségei mellett a csapatoknak részvételi díjat is kell fizetniük, ezért a versenyen való részvételre csak akkor van lehetőség, ha támogatókat talál LegoRockers csapat.

Olvasóink írták

  • 1. fenyő 2013. április 20. 06:39
    „Gratulálok az eddig elért teljesítményükhöz, a továbbiakhoz sok sikert kívánok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázhatnak a szervezetek

A sport- és a civilszervezetek a hónap végéig nyújthatják be pályázatukat a város önkormányzatához pénzügyi támogatásért. Tovább olvasom