Délmagyar logó

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 3°C | 11°C

Robotversenyt nyert a LegoRockers

Csongrád - Az FLL (First Lego League) Szegeden megrendezett hazai döntőjét kiemelkedő teljesítménnyel a csongrádi LegoRockers csapat nyerte, három kupát és az öt ország (Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia) legjobbjainak versenyén való részvétel jogát hozhattuk magunkkal.
A LegoRockers nevet viselő batsányis csapat már 2006 óta vesz részt a robotversenyeken, a csapat tagjaiként évről évre más tehetséges diákok képviselik a csongrádi iskolát a hazai és nemzetközi versenyeken. 2012-ben a LegoRockers csapat névsora: Bálint Karola (10.f), Gilicze Kristóf (8.f), Otrosinka Krisztián (9.f), Pászti-Tóth Márton(9.f), Rácz Nándor (9.f), Sebők Attila (10.f), Tóth Bence (9.f) osztályos tanulók, a csapat munkáját szervező tanárok: Giliczéné László Kókai Mária és Gilicze Tamás.

Robotversenyt nyert a LegoRockers.
Robotversenyt nyert a LegoRockers.

A robotverseny idei témája az idősügy (Senior Solution) volt, a gyerekek kutatómunkájuk során arra keresték a választ, hogy a környezetükben élő, és a csapat segítőjének választott idős ember életében jelentkező probléma megoldásához hogyan lehetne egy jó ötlet és a technika segítségével hozzájárulni. Prezentációjukban a két és fél hónapos együttműködés, fejlesztés eredményeit foglalták össze, és adták elő a verseny résztvevőinek és a szakmai szempontok alapján bíráló zsűrinek, amely a a csongrádi diákok munkáját a legjobbnak ítélte.

Az összetett verseny további fontos részei a robotjáték, a robotterv és programozás. A siker kulcsa az ötlet és az innováció mellett a feladat kihívásaihoz illeszkedő, gondos tervezés után jól megépített, masszív, és sokoldalúan használható, környezetéről érzékelőkkel információt gyűjtő robot, amely természetesen mit sem érne az őt működtető hatékony programok nélkül. A robotkonstrukciós díj elnyerésével e területen való kiválóságát igazolta a csapat.

Ami az előttük álló kihívásokat illeti: öt ország 19 csapatának részvételével december 4-én rendezik meg a verseny első nemzetközi fordulóját a szlovákiai Ziarban (Garamszentkereszt). Magyarországot a hazai helyszínek győztesei képviselik: a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium és a csongrádi Batsányi János Gimnázium csapata.

Olvasóink írták

  • 1. tipmabe 2012. november 29. 09:23
    „A MÁSODIK HELYEZETT PEDIG A SZEGEDI JUHÁSZ GYULA GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA 4. ÉS 5. OSZTÁLYOSOKBÓL ÁLLÓ CSAPATA, A "ROBOKÓPÉK" LETT. NEKIK ÉS FELKÉSZÍTŐJÜKNEK, KUSPI ZSOLT TANÁR ÚRNAK IS JÁR A GRATULÁCIÓ!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hipermarket elől lopta el a segédmotort

Bevásárolni indult Csongrád egyik hipermarketébe, végül segédmotorkerékpárt lopott egy 31 éves helybéli férfi. Tovább olvasom