Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

Saját darabot játszik a csongrádi társulat

Csongrád - Szakmai zsűri már látta, otthon most mutatja be először új darabját a Csongrádi Színtársulat. A művet maguk írták, akár csongrádi festőkről is szólhatna.
Ősbemutatóra készül a Csongrádi Színtársulat: új színdarabot mutatnak be csütörtökön 19 órakor a művelődési központban. A csoport A színek szélhámosai című művel egy szakmai megmérettetésen ómár sikert aratott, hiszen a darab Adácson a VI. Kárpát-medencei Színjátszó Találkozón ezüst minősítést kapott, hazai pályán – a kultúra napja alkalmából – azonban most látható először. Ha a címe ismerős, nem véletlen, tudtuk meg a szerzőtől, Illés Pétertől, aki maga is tagja a társulatnak.

– A darabot Kurt Vonnegut Színjátszó szélhámosok című novellája ihlette. Az avantgárd és a romantikus festők „párbajáról" szóló, humorral átszőtt történet értő nézőkre találhat Csongrádon, ahol a képzőmű-
vészetben is többféle irányzat képviselteti magát – árulta el Illés Péter. A mű az adácsi színjátszó fesztiválra készült, ahová rövid darabokat vártak. Ráadásul – mivel a csongrádi egy igen demokratikus társulat – nem akarták, hogy egyetlen központi és több mellékfigura legyen, így sok szereplőre kellett darabot keresni. Ilyet nem találtak, így saját maguk hoztak létre egyet, tudtuk meg a szerzőtől. Novellákat korábban is írt, színművek terén ez volt az első, a társak örömmel fogadták, ha kérik, legközelebb is szívesen tollat ragad a közös játék kedvéért.

Az egyfelvonásos történet akár Csongrádon is játszódhatna. Fotó: DM
Az egyfelvonásos történet akár Csongrádon is játszódhatna. Fotó: DM

A mű nagyon tetszett a fesztivál zsűritagjainak, építő jellegű kritikát is kaptak. Ötödik éve játszanak együtt, már nagyon szerették volna, ha szakmai szemmel is megnézik őket, mondta a vezetőjük, Ferentzi Katalin rendező. Dicsérték a csapat összetételét, a jelmezeket, a szép beszédet, és azt is, hogy valós konfliktust dolgoztak fel. Olyan nagy az érdeklődés Csongrádon, hogy egy második, szombati előadást is tartani kell, mondta. A darabban élő zenével közreműködik Lovász Józsefné és Érsek Lajos.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét felszerelik a csongrádi ajándék csillárt

Újból a helyére kerülhet a csongrádi Nagyboldogasszony-templom kristálycsillárja, amelyet az előző plébános szereltetett le. Tovább olvasom