Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Sárga lap a csongrádi Piros Nudlinak

Korlátozza a Piros Nudli nyitva tartását a csongrádi polgármesteri hivatal, erről meg is kapta a határozatot a kocsma üzemeltetője. A többi vendéglátóhely ügyében jövő héten határoz a képviselő-testület.
Korlátozza a Piros Nudli nyitva tartását a csongrádi polgármesteri hivatal, erről meg is kapta a határozatot a kocsma üzemeltetője. A többi vendéglátóhely ügyében jövő héten határoz a képviselő-testület. Berkes István jegyző szerint igenis szükség lesz a kocsmarendeletre, ahhoz, hogy nyugalom legyen a városban hétvégenként. A rendszabályozott kocsma tulajdonosa azt mondja, lehúzhatják a rolót – a jegyző szerint viszont nem kell félteni a kocsmákat a csődtől.

Péntektől vasárnapig legkésőbb éjfélig lehet nyitva a Piros Nudli – ez áll abban a jegyzői határozatban, ami ellen fellebbezni fog a csongrádi kocsma üzemeltetője, Sarusi-Kis István. A hivatali indoklás szerint először tavaly júliusban tettek panaszt a környékben élők a Justh Gyula utcai szórakozóhelyre, és ezt később, novemberben és januárban újfent megerősítették az érintettek. A legtöbb gondot az utcán hangoskodó, magukról megfeledkező fiatalok jelentették, ellenük több tucat esetben indult eljárás. Súlyosbította a helyzetet, hogy két alkalommal – február 25-én és április 5-én – a nyitvatartási időn túl, hajnali négy után is kiszolgáltak vendégeket a Piros Nudliban, sőt az előbbi időpontban egy vita verekedéssé fajult.

Döntés a jövő héten

A rendelettervezet legutóbbi tárgyalásakor megosztott volt a csongrádi képviselő-testület. Az Összefogás Csongrádért Egyesület politikusai nem támogatták a jogszabály elfogadását; Kurucz Ferenc tegnap azt mondta lapunknak, továbbra sem biztos benne, hogy pusztán azért korlátozni kell 59 üzlet nyitva tartását, mert kettővel problémák voltak. A jövő héten ismét a testület elé kerülő anyag annyiban módosult, hogy az egyéni nyitvatartási kérelmekről egy szakbizottság is véleményt mondana, mielőtt dönt a polgármester.

– Bevételeink kétharmada hét végén keletkezik, ezért ha éjfélkor be kell zárnunk, végleg bezárunk – mondta lapunknak Sarusi-Kis István. A négy embert foglalkoztató vállalkozó szerint mióta a nagy razzián átestek – amiről lapunk is beszámolt – jelentős mértékben csökkent a forgalom. Szerinte a fiatalok inkább a boltban veszik meg az innivalójukat, és azt a szabadban, főleg a Szentháromság téri parkban fogyasztják el. Ennek tükrében a kocsmáros úgy véli, csak úgy lehetne a rendzavarókat lecsitítani, ha a rendőrök járőröznének az utcákon, például a Piros Nudli előtt.

– A szankció megalapozott – mondja Berkes István. A csongrádi jegyző szerint a többi kocsmára nem volt annyi panasz, mint a Piros Nudlira, ezért nem küldtek hasonló tartalmú határozatot a többi italmérésnek. Arra a kérdésünkre, miszerint ha jegyzői hatáskörben meg lehet oldani ezt a problémát, miért kell rendeletet alkotni, Berkes István azt mondta: az utcán randalírozók és hangoskodók miatt van szükség szabályozásra. Az önkormányzat rendeletben szeretné kimondani, mettől meddig nem szabad zavarni a csongrádiak pihenését.

A jegyző egyébként osztja azt a véleményt, hogy a kocsmárosokat nem lehet felelőssé tenni azért, ami az üzletüktől száz méterre történik – de valahogy megálljt kell parancsolni annak a magatartásformának, ami uralja a csongrádi éjszakákat. A Piros Nudlit pedig nem félti Berkes István: emlékezete szerint ugyanis mostanában nem zártak be kocsmát Csongrádon: vendég mindig akadt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szőlőkivágás: nincs forró nyom Csongrádon

Nincs forró nyom a csongrádi szőlőkivágás ügyében, a rendőrség továbbra is – nyomravezetői díj… Tovább olvasom