Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Sarusi Kis János: Szeretnék méltósággal megöregedni

Csongrád - A csongrádi születésű négyszeres világbajnok kenus, Sarusi Kis János ma 27 ezer forintos szociális járadékon él, de van még egyéb, nem túl nagy összegű bevétele is. Nem sajnáltatja magát, igyekszik boldogulni, de négy gerincsérvvel, 52 évesen nem talál munkát. Szeretne méltósággal megöregedni.
– Aktív sportolói pályafutásom után egy darabig még a fővárosban éltünk, majd 1991-ben hazaköltöztünk Csongrádra – mesélte a négyszeres világbajnok kenus Sarusi Kis János. – A családi pékségben dolgoztam, és voltam a Csongrádi Kenyér Rt. vezetője is – úgy tűnt, sínen az életem.

Aktív sportolóként legrosszabb emléke 1984-hez és Los Angeleshez kötődik: a szocialista országok bojkottálták az olimpiát, és az aranyesélyes kettős (Hajdú Gyula volt akkor a párja) nem utazhatott, nem bizonyíthatott. A legsikeresebbnek pedig rögtön a következő, az 1985-ös esztendőt, annak is a nyarát tartja: a mecheleni vébén Vaskuti Istvánnal párban első lett C2-500 méteren, és megszülettek ikerlányai, Szilvia és Diána. – Abban az évben három „világbajnoki címet" nyertem – idézte fel.

A Csongrádon élő, négyszeres világbajnok sportoló 52 évesen nem kap munkát. Fotó: Králik Emese
A Csongrádon élő, négyszeres világbajnok sportoló 52 évesen nem kap munkát. Fotó: Králik Emese

Sportos névjegy

Sarusi Kis János 1960. június 29-én született Csongrádon,
pályafutását a helyi Fűtőber SC-ben kezdte Mészáros Csaba edző irányításával, 1980-ban igazolt az MTK-VM-hez. Világbajnokságokon két-két aranyérmet nyert C2-500 és C2-1000 méteren, egyszer Hajdú Gyulával, háromszor Vaskuti Istvánnal párban. A moszkvai és a Los Angeles-i olimpián nem vehetett részt, a szöulin 1988-ban 6. lett C2-500-on Vaskutival. Utóbbi után vállműtéten esett át, majd visszavonult a versenysporttól.

Sportpályafutását a szöuli olimpia után a kényszerű vállműtét miatt befejezte. Hazaköltözését követően Csongrádon sokáig a családi vállalkozásban tevékenykedett, majd 2006-ban leszázalékolták, innentől kezdődött kálváriája.

– Mozgásszervi problémáim voltak, négy gerincsérvvel bajlódtam, az egyik ezek közül – szaknyelven szólva – kifakadt. Borzalmas fájdalmaim voltak, vannak, olyankor sem állni, sem ülni, sem feküdni nem tudok hosszabb ideig. Szerencsére a sportos izomzatom sokat segít a tartásban. A 2010-es felülvizsgálat azonban gyógyultnak nyilvánított, vagyis az 50 százalékot nem haladta meg az egészségkárosodásom. Azóta a rokkantnyugdíj helyett szociális járadékot kapok, ami 27 ezer forint, ezenkívül álláskeresőként be kellett jelentkeznem a munkaügyi központba. Az országban és főként Csongrádon „orrvérzésig" van munka, és a vállalkozások kapkodnak a mozgásszervi problémákkal küzdő, gerincsérves, potenciális táppénzesélyes, 52 éves ember után. Nem győzöm visszautasítani az állásajánlatokat – jegyezte meg keserű gúnnyal Sarusi Kis János. Majd gyorsan hozzátette: nem sírok, nem panaszkodom, igyekszem magamon segíteni, a 27 ezren kívül van még egyéb, nem túl nagy összegű bevételem.

Két képesítéssel rendelkezik: épületvillamossági szerelő, valamint kereskedelem és vendéglátói szakirányon üzletvezető, a sütőipari szakmát pedig menetközben sajátította el. Nem fél a munkától, reménykedik benne, hogy valamilyen közmunkára talán alkalmazhatják.

– Négyszeres világbajnokként, Csongrád Pro Urbe díjasaként szeretnék méltósággal megöregedni. Ehhez az is kellene, hogy ne érezzem magam feleslegesnek, legyen valamilyen elfoglaltságom, munkám. Mégis én vagyok a leggazdagabb ember, mert a feleségem, Judit kitart mellettem, mindenben támogat, gyerekeim, a fiam, János és a már említett lányok egyetemet végeztek, és megállják helyüket az életben. Ez rengeteget jelent nekem.

Olvasóink írták

 • 7. daffy 2013. január 10. 20:38
  „És villanyszerelőként sem elhanyagolható szakember,itt a környéken páran elbújhatnának mellette,a Monopol vill is a szomszédban.”
 • 6. queenmargareth1 2013. január 09. 17:39
  „ezt a rohadt 27 ezer ft-ot ezt általánosan mindenki (aki ebbe a szerencsétlen helyzetbe került)kapja?Mondjuk egy 43%-OS SEM KAPHAT TÖBBET ILYEN KORBAN?bocs ez véletlen leütés volt.....nem értem én ezt a magyar életet.”
 • 5. hank 2013. január 09. 00:33
  „És Ő csak egy a sok közül. Pl Antal Imre (nem a csongrádi fogász :) ) tévés is milyen körülmények között halt meg, pedig mennyien ismerték és szerették. (Nekem 1x volt alkalmam összetufni Vele és nagyon örülök, hogy annyit beszélhettem vele akkor.)

  4 gerincsérv után és ilyen munka törvénykönyvével sajnos nem könnyítette meg senki életét sem.
  Azért szivesen megnézném viktort amikor hasonló bajokkal küzd és 27 ezerből meg még valamiből megpróbál megélni.

  Sajnos ez az országunkra jellemző, hogy csak addig "használják" a kiemelkedő embereket amíg ki nem facsarták az értéket belőlük. Utána pedig ki tudja mi lesz...”
 • 4. Robinho 2013. január 08. 17:45
  „Annak az illetőnek (Schmitt Pál a MOB akkori főtitkára, NOB-tag, miért nem mondott le akkor???) köszönhette ő is részben, hogy nem mehetett az olimpiára, akinek a pártjában (FIDESZ) később önkormányzati képviselő lett...!
  Javítsanak ki, ha tévedek!
  Ettől függetlenül is kívánom életének jobbra fordulását Sarusi Kis Jánosnak!”
 • 3. Turul2 2013. január 08. 14:58
  „Találtam:Olimpiai életjáradékot kapnak azok is, akik 1984-ben nem vehettek részt a szocialista országok által bojkottált Los Angeles-i játékokon, de az olimpiát pótló versenyen érmet szereztek.
  Lehet,hogy nem sok,de ezt is meg lehet próbálni.”
 • 2. jambrik 2013. január 08. 12:30
  „Az ilyen valóban nagy teljesítményt felmutató sportolók, miért nem kaphatnak az államtól appanázst, mint a nemzet színészei. Igaz, most nekik is szüneteltetik!”
 • 1. köröstorok 2013. január 08. 10:28
  „Hát itt van a probléma, az eset tökéletesen példázza. Sok híres és egyszerű ember az életét áldozta fel azért, hogy az ország létéről beszélhessünk. Ráadásul a sportoló világhírnevet szerzett. Ez nem futószalag, lehet, hogy száz húszéves sem tudná teljesíteni. A korlátolt és arrogáns gondolkodás, miszerint túl van az ötvenen, valamint csökkenteni kell a rokkant nyugdíjasok számát, lehetetlenné teszi ezt a kiváló embert, akinek most érdemei és egészségi állapota figyelembevételével békében, viszonylag gondtalanul kellene élnie. Ezt érdemelné. Megtette az országnak, világnak, hogy méltósággal tudja megélni idősödő napjait. Nagy szerencse, hogy a család ott áll, mert ha ott is veszteség történik, nagyon nehéz miben megkapaszkodni.
  Kitartást, reményt, a lehető legjobb egészséget kívánom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eddig nem volt szükség gázra Csongrádon

A fűtési szezon kezdete óta még nem kellett gázt használni az új csongrádi termálfűtéshez csatlakozott épületekben - fél áron van a meleg. Tovább olvasom