Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Segítik a fiatal kutatókat a csongrádi levéltárban

Csongrád - Fiatal kutatóknak, helytörténészeknek is publikálási és előadási lehetőséget biztosít az Oltvai Ferenc-díjas Georgiades Ildikó főlevéltáros igazgatta csongrádi levéltár.
30 éve dolgozik a csongrádi levéltárban az Oltvai Ferenc-díjas Georgiades Ildikó, 2001 óta vezeti az intézményt. A pályán egykori általános iskolai tanára, a legendás hírű, néhány esztendeje elhunyt Dudás Lajos pedagógus indította el.

Dudás Lajos fotóit is őrzi a csongrádi levéltár. Fotó: Korom András
Dudás Lajos fotóit is őrzi a csongrádi levéltár. Fotó: Korom András

– Általános iskolásként jártam a fotó- és helytörténeti szakkörébe. Ő volt az, aki azt mondta, amit a városról leírunk, azt más formában is dokumentálni kell. Azaz készítsünk a városról és környékéről, annak jellegzetes épületeiről, házairól fotókat, s azokat őrizzük meg az utókornak, hiszen egyszer bizonyító erejűek lesznek: ilyen volt valamikor Csongrád. Több ezer felvételt tartalmazó negatívjait, illetve fényképgyűjteményét most mi őrizzük tovább itt, a levéltárban, a családja jóvoltából – mondta Georgiades Ildikó. A levéltárvezető gimnazistaként társaival segített elköltöztetni később munkahelye gyűjteményét 1981-ben. Az iratanyag akkor a Justh Gyula utcai épületbe került, majd, miután azt kinőtte, 2001 óta a bökényi, Gyöngyvirág utcai új épületben található.

Georgiades Ildikó Dudás Lajos hagyatékával. Korabeli plakátokat is őriznek a gyűjteményben. Fotó: Korom András
Georgiades Ildikó Dudás Lajos hagyatékával. Korabeli plakátokat is őriznek a gyűjteményben.
Fotó: Korom András

– 2010-ig a szentesi levéltár részlegeként működtünk, azóta vagyunk önállóak. Az ezredfordulóig kellő hely híján csak a csongrádi anyagokat gyűjtöttük, azóta a kistérség, Felgyő, Csanytelek, Tömörkény is hozzánk tartozik. A kezdeti 300–400 folyóméternyi anyagunk mára 1200 folyóméternyire gyarapodott – tette hozzá. A jelenleg 4 embernek munkát adó levéltár nemcsak iratokat gyűjt és tárol, s fogadja az évi közel harminc kutatót, de különféle, kiállítással egybekötött rendezvényeket is tart. Halottak napja környékén a városi galériában. Akkor látogatnak haza a városból elszármazottak. 1994 óta Oppidum Csongrád címmel kiadványt is megjelentetnek, illetve a nyáron adták ki Palásti Annuska helyi mesemondó meséit. És számos fiatal kutatónak, történésznek biztosítanak publikálási, illetve előadási lehetőséget.

Olvasóink írták

  • 1. Robinho 2011. december 30. 18:26
    „Csak így tovább!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb rendőrkutya állt szolgálatba Csongrádon

Csongrád - Társat kapott Niké, a csongrádi rendőrkutya. Márton Magdolna rendőrzászlós a hét eleje… Tovább olvasom