Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Segítséget kér Patrik és édesanyja

Csongrád - Nyitott hátgerinccel és agykamratágulattal született 10 éve a csongrádi Blázsik Patrik. Azóta újabb betegségeket is diagnosztizáltak a kisfiúnál: lépcisztája van, a csontja rendszeresen eltörik, a vitamin, az ásványi anyag nem szívódik fel a szervezetében. Kevés a mozgásterük, pedig ő is vágyik az élményekre, mint más gyerekek.
– Lezárult az ügyünk 2009 végén, azóta senki nem foglalkozik velünk. Abban az évben sajnos már későn, decemberben csináltattam egy orvos szakértői véleményt, amely viszont mellettünk állt. Addigra viszont a Legfelsőbb Bíróság ítéletet hozott, lezárta a vizsgálatot. Az viszont, hogy papírral tudom igazolni, nekem volt igazam, ad némi megnyugvást – tárta fel az elmúlt évek eseményeit a csongrádi Blázsik Ildikó.

Lapunk folyamatosan követi a család életét. A kisfia, Blázsik Patrik tíz éve nyitott hátgerinccel és agykamratágulattal született. Műhibapert indítottak a szentesi kórházzal szemben, a bíróság nem adott nekik igazat. Írtunk arról is, hogy az Érzőszív Alapítvány a Patrik számára gyűjtött pénz 80 százalékát működésre fordította.

Ildikó összes jövedelme havonta 75 ezer forint. Az érdeklődő, bájos kisfiút egyedül neveli, a felügyelete napi 24 órát igényel. Patrik magántanuló, most végezte el a 3. osztályt, az alapbetegségei mellett trombózisra és felfekvésre hajlamos, lépcisztája van, anyagcserezavarral küzd, Arnold-Chiari malformációt, súlyos csontritkulást is diagnosztizáltak nála.

Tovább romlott a helyzet


– Három éve Patriknak volt egy mélyvénás trombózisa, amelyet itthon vettem észre. Pirosodni, lilulni, dagadni kezdett. A szegedi klinikán diagnosztizálták, infúziót, antibiotikumot kapott, a röntgen törést igazolt. Inaktív gyerek, nem közlekedik lábon, ezért vékony a csontja. Itthon még három hónapig én adtam be az injekciót, borzalmas volt. Úgy vigyáztam rá, mint a hímes tojásra, de másodszor is eltört a csontja 2013 júniusában – mondta Ildikó. Annyira vékony a csontja, hogy ha lógatja a lábát, attól is elpattan. Kapott egy állandó gipszet, ez szeptemberig biztosan fönt marad. – Nem érzem, amikor eltörik, olyankor nem fáj – mondta a kisfiú.

Nem luxusra kell a pénz


– Idén februárban a nefrológián jártunk, akkor aktív D-vitamint javasoltak neki. A csontozatról átfogó képet adó úgynevezett dexavizsgálaton bebizonyosodott: a kisfiamé egy idős ember vázrendszerénél is rosszabb állapotban van. Felszívódási zavara van, valószínűleg emiatt, ha kap is kívülről pótlást, nem hasznosul a szervezetében. Hiába adom neki a kalciumot, az sem szívódik fel, a bevitt mennyiség duplájánál több ürül. Ha emiatt leáll a veséje, akkor nincs visszaút. Nemrég újabb szomorúság ért: Patrik lépcisztája nő, most már 69 milliméter, a lépe 90 milliméter, nem sok van ahhoz, hogy ellepje – közölte Ildikó.

Patrik és Ildikó. Nem tudnak egymás nélkül élni. Fotó: Králik Emese
Patrik és Ildikó. Nem tudnak egymás nélkül élni. Fotó: Králik Emese

– Eljutottam odáig: nem érdekel, félrerakom, hogy szégyellem-e, hogy mutogatnak-e ránk, muszáj segítséget kérnem. Kinőttük az autót, ha megyünk a klinikára, vinni kell a kerekes széket, az utazótáskákat, Patrik saját takaróját, mert a nehéz takaró összetöri a felfekvést megakadályozó derékaljat. Eddig 50-60 autót megnéztünk, egy használt, családi egyterűre lenne szükségünk, amely elég magas, nincs középen oszlop, ahová könnyen be tudom emelni őt. Tavaly óta szenvedek a derekammal, Patrikot nyújtott lábbal kell betennem, orvosi papírok szerint csak fekve szállítható. Nem is bírna végigülni 2-3 órás utazásokat, pedig ő is szívesen kirándulna. A kártérítési pénz nem luxusra kellett volna, hanem az életünkre. Helyben sem tudunk messzire menni, a rázkódás is összetöri a csontjait, ezért kellene egy speciális, 2-es méretű babakocsi. Ennek Németországban 1300 euró az ára, itthon 60-70 ezer forint. A fiam nem fertőződhet meg, ha valaki jön hozzánk, arcmaszkot kell viselnie és kézfertőtlenítőt kell használnia, ezek is drága dolgok. Sterillé kell tenni a szobáját, polc nélküli, jól tisztítható helyiséggé kell alakítani – mutatott körbe az édesanya.

Utálja, ha megbámulják


Mindig hallótávolságon belül kell lenniük egymástól. Az anyukának tudnia kell, ha a fiának segítségre van szüksége. Nem túlzás azt mondani: egyiküknek a másik jelenti az egész világot, Ildikó bármit megtenne, hogy örömet okozzon a kisfiúnak, aki a napokban ünnepli a 10. születésnapját.

– Jól megy a suli, 4-es és 5-ös lett a bizonyítványom. A magyar a kedvencem. Az eredmény anyának is köszönhető – mondta Patrik.

– Szeretem az állatkertet, Szegeden és Kecskeméten is voltam már. Nagyon kedvelem az állatokat, de kutya, macska nem lehet itthon, így pókot és hüllőket tartok. Madárpók, siklók, agámák laknak nálunk. Jó lenne eljutni Debrecenbe a hüllőkiállításra – mutatta a terráriumokat. A kisgyerekekkel jól kijön, ők nincsenek előítélettel mások iránt, talán fel sem tűnik nekik, hogy ő másképp néz ki. A felnőttek sokkal tapintatlanabbul tudnak viselkedni – magyarázta.

– Azt nagyon utálom, ha megbámulnak. Csak akkor kapnak észbe, ha elfogy a türelmem, és megkérdezem tőlük, hogy mit bámulnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiemelt bűncselekménnyel nem találkoztak a rendőrök a Körös-Toroki Napokon

A fokozott ellenőrzés során 14 ittas járművezetőt fogtak el a rendőrök, Lopás miatt 1, csendháborítás miatt 3 bejelentés érkezett. Tovább olvasom