Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Sem a tanárok, sem a képviselők véleménye nem számított a minisztériumban

Csongrádi tankerület - A véleményezés csak színjáték volt, vélik szomorúan a városatyák és a pedagógusok. Sem egyik, sem másik testület szava nem számított, három jelölt közül a legesélytelenebbnek tűnőt választotta az oktatási államtitkár az iskolák igazgatására.
A nevető harmadik – tartja a szólás arról a helyzetről, ami a csongrádi tankerület iskoláival történt. A város, Csanytelek és Felgyő iskolái alkotta, összevont intézmény élére keresett vezetőt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). Hárman jelentkeztek, a győztes végül az lett, akire eredetileg senki nem gondolt.

Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

A csongrádi képviselő-testület véleményezhette a pályázatokat. A szegedi pedagógust, Erdélyi Margitot találták a legalkalmasabbnak a feladat elvégzésére, bár már az ülésen is volt, aki feltette a kérdést: nem ismerik a fiatal nőt, sem a munkásságát, miért támogatnák őt? Azóta kiderült, hogy családi kötődései miatt vágyott a Tisza-parti városba, ahol a vőlegénye néhány hónapja kapott vezetői állást egy önkormányzati cégnél. Megkérdezték a jelöltekről a nevelőtestületeket és a technikai dolgozókat is. Szavaztak az aspiránsok pedagógiai programjáról és személyéről, mindkét esetben a jelenlegi megbízott igazgató, Forgóné Balogh Erika került ki győztesen. A múlt héten hirdetett eredményt az oktatási tárca, ekkor kiderült: a város vezetése, de az iskolák dolgozói is rossz lóra tettek, mert az összevont intézményeket a következő öt évben a tömörkényi katolikus iskola irányítója, Váradi Gáborné vezeti.

A tankerület értetlenül áll a történtek előtt, az érintettek felháborítónak találják, hogy fölöslegesen játszatták le velük a véleményezés színjátékát. Politikai csatározást, a háttérben meghúzódó személyes alkut sejtenek, nem értik, miért azt az aspiránst hozták ki győztesként, akit a belső, iskolai szavazáson mindkét kérdésben utolsó helyre soroltak a megkérdezettek. Váradinénak sok sikert kívánnak, reagált a csongrádi polgármester, Kőrösi Tibor arra a kérdésre, hogy csalódottak-e, amiért a tárcánál semmibe vették a véleményüket. – Az iskolaigazgató-választás a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) joga, a csongrádi képviselő-testületnek javaslattételi lehetősége volt, ez azonban nem kötelező érvényű – fogalmazott.

A Felgyőt irányító Horváth Lajos viszont határozottan úgy véli: az, hogy az iskolai dolgozók által egyértelműen támogatott Forgóné pályázata elvérzett, Vincze László országgyűlési képviselőnek köszönhető. (Forgóné a felesége a csanyteleki polgármesternek, Forgó Henriknek, aki általában sem politikai, sem gazdasági kérdésekben nem őröl egy malomban a fideszes honatyával és a fideszes csongrádi városvezetéssel. – a szerk.) – Váradiné ötletére lett a tömörkényi iskola egyházi, most pedig éppen attól az oktatási formától fordult el. Forgóné ügyesen vezette az iskoláinkat, a mostani nyertest nem tartom alkalmasnak a feladatra, de a légkör, ami fogadja, az sem kedvez a szakmai munkának. Félő, hogy az intézményekben tisztogatás következik. Az biztos, ha azt tapasztalom: a kiváló felgyői iskolában csökken a színvonal, visszaveszem azt, és irány egy alapítvány vagy az egyház – jelentette ki a felgyői polgármester.

Vincze László a jelek szerint mindhárom pályamunkát olvasta, mert azt mondta: Váradinéé szerinte magasan a legjobb volt. – Tiszta a lelkiismeretem. Mint volt pedagógus állítom, a jelölt egy elismert, alkalmas ember. Nem is gondoltam, hogy ezt a történetet így feltuningolják – érvelt. Bár azt tapasztaltuk, hogy valóban nem árulnak egy gyékényen Forgó Henrikkel, Vincze azt mondta, nem vezérelték személyes motivációk, a nyertes nőhöz nem fűződik semmilyen érdeke, nem befolyásolta a tárcánál hozott döntést. Ugyanakkor azt is említette: ha bárki, bárhol a véleményét kérdezte – kivéve „odafönt", tette hozzá –, akkor Váradiné nevét hangoztatta. Az érintett nyertes szerint is kizárólag a kiváló minőségű pályamunkája döntött, valamint a múltja. – A pletykák mögött bizonyos, megrendelésre dolgozó körök húzódnak, de az idő majd mindenre megadja a választ. Pedagógusként 26, vezetőként 17 éve dolgozom, ez mindennél ékesebb magyarázat – hallottuk Váradi Gábornétól. Egyebekben nem kívánta kommentálni az ügyet, azt sem mondta meg, milyen körökre gondol.

A pályáztatást a vonatkozó jogszabályok alapján a KLIK folytatta le, Hoffmann Rózsa államtitkár július 31-én hozta meg a végleges döntését. Ő egy interjúban elmondta: igyekezett a rendelkezésére álló dokumentumokat áttanulmányozni, mérlegelte a mellékelt véleményeket. Lelkiismeretes döntést hozott, jó szakembereket, felkészült, karizmatikus vezetőket keresett, olyanokat, akiket elfogad a helyi közösség, jelentette ki.

Elektronikus levélben kérdeztük meg az államtitkár asszonyt és a tárca sajtóosztályát, hogy ismerik-e a három aspiránst, elolvasták-e a véleményezéseket, mire alapozták a döntésüket. Eddig nem válaszoltak. Az érintettség miatt Forgó Henrik nem kívánt nyilatkozni. Azt, hogy a tömörkényi katolikus iskolában ki lesz szeptembertől az igazgató, egyelőre nem tudjuk.

Olvasóink írták

 • 19. piccola 2013. augusztus 24. 13:16
  „vajon volt, aki másra számított, amikor kiderült, hogy állami fenntartásba kerülnek az iskolák?”
 • 18. CsillagszeműJuhász 2013. augusztus 23. 10:04
  „A helyi vezetők véleményét is figyelembe kellene venni!!”
 • 17. natessek 2013. augusztus 19. 18:08
  „A csongrádi préri Casanovája sohase volt elfogadható minőségű "áru", de mint látható, mindennek van keletje.

  (Az összehasonlítás miatt ezúton is elnézést kérek néhai Giacomo Girolamo Casanova de Seingalt-tól.)”
 • 16. HAJDÚKFOKOSA 2013. augusztus 19. 14:32
  „hon atya város atya kifejezést ezekre az emberekre ne használjuk, ebbe az országba ezt senki nem érdemli meg
  Széchenyi grófón kívül a többi csak kolonc”
 • 15. agyhalott 2013. augusztus 19. 00:30
  „Ez is iskola, a gimnázium. A szomszédom mesélte feldúltan a napokban, hogy a gyereke részt vesz az út az érettségihez pályázatban. Ha minden évben javul a gyerek tanulmányi eredménye, kap valamennyi ösztöndíjat. Tanult, teljesítette a feltételeket, most meg utólag visszakérik tőle a már év közben kiutalt ösztöndíjat, pedig minden feltételt teljesített.
  Ez is megérne egy újságcikket!”
 • 14. köröstorok 2013. augusztus 15. 11:22
  „Az első pillanattól kezdve nem számított a szakmai hozzáértés, csak a párttagság, a meghunyászkodó jellem elkezdte élni fénykorát. Latba vetett még az, kinek bérével lehet spórolni. Már akkor leírtam, jó lesz, ha bejutnak a parlamentbe, a kivételes történelmi lehetőségtől, a kétharmadtól ezzel a viselkedéssel elbúcsúzhatnak. És ezen már semmiféle rezsicsökkentés nem segít.
  A konkrét esethez leginkább nyugdíjasok mernek hozzászólni. Véletlen volna? Nincs már a tanárban semmiféle méltóság? Miért tűri, hogy megalázó módon véleményeztessék, amikor véleménye semmit nem számít? Naponta születnek új törvények. Szülessen meg az is, hogy ne kérdezzék akkor meg a tantestületeket. Felesleges. Az meg már a csúcs, hogy a Hoffmann Rózsa, kitől reméltem, a következőképpen nyugtázza a helyzetet. Olyan vezetőket neveznek ki, akiket elfogad a helyi közösség. A közösség -szinte megnyilatkozás nélkül- ezt a helyzetet fogadja el.”
 • 13. keletaru 2013. augusztus 13. 17:23
  „Mint olvasható nem is számolnak a következményekkel , hisz az előző rendszer váltás is elszámoltatás nélkül zajlott le .....gondolják a mostani sem fog más kép . Hisz régi rendszerben nem is volt motozásos igazoltatás OK nélkül lám mára ezt is megértük , vagy amit tilos rádió műsorában halottam 12-éves kortól férjhez kehet menni ITT Nálunk MAGYAR-országon mert a jogalkotók ezt tervezik ! S van valami társadalmi hatása semmi ! Hát ennyit az össze tartásról ....”
 • 12. zsozso64 2013. augusztus 13. 13:42
  „Na de kérem! Aki a szerencsejátékokban nem szereti a bizonytalanságot, az visz magával az ingujjban még egy két ászt!
  Aki pedig egyébként is tudja, hogy itt a játékot így játsszák, és mégis leül, az ne panaszkodjon! Rózsika lelkiismeretes döntését nem illik megkérdőjelezni! Ha nem a döntéssel van hiba, akkor a helyi közösséggel! Szerintem nem szabadna megengedni, hogy a politikában és a gazdaságban "járatlan" emberek egyáltalán bele szóljanak ilyen és minden más hasonló döntésbe! Már az is felháborító, hogy a kétharmados felhatalmazást követően, egyáltalán valaki fel meri vetni négy év elteltével a választásokat! A megszerzett kétharmad után egyáltalán, miért kell még bizonygatni, hogy a hatalom a legjobb helyen a Fidesz-KDNP pártszövetség kezében van? Ha ismét sikerül a Fidesznek nyerni, szerintem biztos nem engedi, hogy négyévente milliárdokat költsön az ország efféle huncutságokra. A több párt rendszer is egy pénznyelő! Ki kell jelölni egy társadalmi szervezetet aki a Fidesz jelöltjével szemben indul a választásokon, és cumi!
  Régen ez volt a "Hazafias Népfront",most lehetne a meneteket szervező slepp, valamelyik kiválasztott "féregnyúlványa"! A szavazatok összeszámlálása sem okozna nagy feladatot, hiszen minden szavazatot azonos oldalra kell elhelyezni, és a számát úgy kb. megsaccolni, lehetőleg 9 millió alatti egész szám legyen és kész! Ha mégis tévedésből 10 millió fölé menne, majd ráfogjuk, hogy a külföldön élő szavazók, az idén egy kicsit aktívabbak voltak!! Így a választásokra költendő milliárdok is megspórolhatóak lennének, az aktivisták társadalmi munkában le is tudnák bonyolítani. A zsozso pedig megmaradna valami igazán hasznos dologra, földbérletre, vagy stadionra, vagy valami újabb ravasz államosított privatizációra, ami nekem nem jut eszembe, de a vezérnek biztos! Előbb vagy utóbb! Ha előbb akkor így jártunk, de ha még utóbb is, akkor már egyedül fogtok itt zsörtölődni, mert én itt hagyom a tanyátokat....!”
 • 11. Garfield 2013. augusztus 13. 12:52
  „Erről is a Bajnai meg a Gyurcsány tehet!!!4!!!

  Éljen a magyar keresztény-konzervatív Nemzeti Együttműködés Rendszere!”
 • 10. Zember 2013. augusztus 13. 10:21
  „Kedves elégedetlenek, bírjuk ki még valahogy a választásig. És vigyünk magunkkal még egy embert. Vagy amennyit csak tudunk.”
 • 9. lebowski71 2013. augusztus 13. 10:10
  „" Hoffmann Rózsa: Lelkiismeretes döntést hozott, jó szakembereket, felkészült, karizmatikus vezetőket keresett, olyanokat, akiket ELFOGAD A HELYI közösség, jelentette ki."
  Ez az ország egy vicc. Pár zavaros év után ott folytatjuk a 80-as éveket ahol abbahagytuk.”
 • 8. csonakos 2013. augusztus 13. 10:07
  „Egyelőre csak erőből! - de már nem sok van hátra!”
 • 7. NP1 2013. augusztus 13. 10:04
  „Vincze László pedagógus volt?
  Édes Istenem.....”
 • 6. Dr.Tonyk 2013. augusztus 13. 09:52
  „Nézzétek meg ezt a cikket és a szavazás állását, kár itt bármiben reménykedni, bízni...
  http://index.hu/gazdasag/2013/08/13/igy_adozunk_ha_veszit_a_fidesz/”
 • 5. Berlusconi 2013. augusztus 13. 09:12
  „Csak a FIDESZ!”
 • 4. pirosmedence 2013. augusztus 13. 08:21
  „Nevetséges kutyakomédia nem csak itt, hanem az egész országban: Hoffmann aug.21-én ki fogja nevezni a több mint 400 általa kiválasztott új igazgatót, akikről saját bevallása szerint hetekig tartó gondolkozás, egyeztetés után döntött.....Ez vicc! Itt nem számít a tantestület, a szülők és a legszomorúbb: a gyerek sem!”
 • 3. pog 2013. augusztus 13. 08:13
  „itt nem a tudás számít ha nem ki a jó emberük, de lehet,hogy itt is Bajnai-Gyurcsány a hibás..”
 • 2. DMagóg 2013. augusztus 13. 07:56
  „NER! (Nemzeti Együttműködés Rendszere.) Él és működik. Ilyen, és ennyi!”
 • 1. palfisz 2013. augusztus 13. 07:02
  „Az államtitkár asszony is visszaadhatná a bizonyítványát, már ha van neki!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közúti ellenőrzés elől próbált elmenekülni három mázsa hallal

Berezelt, joggal: varsával fogott ki negyedmillió forint értékű pontyot. Nem tudott meglógni. Tovább olvasom