Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Sipos Tibor az arctalan vádaskodásról

Csongrád - Névtelen levélben panaszkodtak a dolgozók a csongrádi rendelőintézet igazgató-főorvosára. Az arctalan levélírók szerint Sipos Tibor nem avatja be őket az intézmény átszervezésébe, mely 64 dolgozót érint. Az intézményvezető úgy véli, alaptalanok a vádak.
Nem vállalták nevüket az átszervezés alatt álló csongrádi rendelőintézet azon dolgozói, akik panaszos levelet juttattak el még szeptember elején Nagypál Sándor önkormányzati képviselőhöz. A levelet – amiben azzal vádolták Sipos Tibor igazgató-főorvost, hogy nem tájékoztatja őket a gazdasági társasággá alakulás részleteiről – a pénteki testületi ülésen olvasta fel a városatya. Az állítólagos dolgozói levélben úgy fogalmaztak a szerzők, hogy Sipos Tibor eddigi munkálkodásával tönkretette a helyi egészségügyet. Nagypál Sándor kérdésünkre, miért várt eddig a levél ismertetésével, azt felelte, előbb informálódni szeretett volna a témában. Szerinte több olyan kérdés is van a csongrádi járóbeteg-szakellátással kapcsolatban, ami megválaszolásra vár. Példaként említette a működését szüneteltető tüdőgondozót, továbbá a kardiológiai és belgyógyászati rendelés problémáit.

– Ha én a nevemmel vállalom ennek az intézménynek a vezetését, a kritikusaimtól is elvárom ugyanezt – mondta lapunknak Sipos Tibor, akit megdöbbentett az arctalan vádaskodás. Az igazgató-főorvos szerint alaptalanok a vádak, hiszen a költségvetési szervből gazdasági társasággá alakuló rendelőintézet összes dolgozóját folyamatosan tájékoztatták az átszervezés legújabb fejleményeiről és az őket érintő tervezett változásokról. Kivételt csak az üzleti terv jelentett, annak részleteiről csupán a tulajdonos önkormányzat illetékeseit informálta. A többi kritikus megjegyzésre Sipos számokkal felelt: míg korábban 64 ezer 800, addig tavaly 76 ezernél is több beteget láttak el a bökényi rendelőintézetben – ugyanannyi rendelési idő alatt. Ha a régi struktúrában működött volna tovább az intézmény, évi 50 milliós, így viszont csak 30 millió forintos önkormányzati támogatásra szorul, és ez az összeg tovább csökkenthető, ha január elsejével átalakulnak kft.-vé, melynek száz százalékban az önkormányzat lesz a tulajdonosa. Minden olyan munkatársat átvesznek majd az új társaságba, aki továbbra is rendelőben szeretne dolgozni. Az átszervezés 64 foglalkoztatottat érint, nekik 2009-ben sem lehet kevesebb a juttatásuk, mint a mostani közalkalmazotti bérük.

Sipos Tibor, a csongrádi rendelőintézet igazgató-főorvosa: hiába kerestünk tüdőgyógyászt, senki sem jelentkezett. A szerző felvétele
Sipos Tibor, a csongrádi rendelőintézet igazgató-főorvosa: hiába kerestünk tüdőgyógyászt,
senki sem jelentkezett. A szerző felvétele

A szakrendelések ügyében az igazgató-főorvos hozzátette, hiába kerestek tüdőgyógyászt a bökényi épületbe átköltözött tüdőszűrőhöz, nem jelentkezett senki, ezért szeptember óta Kiskunfélegyházán vizsgáltathatják ki magukat a csongrádi kistérségben élők. Orvoshiány miatt szünetel a belgyógyászat is, és nem született még 2009-re vonatkozó megállapodás az intézet kardiológusával sem, ezért nem lehet időponthoz jutni. Sipos szerint az ország nem becsüli meg orvosait, ennek eredménye, hogy – bár pár éve még a gyógyítók 70 százaléka alkalmazott volt, és 30 százalék vállalkozó – az arányok felcserélődtek, így ma a doktorok többségét vállalkozóként foglalkoztatják. A jövőben szinte csak közreműködő orvosok fognak Csongrádon dolgozni vállalkozásban, mert úgy 2-3-szor annyit kereshetnek, mint alkalmazottként.

Aláírt levelet írnak a dolgozók

– Hallottunk a névtelen levélről. Súlyos vádakat fogalmaztak meg benne, ezért hivatalosan is szeretnénk reagálni rá. Névvel aláírt levelünket eljuttatjuk a polgármesterhez, és arra kérjük, a legközelebbi testületi ülésen azt is olvassák fel - nyilatkozta lapunknak Hajdúné Bujáki Edit, a rendelőintézet közalkalmazotti tanácsának vezetője. Az érdekképviselő szerint minden olyan ügyben, ami az átszervezést érintette, és rájuk tartozott, az igazgató-főorvos maximálisan tájékoztatta őket. Az is a jó kapcsolat jele, hogy a dolgozók javaslatot akartak megfogalmazni, amelyben arra kérték volna a városvezetést, hogy Sipos Tibor legyen a leendő gazdasági társaság ügyvezetője. Ez tárgytalan, hiszen pénteken így döntött az önkormányzat. Az átszervezéssel egyébként nem kerülnek hátrányos helyzetbe: közalkalmazotti juttatásaik, így a 13. havi bér is megmaradna, sőt kidolgozás alatt áll egy mozgóbérrendszer, amivel a dolgozók teljesítményét is jutalmazná a leendő cég.

Olvasóink írták

 • 7. katyusa 2008. november 06. 13:49
  „Jó reggelt csongrádiak! Csak olvasgatom ezt a cikket és a hozzászólásokat. Hát?! Számomra ez tragikomikus! Ha jól értelmezem, akkor: ajelenlegi Igazgató dupla annyi deficitet termel fele annyi betegellátással mint elődje? Mind ezek ismeretében még ő akarja Kft.-vé alakítani az Intézményt? Gratulálok! Senki számára nem új dologamit mondok,: a Kft. egy profit orientált vállalkozási forma!! Kíváncsi lennék, miből fogja a költségeit fedezni, és profitot termelni, ha eddig nem sikerült neki? Ezen ideig mivel foglalatoskodott a tisztelt, ez ügyben kompetens személy? Szerintem valami "huncutságban töri a fejét" amihez viszont jó politikai vagy rokoni kapcsolat szükségeltetik! Legalább olyan jó, mint ahogyan az üzemorvosi szerződés megkötetett! (kapcsolódó cikk) Norm esetben az Önkormányzat részéről egyszerű is lehetne a megoldás! A feladatát ellátni képtelen vezetőt fel kell menteni jelenlegi beosztásából. De bizonyára a "városatyák" a legjobb döntést fogják meghozni! Hiszen a "jó" döntésekben tapasztaltak, és sikeresek!! Még több sikert kívánok!”
 • 6. izek 2008. november 05. 18:56
  „Érdekes ez a dolog a tüdőszűrővel. Diákmelóhoz szükséges évente egyszer elmenni, mert különben nem kap az ember munkát. Ez van Veszprémben. Kötelezzék a csongrádi cégeket évente egyszer munkavállalóik kivizsgálására, akkor elég sokan háborognak majd Félegyháza miatt. Örülök, hogy nem kell Csongrádra mennem ilyesmiért. Mondjuk itt sem sokkal jobb a helyzet: az egyetemi doki egy ismerősömnek influenzára görcsoldót írt fel. És komolyan gondolta.”
 • 5. Kuci 2008. november 04. 21:20
  „Ui.: Üdv a FALU-ban . Itt nem ismerik a bibliát , ne bántsd fele barátod .....
  De legalább a későbiekben nem fog meglepődni , a FALU ( rosszul írtam képviselő testület ) ....... hozzá állásáról . Persze ittsem mindenki ilyen ! De a rendőr viccet is arról az egyről írják mindig , ami rontja az átlagot . Ettől független bízom nem a kizsákmányolásra alapul az intézmény átalakítása , mint az előzöekben írta ! Sok sikert s írigyet , inkább mint sajnálják ! Ahogy látszik Őn s kolegája ( Balogh Úr ) reagáltak itt a forumban ,. Helyessen válaszra méltattak minket kis polgárokat s tájékoztattak amit ez úton is köszönünk ! Látszik a hozzá szólokból is mennyire nem érzik mi lessz az intézmény s a beteg ellátás sorsa .! ( bezzeg a tőke már nyomja a csengőt )”
 • 4. Kuci 2008. november 04. 07:17
  „Olvashatjuk itt is a fejlődést " nem voltrá igény , járjunk Kkfházára tüdöszürésre " ( FALU-ból járnak az emberek VÁROS-ba egészségügyi ellátásért ) . Nincsenek megbecsűlve az Orvosok , mert ki van .? Meghozta gyümölcsét a kormány eredményes züllesztő politikája . Névtelen jelentgetések ! Senki nem beszél senkivel , csak egyből neki a másiknak ugrig . Elérte a kormány nincs társadalmi összefogás ők meg nyugodtan el vannak így . Örülök valaki végig bírja nézni a testületi ülést . Én egy percnél tovább nem bírom nézni ( gondolom a régebbbi nyilatkozatokból olvasva ezért nem nézi egy-két képviselősem ) Nem kell csodálkozni azon sem eg-két bizottság , hogy dolgozik hissz nem lehet felelőségre vonni . Nem tudom ismerik-e a közmondást " FEJÉTŐL BŰZLIK A HAL " . Javaslom ki indulási pontnak ! ( hiba/-s keresésnél )”
 • 3. szemlelodo 2008. november 04. 07:03
  „Még egy gondolat már már történelmi távlatból?
  Az előző Igazgatót a 20 millió forintos forrás hiány/támogatási igény/miatt az akkori városvezetés és képviselő testület legszívesebben felnégyelte volna. Most mi a helyzet 30-50 millió forint közötti hiányról beszél a jelenlegi Igazgató. Akkor fiskális szempontból mi változott?? Az átalakulás is jelentősen terheli a város költségvetését./végkielégítés és közterhei stb./ Van erre egyáltalán szükség?”
 • 2. Manana 2008. november 04. 06:53
  „Maximálisan egyetértek az előttem szólóval.Nem tudom,hogy mit irtak abban a névtelen levélben,de tartok tőle hogy a jövőjük érdekében emelhettek szót.Az ujságban nyilatkozó is csak azt ismételheti,megfelelő felkészülés /jogi,munkaügyi/ hijján ,amit a "szájába"adnak.Ha átalakulnak,minden megváltozik,jogállás,közalkalmazotti viszony,felmondás és sorolhatnám még tovább,amitől a levélirók is tartanak.Persze ezekről előre nem tájékoztatják a dolgozókat.Majd nyugtával dicsérjük a napot.Ez az ott dolgozók problémája,amit közvetve a beteg is érez.A betegek meg azt látják,hogy nincs Csongrádon se ilyen,se olyan rendelés,hosszabb rövidebb ideig hol ez hol az szünetel,hol ide hol oda küldözgetik a beteget.Valami nincs rendben!!!!!!!De ezen az átalakulás sem fog segiteni,majd meglátjuk?”
 • 1. szemlelodo 2008. november 04. 05:40
  „Tegnap nézem a Csongrád Televízió Képviselő testületi adását. Mit ne mondjak megdöbbenéssel kísértem figyelemmel az első olvasatnak szánt Dr.Szarka Ödön Egészségügyi Intézmény átalakulásával kapcsolatos vitát.
  Megdöbbentem, amikor Dr.Tarr Ágnes Képviselő asszony hosszan és terjedelmesen sorolta az előterjesztés alapvető hibáit.
  Sajnálatos, hogy csak ekkora gondossággal készül el egy előterjesztés, mert a megszüntető okirat kivételével valamennyi dokumentum szarvas hibáktól hemzsegett.
  Ilyen előkészítettség mellett egy szervezet átalakítása beláthatatlan anyagi, szakmai és erkölcsi károkkal járhat az intézmény és ezen keresztül a lakosság kárára.
  A színvonalon azonban egyáltalán nem csodálkozom, mert a Hivatal jogtanácsosának, mint az előterjesztésben közreműködőnek egyszer s mindenkorra el kellene döntenie, hogy napi nyolcórás munkaidejét a munkaköri leírásában szereplő hivatali feladatainak, vagy Brókernetnek szenteli. Természetesen a munkáltatónak is döntenie kellene. A többit az olvasóra bízom...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyertes csongrádi pályázatok

Csongrád - Csongrád három pályamunkája is nyert az önkormányzati minisztérium sport… Tovább olvasom