Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Sóhajok hídja a Batsányinál

Csongrád - Sóhajok hídját, tetőtéri tantermeket építtetne a fenntartó megyei önkormányzat a csongrádi gimnáziumnál, felújíttatná a mezőgazdasági szakközépiskola kollégiumi épületét, a Sághynál pedig folytatódna a nyílászárók cseréje, valamint a fűtéskorszerűsítés.
Megyei fenntartású csongrádi intézmények állapotáról készített lajstromot a megyei közgyűlés tulajdonosi bizottsága. Ami szembetűnő, hogy csupán a Kozmutza Flóra Diákotthon csongrádi tagintézményére, valamint a belvárosi vendégházakra nem költene rövid távon a fenntartó, a többi épületnél jelentős, de egyelőre nem forintosított fejlesztéseket kellene elvégezni néhány éven belül. Viszont leszűrhető a dokumentumból, hogy a megyei kasszából idén összesen 13,5 millió forint jutott a szóban forgó épületek karbantartására, felújítási célokra pedig 5 millió forint pályázati forrást nyertek az intézmények.

A város középiskoláinál mutatkozik a legnagyobb korszerűsítési igény. A Batsányi János Gimnáziumnál például hat alacsony légterű szükségtantermet váltanának ki, ehhez azonban tetőtér-beépítésre lenne szükség. A gimi régi épületének tetőzetét fel kellene újítani, és megoldani az akadálymentesítést, mert egyelőre a különálló kollégiumi szárnyat csak az utcáról és lépcsőkön keresztül lehet megközelíteni. A rámpázás mellett ezért egy emeleti átkötő folyosó, úgynevezett sóhajok hídja is szerepel a hosszabb távú tervek között. A Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskolánál a legégetőbb problémát a kollégiumi épület jelenti, amelynél a hőszigetelésen túl nyílászárókat kellene cserélni, de hosszabb távon egy közösségi térre is szükség lenne. A Sághy Mihály Szakképző Iskolánál folytatni kell a fűtéskorszerűsítést és a nyílászárók cseréjét, de az elektromos hálózat modernizálása és az akadálymentesítés is rövid távú feladat, később pedig gondot kell fordítani egy lift beépítésére is.

A gimnázium régi épületének tetőzetét fel kellene újítani, illetve egy emeleti átkötő folyosó, úgynevezett sóhajok hídja építése is szerepel a hosszabb távú tervek között Fotó: Bíró Dániel
A gimnázium régi épületének tetőzetét fel kellene újítani, illetve egy emeleti átkötő folyosó, úgynevezett sóhajok hídja építése is szerepel a hosszabb távú tervek között Fotó: Bíró Dániel

Az Aranysziget Otthon konyháját modernizálná és bővítené a fenntartó, de azt nem jelölik, hogy ez mennyire lenne időszerű. A csongrádi fióklevéltárnál műszaki hiányosságok okoznak gondot, ezért tető- és pótlólagos hőszigetelést kell végrehajtani a 2001-ben átadott épületen, továbbá az automata tűzjelző rendszer befejezésére és a raktár bővítésére is sort kellene keríteni. Komoly raktározási problémákkal küszködik a Tari László Múzeum, amely nem veheti igénybe a felgyői lerakó területén végzett ásatások leletanyagának őrzésére épített csarnokot. Szintén komoly hiányosság, hogy a múzeumi épületnél nincs megfelelő látogatói toalett.

Alelnökök fontossági sorrendje

A megye tulajdonosi bizottságának mindkét alelnöke csongrádi, ezért kíváncsiak voltunk, ők milyen fontossági sorrendet állítanának a felsorolt feladatokból. A szocialista Molnár József a mezgé kollégiumi épületének rendbehozatala mellett az Aranysziget Otthon konyhájának ügyét említette, mert szerinte azzal egységessé válhatna a megyei fenntartású csongrádi intézmények kiszolgálása, és ez költségcsökkenést jelentene. A fideszes Gyovai Gáspár szerint az iskolák energiaracionalizálási programját kellene folytatni mielőbb, szintén a működési költségek lefaragása érdekében.

Olvasóink írták

  • 2. szemlelodo 2008. szeptember 17. 05:29
    „Már más nem is hiányzik a városból,hiszen a város amúgy is csak egy sóhaj.”
  • 1. mamus 2008. szeptember 15. 17:41
    „Sóhajok Hídja? Ugyan minek? A diákok legalább annyit a levegőn vannak, amíg átmennek a másik épületbe. Arról nem is beszélve, hogy nilyen látány lenne!
    A többi felújítással egyetértek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csongrádi Jobbik szerint nem kielégítő a rendeletmódosítás

Csongrád - Szigorította a szociális segélyezés helyi szabályozását a csongrádi önkormányzat. Szeptember elseje óta csak átmenetileg bújhat ki a közmunka alól az a kiközvetített rászoruló, aki orvosi igazolással tanúsítja, hogy nem tudja felvenni a munkát. Tovább olvasom