Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Sok a kérdés a víziközmű-társulásról

Csongrád - A város anyagi helyzete még nem rózsás, de legalább javul, mondta a polgármester a testületi ülésen. Szavaztak egy új cég létrehozásáról, és arról, ki legyen az év családja. A víziközmű-társulás működése miatt sok városatya hozzászólt a vitához.
Hosszú vita után, zárt ülésen döntött tegnap a képviselő-testület a városi médiumról. December 1-jei határidővel, egymillió forintos tőkével megalapítják a Csongrád Média Kommunikációs és Szolgáltató Kft.-t. Az ügyvezető öt éven át a Városkép Kft.-t is irányító Szűcsné Sárvári Anita lesz, aki az új munkájáért nem vesz föl díjazást.

Áttekintették az idei, illetve a jövő évi költségvetést. Előbbi témakörben Kőrösi Tibor (Fidesz) polgármester azt hangsúlyozta: bár még mindig nagy az önkormányzat kifizetetlen számlaállománya, a hátralék folyamatosan csökken. A 2013-as koncepcióval kapcsolatban a város vezetője és a testület tagjai is többször kiemelték, hogy sok a nyitott kérdés. Kőrösi azt mondta, bizakodásra ad okot a kilátásban lévő adósságkonszolidáció, továbbá eloszlatta párttársa, Máté Attila kétségeit, aki kifejtette: bármilyen új helyi adó bevezetését ellenzi.

A szekszárdi székhelyű Első Magyar Önkormányzati Víziközmű és Közszolgáltatási Társuláshoz csatlakozna a város, hangzott el, nem először. A lépést törvényi kötelezettségek miatt kell megtenni. A testület tagjaiban még mindig sok a kérdés – derült ki a hozzászólásokból – a társulás működésével, a város szabad döntési jogával kapcsolatban, az esetleges kilépés lehetőségeiről is szó esett. Pap Gabriella (Fidesz) alpolgármester igyekezett megnyugtatni a grémiumot. Elmondta, egy holdingszerű együttműködés jön létre, a társult cégek viszonylagos szabadsága megmarad. – Ennek a létrehozása nehezebb, hosszadalmasabb, de ebben a felállásban lesz a városnak beleszólása a működésbe és nem utolsósorban a munkahelyek megtartásába – mondta.

Az év családja díjat idén a hat gyermeket nevelő házaspárnak, Horváth Károlynak és feleségének, Nagy Erzsébetnek ítélte a testület.

Olvasóink írták

 • 6. Norbi56 2012. november 29. 08:20
  „s még tények...egyrészről tény, hogy 2010 végén is voltak tényleges fedezet nélküli kötelezettség vállalások( a költségvetési előirányzat nem fedezett, az nálunk Mo.-n és Csongrádon is csak egy fiktív "álom" szám, az a nem megalapozott költségvetési tervezés hibája!), tehát 2010-ben is több volt az önkormányzat tényleges hitel(kötelezettség)állomány.
  Nem beszélve a CHF kötvénykibocsájtás árfolyam változása okozta többlet teherről, ami így sokszorosan megdrágította az abból finanszírozott működést!
  Továbbá nem beszélve azokról a pótmunkákról amik a rosszul elvégzett (kapkodó) tervezés eredményei, és még az előző ciklusban, de azonos színű városvezetéssel köttettek!
  Másrészről tény, hogy az elmúlt két évben is hiánnyal(hitelfelvétellel) tervezték még a működési költségvetést is, a fejlesztést pedig "virtuális bevételekkel" így törvényszerű a hitelállomány növekedése, annak ellenére, hogy a "kijárásos" (nem normatív) elven kapott több mint 100 millió ÖNHIKIS támogatás javította a város pénzügyi helyzetét. De mivel semmiféle érdemi struktúrális változtatást nem hajtottak végre, illetve olyan szervezeteket hoztak létre amelyek nem tették olcsóbbá a rendszer működését. Így törvényszerűen nőtt a város adóssága.”
 • 5. tények 2012. november 28. 19:35
  „Tényleg javul a város pénzügyi helyzete:2010 harmadik negyedévének végén-négy nappal a választások előtt-a teljes(készfizető kezességek nélküli)hitelállománya 1 milliárd 802 millió volt,a Délvilág BM-től átvett adatai alapján most több mint 2 milliárd 300 millió.De a polgármester szerint nem történt hitelfelvétel...”
 • 4. keletaru 2012. november 24. 19:07
  „natessek :-( Van még mit eladni ?! A végén tényleg majd vissza béreljük saját önkormányzati épületünket is valakitől , mert az úgy lesz jó , meg szavazzák ?! Üdv Kuci”
 • 3. natessek 2012. november 24. 11:18
  „Bocs, a legjobb poén lemaradt. Vízügyi lobbi: azé´´ szerencsések a még Csongrádon maradottak, hogy doktor szöszi lelki barátnője, dr. Haag Éva mostanság Szekszárd alpolgármestere, s nem például Zalaegerszegé, Győré, esetleg Záhonyé, így csak 160 kilométer a távolság :D Férfiak figyelmébe ajánlom, oly´ édibédi a mosolya (is): http://www.szekszard.hu/szekszard/UserFiles/Image/kozugyek/onkormanyzat/testulet/2010tol/dr_HaagEva.jpg”
 • 2. natessek 2012. november 24. 08:56
  „Húha, kisrákosiék megalakították az új pénzkivételi és pártszolgálati kft-t? És még Béla feleségének se adnak lóvét? Pedig helyettesnek ki lehetne nevezni Bélát! Legalább ő is vinne haza végre egy kis zsozsót, mentő megoldásnak jó lenne! Remélem a felügyelőbizottság tagjai azért felvesznek pár fillért! No má´ csak azé´, hogy legyen miből fizetni a pénzért kommentelő pártkatonákat is. Éljen Kisrákosi! Éljen Kisrákosi! Meg a szöszi is! Az eredendően sötétbarna bajszúnak gondolom nincs része benne, egy ilyen pénzkivételi mű megalkotásához ész is kell! :D Horváthéknak gratula! Ők fideszesek, vagy véletlenül rendes emberek?”
 • 1. keletaru 2012. november 23. 15:22
  „Nekem erről a bizotságosdikról egyre inkább az jön le, kibicnek semmi sem drága ! Lásd előző pályázatok utómunkáira , költségekre sem gondoltak azok akik most is bent ülnek . S van valami következménye részükről ? SEMMI ! Elemben velük mi itt alul nap mint nap érezzük a szorításokat , fizetjük a rossz döntések miatti számlákat . Érthetetlen SZÁMOMRA hogy hozhatnak még most is KOMOLY anyagi döntéseket ....és szörnyű van akik még erre két kézzel tapsolnak ! Ne mondják már mi ezt választottuk ! Üdv Kuci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tudás tíz napja

A hónap végéig még számtalan érdekes programmal várja az érdeklődőket a Koch Sándor Csongrád Megyei TIT Szentesi Szervezete és a Szentesi Művelődési Központ A tudás tíz napja című rendezvénysorozatban. Tovább olvasom