Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Sólyom Lászlóhoz fordult Patrik édesanyja

Csongrád - Sólyom László köztársasági elnökhöz fordult segítségért a nyílt gerinccel született csongrádi Blázsik Patrik édesanyja, akinek a szentesi kórház ellen indított műhibaperét áprilisban a Legfelsőbb Bíróság is elutasította. Az indoklás szerint diagnosztikai tévedés történt, Blázsik Ildikó azonban ezt továbbra sem tudja elfogadni.
Sólyom László köztársasági elnökhöz fordult segítségért a csongrádi Blázsik Ildikó, akinek Patrik fia négy éve nyílt gerinccel született a szentesi Dr. Bugyi István Kórházban értesült a delmagyar.hu. Megírtuk: Blázsik Ildikó azért indított műhibapert a szentesi kórház ellen, mert szerinte terhessége első szakaszában kezelőorvosának észre kellett volna vennie fia fejlődési rendellenességét. Keresetét áprilisban a Legfelsőbb Bíróság is elutasította, így kártérítést és életjáradékot sem kaphat a csongrádi család. Az indoklás szerint diagnosztikai tévedés történt, de mivel nőgyógyásza a protokollt betartva végezte el a vizsgálatokat, nem lehetett felelősségre vonni.

– A legutóbbi bírósági döntés után az Egészségügyi Minisztériumhoz fordultam segítségért, ők javasolták, hogy írjak levelet a köztársasági elnöknek, amelyben kérem a műhibaper eredményének felülvizsgálatát – mondta lapunknak a fiát egyedül nevelő Blázsik Ildikó, majd hozzátette: a Legfelsőbb Bíróság anélkül hozta meg döntését, hogy bárkit is meghallgatott volna az ügyben, de az ultrahangkészülék vizsgálatát sem rendelte el.

Blázsik Ildikó kisfiával a köztársasági elnök döntésére vár. Fotó: Tésik Attila
Blázsik Ildikó kisfiával a köztársasági elnök döntésére vár.
Fotó: Tésik Attila

A 31 éves anyuka és gyermeke havi 64 ezer forintból él. Patrik napi 24 órás felügyeletre szorul. Agykamratágulata miatt söntöt ültettek a fejébe, de ez nem cserélhető, bármikor elzáródhat, nyílt gerincét pedig csupán egy vékonyka bőrhártya fedi.

Patrik kerekes székben. Napi 24 órás felügyeletre szorul. Fotó: Tésik Attila
Patrik kerekes székben - Napi 24 órás felügyeletre szorul.
Fotó: Tésik Attila

– Abban bízom, hogy Sólyom László pozitívan bírálja el a kérelmemet, és a vizsgálat bebizonyítja az igazamat: kártérítést vagy életjáradékot kapunk – mondta Blázsik Ildikó, aki korábban 4 millió forint életjáradékra perelte a szentesi kórházat. Ildikó hozzátette: a rájuk rótt 272 ezer forint eljárási költségből nem kell kifizetniük a kórház 222 ezer forintos részét, arról ugyanis a Kurca-parti egészségügyi intézmény lemondott. Viszont a biztosítót megillető maradék 50 ezer forintot nem tudja miből kifizetni, így a végrehajtó bármikor kopogtathat a csongrádi családnál, bár fizetési felszólítást még nem kapott.

Segítő kezek

A csongrádi beteg kisfiún – főként miután az újkígyósi Érzőszív Alapítvány gyűjtésén befolyt több mint egymillió forintból mindössze 200 ezer forintot kapott meg a család – többen próbáltak már eddig segíteni. Egy csongrádi zöldséges korábban 100 ezer forintot gyűjtött össze vásárlóitól aprópénzben, amit átadott a családnak. Olvasóinktól úgy tudjuk, hogy az akció folytatódott, most is gyűjtik még az aprópénzt. Június 2-án jótékonysági koncertet rendeztek a helyi Nagyboldogasszony-templomban Patrik javára, melyen 70 ezer forint gyűlt össze. Patrik új járógépére a helyi katolikus gyülekezett adta össze a pénzt.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. 4Angel 2009. szeptember 19. 13:35
  „Üdvözlök mindenik

  Kedves Ildi Én szívből kívánok nektek minden jót és legyen nektek szerencsétek.”
 • 52. Stevvve 2009. június 12. 19:29
  „Sztem ez csak józan paraszti észfuttatás. Meg lehetne oldani, csak akarni kellene. De erről ne itt...

  Patriknak minden jót kívánok !!!”
 • 51. Sanka 2009. június 11. 10:33
  „Stevvve! nem legyél demagóg! ( egyébként a rabokat nem túl gazdaságos dolgoztatni, mert túl sok egyéb költség rakódik rá: őrzés, szállítás stb.)”
 • 50. Stevvve 2009. június 11. 09:33
  „1 db magyaro-i elítélt napi ktg-e 8.350 Ft, azaz átlag 250.000 Ft/hó !!!!!
  Erre bezzeg van pénz :-(((((

  Mi lenne, ha mondjuk őket dolgoztatnák így eltartva magukat és a felszabaduló keretből a Patrikhoz hasonló rászolrutakat támogatnák.
  Nem tudom, ez mikor tűnik már ez fel vkinek - mondjuk 1 politikusnak.”
 • 49. Sanka 2009. június 11. 08:53
  „flexsnake: lehet, hogy nem segély, de a fórumban mindenki ezt használta.

  Csak arra akartam kilyukadni, hogy neki is joga van a teljes élethez és ehhez is segítséget kellene nyújtani.”
 • 48. Hmmm... 2009. június 11. 08:42
  „A sulyosan serult gyermekek gondozasa oriasi erofeszitest es sok penzt igenyel. Ha Patrikot allami intezetben gondoznak, az allam szamara jelntene hatalmas terheket. Amennyiben egy anya vallalja / hiszen ettol anya/ a sors altal raszabott feladatot, feltetlen tamogatast erdemel.
  Gondoljunk arra, hany alkalmatla csaladtol veszik allami partfogasba a gyerekeket a szulok hibajabol, s a koltsegeket az allam vastagon viseli. Arrol nem is beszelek, hogy esetenkent rokonok ezt a helyzetet kihasznalva neveloszulokent magukhoz veszik a gyerekeket magas havi jovedelemmel /nem olyan regen hallhattunk errol az esetrol/.
  Ildikonak allami koltsegteritest kell igenyelnie alatamasztva megfelelo adatokkal. Ehhez kellene segitseg, egy jo szakember.”
 • 47. smalltown 2009. június 11. 06:56
  „43
  Azt nem mondta, hogy miért nincs. Menjenek a büdös francba Bajnaival, Gyurcsánnyal, Lendvaival és az összes képviselőjükkel együtt a jó büdös francba! Mocskos tolvaj banda!

  Vihetik a Solyom "urat" is! Ha valaki igazan mocskos, az o.”
 • 46. flexsnake 2009. június 10. 23:39
  „42. milyen segélyről beszélsz? Az életjáradék és a hivatalos gondozói státusz nem segély. És nem egy csúnya csaj, sőt!”
 • 45. flexsnake 2009. június 10. 23:36
  „44. de van bizonyos körülmények között vétójoga.”
 • 44. garbon 2009. június 10. 20:15
  „A köztársasági elnöknek nics jogalapja hogy egy birósági itéletet bármilyen formában megváltoztasson vagy véleményt mondjon. Arra van lehetősége hogy az asszonyon segítsen saját keretéből.”
 • 43. KovácsPistike 2009. június 10. 17:33
  „Az MSZP elnöke, Lendvai Ildikó éppen most nyilatkozta, hogy "nincs pénz".
  Azt nem mondta, hogy miért nincs. Menjenek a büdös francba Bajnaival, Gyurcsánnyal, Lendvaival és az összes képviselőjükkel együtt a jó büdös francba! Mocskos tolvaj banda!
  Nagyon bízom Sólyom László úr segítségében.”
 • 42. Sanka 2009. június 10. 17:07
  „Szerintem jobb érzés a saját fizetést költeni/beosztani mint a segélyt. Nem a segéllyel van gondom, hanem azzal, hogy ez önmagában még nem oldja meg a problémát. Úgy érzem a helyes pszichés állapot alapfeltétele a változatos környezet és a folyamatos új ingerek mind Patriknak, mind az anyának.

  Mindenkinek szüksége van néha kikapcsolódásra, legyen ez ebben az esetben a munka, egy mozi vagy sportolás. Egyszerűen így egészséges. Ha nincs ápoló segítség mi lesz az édesanya életével? Hogyan tud így esetleg új kapcsolatot létesíteni?”
 • 41. katcsi 2009. június 10. 16:31
  „40!! legalábbb a minimálbért megkapnák :(”
 • 40. flexsnake 2009. június 10. 15:34
  „36. meg kell nézni az iwiwen a képeket. Szerintem azért az összezártság nem mindig rossz. Egy anya nem hagyja el a beteg gyerekeét egy percre sem. Az államnak ilyenkor teljes fizetést kellene biztosítania hiszen főállásban gondoskodik egy másik személyről. Ez méltányossági alapon megoldható lenne.”
 • 39. Power 2009. június 10. 14:39
  „Gyenge állam, gyenge kormány, segítség nélkül maradnak az emberek.”
 • 38. chonglee 2009. június 10. 14:10
  „<moderálva>”
 • 37. Stevvve 2009. június 10. 10:34
  „Balchee74

  OK. köszi”
 • 36. Sanka 2009. június 10. 09:14
  „Sajnálom, hogy Magyarországon egyelőre nincs olyan lehetőség, hogy egy napi négyórás munka elvállalásának ilyen esetben is meglegyenek a feltételei és addig amíg az anya nincs otthon (mert ugye dolgozik) szakképzett ápolószemélyzet (nem biztos, hogy ez a helyes kategória) vigyázzon Patrikra. Az anyának is szüksége van a új ingerekre és arra a tudatra, hogy -akárcsak részben is- ő tartja el a családját. Patrik 24 órás felügyelete -még ha az anyáról is van szó- nagyon megterhelő lehet, szerintem hosszútávon rendkívül káros rájuk nézve az összezártság. Ugyancsak kellemetlen dolog nem dolgozni is és az állandó otthonlétbe pedig be lehet csavarodni.

  Nem a kártérítésről kellene, hogy szóljon ez az ügy, mert az nem segít, hosszútávú megoldásra lenne szükség, hogy az anya pszichés épsége is fennmaradjon.

  a fentieket a tévedés kockázatával mondtam, mert úgy gondolom, egészségtelen dolog úgy élni, hogy az ember nem dolgozik és nem tud részt venni a Társadalomban.”
 • 35. smalltown 2009. június 10. 05:04
  „nem szeretnek igazsagot tenni, igenis van, hogy minden igyekezet, szakmai tudas, tisztesseg mellett is tortenik diagnosztikai hiba. Ez nem orvosi mulasztas avagy felelotlenseg. Hogy ez esetben mi tortent, mi nem fogjuk tudni eldonteni.
  De Csiren fele cinikus hozzaszolas tenyleg felhaborito! Seveno, te mar megint frocsogsz?:( Mi az, hogy "EZT" ma mar nem vallalja? Ott van a gyerek vele, neveli, mi, akik egeszseges gyerekeket nevelunk, elkepzelni sem tudjuk micsoda embertprobalo lehet egy beteg kisgyerek! Mirol beszelsz te pulcz utcai???? Te allandoan valakit Tiszaba lonel, vagy hegyrol taszitanal le.... Gonosz egy lelked lehet!:(

  Kivamom, hogy ez az edesanya talalja meg az igazsagat, kapjon meg minden segitseget, hogy nevelhesse kisfiat! Sok erot hozza!”
 • 34. sevenof9 2009. június 09. 15:39
  „1) ugyved behulyitette
  1)A mindet a tiszaba loni

  2) Ha megtudta volna,elvetette volna
  2)A Mikozben a gyereket nyugodt szivvel nyirta volna ki 4 honapos terhesen,ezt ma mar nem vallalja. Inkabb rohangal fuhoz-fahoz.”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem támogatja Bokros leválását a miniszter

Bokros - Az önkormányzati tárca vezetője nem terjeszti a köztársasági elnök elé a Csongrádhoz tartozó városrész önállósodási kérelmét. Tovább olvasom