Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Speciális kerékpár könnyíti Balázs életét

Egy hollandiai művészházaspár jótékonysági rendezvénye és felhívása nyomán új rokkantkerékpárt kapott a csongrádi Csák Balázs. A speciális jármű hatezer euróba került. Az életvidám fiatalember a csongrádi művésztelep rendezvényein barátkozott össze a holland alkotókkal, ellátogatott hozzájuk, és a jelek szerint nem csak nekik volt rokonszenves.
A nyitott gerinccel született Csák Balázsban nagy az akaraterő, tanult és most is dolgozik a volt szülőotthonban lévő idősek otthonában, szervezi a programokat, azon igyekszik, hogy az idős és beteg emberek jól érezzék magukat.

A nagy meglepetés

A rokkantkocsihoz kötött fiatalember édesapja, Csák László révén gyakori vendég a képzőművészeti tárlatokon, a csongrádi művésztelep rendezvényein. Így ismerkedett meg a Hollandiában élő művész házaspárral, kik tavaly vendégül is látták hazájukban. Eleinte azt hitte, hogy igazi nagy élménye az első repülőút lesz, amit nagyon élvezett, de ott járva-kelve kiderült: másfajta meglepetés vár rá.
Cora Samethini és Henk Mual részletesen elmondta az ajándékozás történetét, azt, miként gyűlt össze a mintegy hatezer euró, amibe ez a speciális kerékpár került.

Mit tud a járgány?

Szöget üt az ember fejébe, mi kerül 6000 euróba egy három kerekűn. Azt hihetnénk, hogy egy 10 lóerős motor repíti, de nem így van. Kézzel kell tekerni. Viszont pille könnyű a szerkezet, így hamar felgyorsul, irányítása egyszerű. Nem véletlenül, ilyet rendelt a paraolimpiára készülő angol csapat is magának. Valamennyi háromkerekű egyedi gyártmány. 

Amszterdami kaland

Amikor tavaly Balázs megérkezett Amszterdamba, vendéglátói készítettek egy weboldalt. Egy holland hölgy, akit korábban nem ismertek, e-mailt küldött az ott feltüntetett címre. A honlapon látható képről szólt a levél: ez a fotó a régi-régi gépében ülő Balázst ábrázolta. A levélíró megjegyezte: úgy látja, azt már nem tudja sokáig használni a fiú, hiszen a jármű igen rossz állapotban van. Balázs azt mondta: ő nagyon elégedett azzal is.

Ettől függetlenül a vendéglátók úgy gondolták, elmennek együtt a gyártó céghez, s ott tisztázódott, sokkal nagyobb mozgástere lehetne Balázsnak, ha átülne egy új gépbe, például abba a speciális kerékpárba, amiből az angolok a paraolimpiára már jó néhányat rendeltek.

Szeretik a várost

Dudás Sándor, a művésztelep vezetője úgy gondolja, hogy a hollandok ajándéka sokkal nagyobb érték annál, amit euróban ki lehet fejezni. Henk Mual és Cora Samethini ezzel is bizonyította: szeretnek itt lenni.

Művészek is összefogtak


Az első körben 1900 euró jött össze az ismerősi körben indított gyűjtés nyomán az új járműre, ezért rendeztek egy baráti fogadást a lakásukon, és ehhez a szomszédok is csatlakoztak: ők is találkoztak Balázsal, amikor ott járt, s nekik is szimpatikus volt az életvidám magyar fiatalember. Összesen mintegy százötven holland adakozó és egy tucatnyi, Csongrádhoz kötődő magyar képzőművész adta össze a pénzt.

Balázs – aki nemrég múlt harminc – most annak is örül, hogy a város egyik feléből a másikba eljuthat fél óra alatt. Élvezi, hogy szabadabb lett. Egy mozdulat, s a kerékpárból szobai kocsi lesz, bemehet vele az üzletbe. Álmodni sem mert erről az új életről korábban, amszterdami útja előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnik a csongrádi putrisor

Elbontják Csongrádon a Rigó Sándor utcai putrikat. A környéken élők örülnek az önkormányzat… Tovább olvasom