Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

St. Martin, a szaxofon hercege

Külföldön is legalább annyira ismerik és elismerik a szaxofon virtuózát, St. Martint, mint itthon, Magyarországon. Tiszta csengésű, szívhez szóló szaxofon- és pánsípdallamait 1992 óta hallhatjuk. Kellemes megjelenése, intelligens, közönségét magával ragadó bolondozásai, improvizációi mindenkit megérintenek.
Fotó: MTI
Amióta St. Martin, vagyis Szentmártoni Imre zenél, rengeteg várost és egzotikus tájat bejárt. Fellépett Erdélyben, Európa számos klubjában, de játszott már Malajziában, washingtoni és New York-i közönség előtt egyaránt. Nem tesz különbséget a helyszínek között. Ugyanolyan lelkesedéssel készül egy falunapi rendezvényre, mint egy budapesti nagy koncertre. Szerinte ami igazán fontos az a közönség szeretete. Mindig szívesen látogat Csongrád megyébe is. Fellépett már a szegedi színházban, Mórahalmon, a csongrádi Nagyboldogasszony-templomban, a minap pedig Csongrád főterén adott nagy sikerű koncertet.

– Szeretem ezt a környéket, édesapám hódmezővásárhelyi születésű, hatéves voltam, amikor szüleimmel ide költöztünk, Vásárhelyen voltam iskolás, de sokszor jártam Szegeden is. Zenei pályafutásom is itt, a Dél-Alföldön indult – idézi emlékeit. – Nyolcévesen kezdtem el trombitán játszani, majd idővel megtanultam dobolni, basszusgitározni és zongorázni is. Játszottam a szegedi városi fúvószenekarban, később az Első Emeletben és a Prognózisban. Az élet úgy hozta – amit egyáltalán nem bánok –, hogy fel kellett hagynom a trombitálással, és ekkor kötöttem ki a szaxofonnál.

Húszéves korától játszik szaxofonon. A pánsíppal később egy zenészbarátja ismertette meg. Magyarországon több mint tíz lemeze jelent meg, zenélt a világ hét legismertebb szaxofonosával, egy évig karibi luxushajón játszott együtt mexikói zenészekkel. Soha nem is készült más pályára, mindig is zenélni szeretett volna. Az élete részévé vált.

Új lemezek

St. Martin a nyári turnék után ősszel kiadja új lemezét, amelyen tizenegy vadonatúj dal hallható. Már készülőben a St. Martin DVD is, melynek nagy részét külföldön forgatták.

– Számomra a szaxofon önmegvalósítást jelent. Ez a hangszer áll legközelebb az emberi énekhanghoz, mivel három – szoprán, alt, tenor – szaxofonnal játszom, ezáltal még jobban kifejezhetem a bennem dúló érzéseket. Ugyanezt váltja ki belőlem a pánsíp is. A koncerteken több hangszeren is játszom, sokszor improvizálok.

Eddig hét zenés színdarabot jegyzett szerzőként, illetve zenei rendezőként, reklámfilmek dalait és szignáljait komponálta, több évig a Hiányzol című balladája indította el a tévében a Csellengők műsort. Nemcsak hangszeren játszik – szabadidejében fotózik és verset ír. St. Martin lemezén és koncertjén úgy érzékelteti belső világát, gondolatait az életről, hogy a próza és a zene egyszerre váltja és egészíti ki egymást.

– Verseim, dalaim ihletője a mindennapok forgataga. Bármikor, bármerre járok, és történjen velem akármilyen kis vagy nagy dolog, legyen az szerelem vagy barátság, de sokszor elég egy hozzám intézet fél mondat vagy egy szó is, az már elindít bennem valamit – mondja, példaként pedig elmeséli: nemrég ellopták a táskáját, félrevonult egy parkolóba, és már írt is...

Győri Nikolett
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszűnt a csongrádi ÁNTSZ

Érzékenyen reagáltak Csongrádon, amikor kiderült, augusztus elsejével megszűnt az Állami… Tovább olvasom