Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Szabadidőparkot terveznek az Arany-szigetre

Pihenőparkot szeretne kialakítani az önkormányzat a csongrádi Arany-szigeten. A tanulmányterv elkészítését a megye finanszírozza. Az elképzelések szerint egy játszótér mellett sétánnyal és stéggel is gazdagodna a sziget.
Az Arany-sziget növény- és madárvilágát nem veszélyeztetné a pihenőpark otó: Bíró Dániel
Az elmúlt években csupán a horgászok és a madarak nyerhettek betekintést a csongrádi Arany-sziget tölgyerdejébe, amit harminc évvel ezelőtt telepítettek. A tervezett ritkítás elmaradt a Holt-Tisza által körülölelt tizenegy hektáros területen, ezért mára szinte áthatolhatatlanná vált a sűrű növényzet, csupán a part menti csapáson lehet gyalogosan vagy kétkerekű járművel közlekedni.

Egy szerelmi történetre lehet visszavezetni a sziget elnevezését – tudtuk meg Sebestyén Istvántól, aki levéltári kutatásokat is folytatott a témában, de vizsgálódása konkrét eredményre nem vezetett. A rejtély megoldásához végül egy családi legenda szolgált, melyet egy idős csongrádi asszony osztott meg vele a kilencvenes évek elején.

– A néni felmenői között sok vízimolnár volt, egyiküket Szalkai Szabó Pálnak hívták. A férfinak több malma is volt a csongrádi Tiszán, az egyik a sziget partján állt. Ott dolgozott fia is, aki szerelmes lett egy Aranyos nevű lányba. A mendemonda szerint egy nap elsüllyedt a malom, és a fiatal molnár kedvese is a habok között lelte halálát. Ettől kezdve a nép Aranyos, később Arany-szigetként kezdte emlegetni a földnyelvet, amelyet ma már a bőrhíd felől lehet a legkönnyebben megközelíteni – mesélte lapunknak Sebestyén István.

Nemcsak helytörténeti, természetvédelmi szempontból is komoly értékekkel bír a sziget, amelynek gazdag madárvilágát mindeddig nem érintette a város terjeszkedése. Az elfogadásra váró településrendezési tervben ökológiai folyosóként említett terület számos védett madárfaj költőhelye, ezért a helyi természetvédők is szeretnének részt venni a pihenő park tervezésének előkészítésében, a munkára közel kétmillió forintot kapott a csongrádi kistérség a megyétől.

– Fontosnak tartjuk, hogy a sziget gyönyörű környezete a lakosság és a turisták számára is elérhetővé váljon, ezért egy olyan pihenőpark létrehozásában gondolkodunk, amely nem zavarja a vízpart és az erdő élővilágát, ugyanakkor szinkronban van a holtág rehabilitációs programjával – nyilatkozta Bedő Tamás polgármester.

A kidolgozásra váró ötletek alapján játszótérrel, részben kivilágított sétánnyal és stéggel is gazdagodna a terület, ahol megfelelő tereprendezés és növényzetritkítás után rendezvényszervezésre is lehetőség nyílna. Mivel a szabályozás szerint a szigeten felépítmény nem épülhet, ezért csak egy mobilszínpad felállításának feltételeit teremtenék meg a városvezetők. Az elképzelések megvalósítására százmilliós nagyságrendű forrás lenne szükséges, amit a 2007-től lehívható uniós alapokból teremtene elő az önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyszerre távoznak a csongrádi papok

Elbúcsúzott a csongrádiaktól és a fel-
győiektől Zsótér Antal kanonok, akit saját kérésére a… Tovább olvasom