Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Szabadulnának a veszélyes fáktól

Csongrád-Bokros - Az utóbbi időben többször fordult elő a Csongrádot és Bokrost összekötő úton, hogy ha erősebb szél fújt, vagy vihar tombolt, fa dőlt az útra.
Olykor nagyobb, néha kisebb, máskor egy korhadt ág. A legveszélyesebb a Zöldkert és a Bacsa-dűlő közötti szakasz. A téma már lakossági fórumon is szóba került, a bokrosiak elmondták: ha felerősödik a szél, félve hajtanak arra.

Senki nem akar tarra vágást, a fákra szükség van, de egy szakszerű karbantartásra megérett az erdősáv, hangsúlyozzák a bokrosiak. Szerintük ez a közútkezelő feladata volna. A társaság sajtószóvivője, Pécsi Norbert Sándor ezzel nem ért egyet teljes mértékben. Azt felelte, a fák nagy része nem az általuk kezelt részen található, a földterület kimérése geodéta bevonásával folyamatban van. Másrészt a fák stabilitását nagyban befolyásolja, hogy homoktalajon nőttek, ahol a teljesen egészséges növényt is kidöntheti a vihar.

– Gyakran vizsgálódunk, a közelmúltban társaságunk dolgozói több, veszélyesnek ítélt fa és ág kivágását is elvégezték. A balesetveszélyes egyedek kivágásáról ütemezetten intézkedünk saját és külső szakemberek bevonásával – jelentette ki. Nehezíti a helyzetet, hogy ha mégis vágni kell, a lakosság szinte biztosan felzúdul, fűzte hozzá.

– Nem elég műszerrel megvizsgálni a növényeket. Egy erdész közreműködését javaslom, aki a tapasztalata alapján sokat segítene – osztotta meg véleményét a városrész testületi képviselője, Gyovai Gáspár alpolgármester. A témában több tekintetben is érintett, részben mint helyi politikus, illetve mint baleset elszenvedője. Tavasszal ő is és a mögötte jövő autó is nekiment egy hirtelen az útra boruló akácnak. Nem sérültek meg, de a járművek nagyon összetörtek. Pár héttel korábban az egyik fia járt ugyanígy. Az alpolgármester vélekedése szerint a gondot a sarjfakadások okozzák, ezeknek az állékonysága nagyon csekély. A megoldást abban látja, ha egy hozzáértő szakember a faanyagért cserébe kivághatná a veszélyesnek ítélt növényeket. A közútkezelő addig is minden jelzést szívesen vesz, az elérhetőségük megtalálható a www.kozut.hu oldalon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigeti Szabolcs: Várost vezetni szolgálat

Szigeti Szabolcs 63 esztendősen döntött úgy: Csongrád polgármestere szeretne lenni. Szemléletváltást ígér, és szeretné, ha a fiatalok visszatérnének a városba. Tovább olvasom