Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Szarkofág lesz a szemétből

Csongrád - Napokon belül megkezdődik a tavaly bezárt csongrádi szeméttelep rekultivációja: mintegy 220 millió forintot fordítanak a terület helyreállítására. A szomszédos köztemető és a bányatavak környezete is rendezettebb lesz.
Márciusban megkezdődik a csongrádi szeméttelep rekultivációja. A tavaly bezárt lerakó sok bosszúságot okozott a helybelieknek: többször előfordult, hogy lángra lobbant a szemétdomb, és fojtogató füsttel árasztotta el a környéket. A szomszédos köztemetőbe ellátogató gyászolók sokszor panaszkodtak arra, hogy szelesebb időben szinte beteríti a sírkert nyugati felét a szemét. A pecások sem vették jó néven, hogy a közkedvelt horgászhelynek számító közeli bányatavak vizét éveken keresztül szennyezte a telep.

– Mintegy 220-240 millió forintot fordít a kivitelező az eredeti állapot helyreállítására – mondta lapunknak Bedő Tamás. A polgármester hozzátette, várhatóan jövő áprilisra fejeződnek be a rekultivációs munkák, azt követően befüvesítik a területet. További hasznosításban nem gondolkoznak. Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy néhány éven belül megtelhet a csongrádi köztemető, de Bedő Tamás elmondta, amennyiben szükség lesz a temető bővítésére, a Kéttemető út bal oldalán húzódó régi sírkertet vennék igénybe.

A tavaly bezárt lerakó sok bosszúságot okozott a helybelieknek. Fotó: Tésik Attila
A tavaly bezárt lerakó sok bosszúságot okozott a helybelieknek.
Fotó: Tésik Attila

Gyapjas Mihály, a helyi horgászegyesület elnöke szerint az eredeti állapot visszaállítása pusztán azzal nem fog teljesülni, hogy elföldelik a több tízezer köbméternyi hulladékot, számukra mégis örömteli, hogy a kezelésükben lévő bányatavak környezete tisztább és rendezettebb lesz. A főhorgász úgy véli, vízminőség-, iszap- és halvizsgálatra akkor is szükség lenne, ha az utóbbi években nem volt példa halpusztulásra ezeken a vizeken.

A beruházás egyébként a homokhátsági hulladékkezelési program része. A társulásban részt vevő 82 település összes szeméttelepére ez vár: a csomagban meghirdetett munkát 18,8 millió eurós ajánlatával a Bilfinger-Repét-KÉSZ konzorcium nyerte el. A csongrádi munkáról megtudtuk, a szeméttelepre behordott hulladékot egy csonka gúla alakú szarkofággá túrják össze, köré egy, egészen a talaj vízzáró rétegéig érő árkot ásnak, a szemétdomb végül egy humuszréteget kap.

Olvasóink írták

  • 2. Sziti 2009. február 27. 20:11
    „Boccs mellényultam.”
  • 1. Sziti 2009. február 27. 20:09
    „Caongrádnak is lessz hegye.
    Nevezzük el szeméthegynek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új gazdára lelhet a Körös-Torok

Csongrád - Új gazdája lehet 2010-től a csongrádi Körös-toroknak: egy helyi vállalkozó 40 millió forintot áldozna az üdülőterület fejlesztésére. Tovább olvasom